Trebinje – TOP 10 razloga zašto ga posjetiti

Trebinje – grad u kojem želite živjeti

U ovom gradu ćete htjeti da ostanete zauvijek. Trebinje je mjesto koje će vas očarati već prvim dolaskom, a mi smo izdvojili nekoliko razloga zašto trebate (ponovo) posjetiti ovo mjesto.

Provedite najljepše ljeto u Hercegovini. 14 razloga zašto posjetiti Konjic uvjerit će vas da isplanirate godišnji odmor u ovom dijelu BiH.

Anđelkina kuća –  doživite radnju romana Mir Jam

Čuvena Anđelkina kapija u Starom gradu Trebinje kroz koju je u seriji “Ranjeni orao” glumica Sloboda Mićalović ulazila u dvorište sasvim druge kuće u centru Beograda, postala je brend u Trebinju te postoje razne anegdote.

Anđelkina kapija tokom proteklih devet godina, otkako je snimljena serija “Ranjerni orao”, postala je prava turistička atrakcija. To su prepoznali i predstavnici grada i Turističke organizacije.

Uvijek spremni na šalu Trebinjci kažu da bi pored kapije možda trebalo da stoji i obavještenje da se dvorište iz serije, kao i glavna glumica, nalaze u Beogradu.

Serija “Ranjeni orao” u Trebinju je snimana 2008. godine i za vrlo kratko vrijeme je postala jedna od najgledanijih srpskih serija. Zato ne čudi što je i Anđelkina kapija stekla tako veliku popularnost.

Muzej Hercegovine – upoznajte prošlost

Muzej je smješten u Starom gradu Trebinje, u zgradi bivše gimnazije, odnosno Austrougarske kasarne. Zgrada muzeja je uređena 2013. godine, a zajedno sa svim pratećim objektima (toranj, stanica golubova pismonoša, dvorište unutar srednjovjekovnog bedema) čini atraktivnu ambijentalnu cjelinu.

Imeđu ostalog možete vidjeti Dučićevu zbirku sa vrijednim umjetničkim eksponatima (72 eksponata kamene plastike, 14 umjetničkih slika domaćih i inostranih slikara, tapiserija, mozaik, japanski vez, odlikovanja Jovana Dučića, njegova ambasadorska odora i njegovi rukopisi).

Tu je stalna etnološka postavka Narodni život i kultura Srba u istočnoj Hercegovini u drugoj polovini XIX vijeka i prvoj polovini XX vijeka.

trebinje - top 10 razloga zašto ga posjetiti
Posjetite Muzej Hercegovine i zavirite u prošlost.

Zatim, stalna arheološka postavka sa vrijednim eksponatima od kamenog doba do srednjeg vijeka;

Možete vidjeti emorijalnu izložbz slika Atanasije Popović – 43 umjetničke slike poznatog slikara, dar gradu Trebinju slikarevog brata Uroša Popović.

Legat slikarke Milene Šotre – 24 umjetničke slike sa motivima Hercegovine I Putopis po Rusiji i 15 grafika slikarkinog brata, poznatog grafičara Branka Šotre, kao i legat akademskog slikara Milorada Ćorović– 57 umjetničkih slika, te Legat književnika i vajara Radovana Ždrala – 122 skulpture izrađene od poludragog kamena.

Jedan od muzeja koji vrijedi posjetiti je Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

Doživljaj  ispijanja kafe pod stogodišnjim krošnjama

Ritual pijenja kafe ispod krošnji stogodišnjih platana u centru Trebinja je broj jedan na svim listama turista.

Platani su simbol Trebinja, a ove bašte jedne od najljepših koje ćete vidjeti. Uz kafu vam preporučujemo da popijete ukusni domaći sok od nara, koji se lagano ali sigurno vodi u još jedan zaštitni znak ovog grada.

Pored već standardne kafe pod platanima, jer “nisi bio u Trebinju ako nisi popio kafu pod platanima” – sve je veći broj onih koji su napravili i “đir” preko mostova ili se provozali trebinjskim lađama da dožive grad na drugačiji način.

Kafa sa prijateljima je poseban ritual na Balkanu, posebno kada je lijepo vrijeme što je postalo i simbol Hercegovine, Trebinja i Mostara. Ispijanje kafe na glavnoj šetnici u Mostaru je jedan od razloga zašto posjetiti Mostar.

Šarmantan smještaj “skriven” među stogodišnjim krošnjama platanima

Posjetite najprepoznatljiviji Trebinjski hotel sa historijom dužom od 50 godina i platanima starijim od 100 godina koji ga okružuju.

Upravo bašte koje se nalaze u hladovini stogodišnjih platana su ono što čini ovaj hotel prepoznatljivim.
Hotel se nalazi pod krošnjama ovog drveća i u najtoplijim danima pruža sigurno utočište od vreline asfalta i sunca koje grije.

Isto tako u dugim i vjetrovitim zimskim noćima pruža neophodan zaklon svakom putniku namjerniku.

Hotel je ukusno opremljen i u putpunosti pruža vrhunski ugođaj modernog minimalističkog pristupa. U sklopu samog hotela pored standardne ponude smještaja odnosno prenoćišta nudimo i restoranske usluge.

trebinje
Čuveni hotel Platani u Trebinju.

Austrougarska vojna utvrda Strač

Vojno utvrđenje „Strač“ u Trebinju decenijama unazad je misterija koja interesuje brojne građane BiH i strane turiste.

Tvrđava „Strač“ je vojni objekat iz doba autrougarske monarhije. Građena je od 1910. do 1916. godine, sa ciljem zaštite Bokokotorskog zaliva, odnosno i priprema Austrougarske za rat nakon aneksije Bosne i Hercegovine.

Bila je drugo po veličini austrougarsko vojno utvrđenje u ovoj monarhiji, a jedna od najljepših tvrđava je svakako tvrđava u Jajcu.

Moramo spomeniti i Stari grad Blagaj koji se nalazi iznad Vrela Bune.

Objekti su imali ogromne profile željezne konstrukcije od kojih je veliki dio poslije Drugog svjetskog rata u obnovi i izgradnji zemlje sa kule skinut i pretopljen. Ovaj utvrda bila je naoružana sa dvije haubice 100 milimetara od sedam kilometara dometa i sa dva topa za ličnu odbranu, te sa 24 mitraljeza i 12 reflektora.

Na vrhu ovog objekta su četiri čelične kupole, napola zidane, a napola gotovo uklesane u kamen. Kupole su teške oko 25 tona, od kojih su dvije bile osmatračnice, a dvije su služile za haubice. One su izvučene, „poršeovim“ traktorom, a ne volovskim zapregama kako se mislilo.

Istraživanje je potvrdilo i da su u unutrašnjosti objekta vojnici imali agregat na dizel gorivo, ali i žičaru koja se koristila prilikom gradnje objekta, o čemu svjedoče podaci iz Beča koje će trebati potvrditi.

trebinje
Tvrđava „Strač“ je vojni objekat iz doba autrougarske monarhije.

Manastir sa kojeg se pruža najljepši pogled na Trebinje

Hercegovačka Gračanica je popularno mjesto, tu je manastir, na brdu iznad Trebinja. Sa vrha će vas dočekati veličanstven pogled na Trebinje i Arslanagića most.

Hercegovačka Gračanica  danas je jedan od najposjećenijih vjerskih objekata u istočnoj Hercegovini. Posebno se ističe manastir Tvrdoš u Trebinju.

Hercegovačka Gračanica pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj Srpske pravoslavne crkve, čija manastirska crkva predstavlja vjernu kopiju manastira Gračanice sa Kosova i Metohije, zadužbine kralja Milutina.

Sagrađena je 2000. godine, kao ispunjenja posljednje volje iz testamenta poznatog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

Dučićeva želja je bila da se sahrani na brdu iznad Trebinja „kako bi zauvek mogao da gleda na svoj lepi grad“

Priča je sljedeća. Jovan Dučić je želio j da bude sahranjen na jednom od brda koja okružuju Trebinje.

Ta njegova molitva, ispunjena  je 7. aprila 1999. godine na praznik Blagovesti, tačno 56 godina nakon njegove smrti, kada je na brdu Crkvina postavljen i osveštan kamen temeljac za izgradnju Hercegovačke Gračanice u koji su kasnije preneseni Dučićevi ostaci.

trebinje - top 10 razloga zašto ga posjetiti
Hercegovačka Gračanica  danas je jedan od najposjećenijih vjerskih objekata u istočnoj Hercegovini.

Unutar crkve se nalazi 16 stubova od kojih je 15 četvrtastog presjeka, dok je jedan zaobljen i ima poseban značaj i simboliku.

U njegovom podnožju se nalazi kamen donesen iz Kosovske Gračanice koji ima simboliku “kamena sa ognjišta” kojim se prenosi duh “starog doma” u “novi dom”.

Sa desne strane crkve se nalazi pjesnikov grob sa skromnim natpisom “Jovan Dučić – pesnik”, ispisanog po njegovoj želji.

Jovan Dučić zajedno sa mostarskim pjesnikom Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem osnovao književni časopis Zora.

Kompleks grada Sunca

Grad Sunca je kompleks u kojem će uživati gosti svih generacija, u kojem ćete se odmoriti, ali i provesti aktivne trenutke sa dragim osobama u šetnji, vanjskim bazenima i aqua parku ili na sportskim terenima.

Bijeli Grad je apartmanski kompleks u Gradu Sunca sastavljen od luksuzno uređenih smještajnih jedinica koje pružaju privatnost i visoki komfor. Apartmani su prostrani, građeni na dva nivoa i imaju sve sadržaje koji vam trebaju za ugodan odmor.

U centralnom dijelu Bijelog grada nalazi se vještačko jezero te zelene površine sa stazama za šetnju. Moderni apartmani u Bijelom gradu, idealni su za boravak višečlane porodice ili prijatelje koji odmor žele provesti zajedno.

Grad Sunca nudi mogućnost uživanja u brojnim aktivnostima, a u cijenu je uključeno korištenje aqua parka, kao i sportskih terena za odbojku, košarku i tenis za koje su vam obezbijeđeni rekviziti.

Ukoliko poželite koristiti wellness & spa centar ponekad možete dobiti  i 30% popusta na cijenu dnevne karte.

Najmlađi posjetioci će najviše uživati u Dino parku i mini zoo vrtu Etno sela.

trebinje - top 10 razloga zašto ga posjetiti
Grad Sunca Trebinje

Prelijep Most sa dva imena i čudnom sudbinom

Hercegovina je ispunjena prelijepim historijskim mostovima. Pored Starog mosta u Mostaru, posebno se izdvaja i Arslanagića most.

Izgradnja Arslanagića mosta na rijeci  Trebišnjici, prema spisima u dubrovačkoj arhivi, počela je 1568. godine i deset tamošnjih zidara bilo je angažovano na ovoj građevini. Most je podigao Mehmed-paša Sokolović i otvoren je 1574. godine.

A inače, jedan od muslimana iz Novog bio je i Arslan-aga koji je dobio zadatak da naplaćuje mostarinu, te je napravio kuću odmah pored mosta. Vremenom je tu niklo cijelo selo, koje se zvalo Arslanagići, pa se i most počeo nazivati Arslanagića most.

Jedan od događaja vezano za  Arslanagića mosta nastao je 1993. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Naime, odlukom tadašnjeg gradonačelnika Trebinja, naziv mosta je promijenjen u Perovića most, navodno, tvrdeći da su Arslanagići postali od porodice Perovića. Također je promijenjeno i ime sela u Perovića Most.

Danas, naziv mosta i sela nije promijenjen, ali ga narod i dalje zove njegovim originalnim imenom – Arslanagića most.

trebinje
Arslanagića most u Trebinju.

Šetnja Starim Gradom

Stari grad Trebinje, nastao je početkom 18. vijeka, kao potreba turske vojske za dalja osvajanja iz ovog kraja. U samom gradu, u zgradi austrijske kasarne sa kraja 19. i početkom 20. vijeka, danas se nalazi daleko poznati Muzej Hercegovine. Veličina samog muzeja ogleda se u arheološkoj, etnološkoj postavci, kao i legatu poznatog  pjesnika, Trebinjca Jovana Dučića.

Jedan od ljepših Starih Gradova u Hercegovini je također Stari Grad Stolac.

Prve četiri decenije  Trebinje se  nazivalo Ban-virom, po mjestu gdje je rijeka Trebišnjica najdublja.

Za razvoj grada u tursko vrijeme, kada se oko njega počelo formirati i manje trgovačko naselje, najzaslužniji je bio Osman-paša Resulbegović.

Kanal oko grada, u koji je dovedena voda iz Trebišnjice, izgrađen je 1715. godine. Nad ulaznom kapijom nalazio se pokretni most koji je vodio preko kanala. Radovi na utvrđivanju grada nastavljeni su i narednih godina, a konačnu građu sa kulama, bedemima i kanalom, dobio je u prve četiri decenije 18. vijeka.

Na početku svog razvoja imao je oblik trougla, a vremenom dobija zaobljeniji izgled, kakav ima i danas. Stil arhitekture u središnjem dijelu grada jasno ukazuje na ukrštanje orijentalnih i mediteranskih uticaja. Do 1878. godine, grad se uglavnom razvijao u granicama zidina.

Austro-ugarskom okupacijom, dobio je funkciju vojnog logora, kada je na mjestu današnjeg Muzeja Hercegovine izgrađena kasarna.

U Mostaru su još uvijek prisutne najpoznatije austrougarske građevine koje čine centar grada još ljepšim.

Rijeka Trebišnjica – rijeka na 20 mostova

Pored Neretve najhladnije rijeke na svijetu posebnu ljepotu ima Trebišnjica. Prelijepa rijeku, koju trebate doživjeti, provozati se “lađama”, fotografisati se pored nje, te zapamtiti ovaj prizor, jer vjerujete, u ovaj grad ćete se ubrzo poželjeti vratiti.

Upoznajte Hercegovinu kroz sljedeće članke:

Popularno danas