Historijska baština Mostara – Stari most

-

Stari most je izgrađen 1567. godine po naredbi Sulejmana Veličanstvenog a konstruisao ga je Mimar Hajrudin.

Prvobitni Stari most je stajao gotovo 426 godine sve do 1993. godine kada je srušen za vrijeme rata. Nakon 11 godina, obnovom Starog mosta 2004. godine, Mostar je vratio svoj najljepši ukras.

Historijska baština Mostara - Stari most
Stari most je jedan od najpoznatijih mostova na Svijetu

Dragulj Hercegovine

Stil gradnje je veoma poseban. Ovaj dragulj Hercegovine ima luk širok 4 metra i 30 metara dug, a visok je 24 metra što je i ujedno najviši most u Mostaru.

Izgrađen je od kamena tenelije koji je karakterističan za područje Hercegovine. Zanimljivo je da prvi kamen koji je uklesan u izgradnji mosta donešen iz Perzije.

Za vrijeme osmanske vladavine tenelija je služio za izgradnju brojnih objekata u Mostaru. Neke od njih su  Karadžozbegova džamija i Kriva ćuprija. Također, most krase dva tornja Helebija i Tara koji se zajedno zovu mostari.

Stari most krasi i rijeka Neretva, koja protiče kroz Mostar, i njena  smaragdno nestvarna boja.

Most je dio kulturnohistorijskog nasljeđja osmanske civilizacije na našim prostorima. Uvršten je na UNESCO-vu svjetsku baštinu.

Također je jedan od najpoznatijih mostova u Evropi koji ima veliki historijski značaj za Bosnu i Hercegovinu.

Stari most je simbol spajanja

Stari most pored svoje velike historijske važnosti, za neke predstavlja simbol spajanja različitih kultura koje su u Mostaru.

Ljepota Starog mosta nikoga ne ostavlja ravnodušnim ne samo zbog izgleda i bogate historije nego i energije koju svako osjeti gledajući ga.

On nije samo kamena građevina, za većinu mještana on je dio njih i posebna je ljubav između Mostarca i Starog mosta.

Historija Mostara Skokovi sa starog mosta
Skokovi sa Starog mosta

Neki tu ljubav iskazuju skakanjem sa Staroga mosta, koji su postali tradicija. Već 454. godine se održava takmičenje skakanja, i samo najhrabriji se usude skočiti u ledenu rijeku Neretvu.

Od 2015. godine Mostar je postao domaćin i Red Bull Cliff Diving skokova koje okuplja skakače iz cijeloga svijeta.

Kriva ćuprija – Mali stari most

U staroj jezgri grada nalazi se još jedan most. Riječ je o Krivoj ćupriji koja je poslužila kao minijaturna verzija čuvenog Starog mosta.

Izgrađena je 1558. godine a konstruisao je osmanski arhitekt Ćejvan-ketoda. Visoka je samo 4,5 metra i povezuje dvije obale Radobolje.

kriva cuprija mostar
Kriva ćuprija

Ne možemo ne spomenuti i najstariji dio grada Kujundžiluk. Ulica koja nas vodi do Starog mosta, je zadržala svoj originalni izgled sa malim radnjama(suvenirnicama) i tradicionalnim restoranima.

Za vrijeme osmanskog carstva, Kujundžiluk je brojao oko 500 malih dućana koji su posjećivali trgovci iz raznih dijelova regije. I dan danas možete vidjeti ovu ulicu ispunjenu trgovcima i posjetiocima, pogotvo za vrijeme ljetnih mjeseci kada je Kujundžiluk najprometniji.

Stari dio grada je zasigurno jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u regionu.

Prema podacima Turističke zajednice HNK-a Mostar je 2019. godine posjetilo milion turista, što govori o velikom turističkom kapacitetu Starog grada.

Nažalost, Stari grad zbog pandemije koja je zahvatila cijeli svijet, nikada nije bio prazniji. 

Podijeli članak

Recent posts

Osman Đikić – mostarski književnik

Osman Đikić je jedan od najpoznatijih mostarskih pisaca. Rođen je 7.januara 1879 godine u Mostaru. Završio je ruždiju(islamska niža srednja škola) i nekoliko razreda gimnazije...

Svetozar Ćorović – poznati mostarski pisac

Svetozar Ćorović ostavio je veliki trag u bosanskohercegovačkoj i srpskoj književnosti. Svetozar Ćorović rođen je 29. maja 1875. godine u Mostaru. Potiče iz trgovačke...

7 najpoznatijih hercegovačkih jela

Hercegovina, sunčani dio naše lijepe zemlje, pored njenih prirodnih ljepota krase je i tradicionalna jela. Izdvojili smo neke od najpoznatijih hercegovačkih jela koja su karakteristična...

Mujaga Komadina – poznati gradonačelnik i dobrotvor Mostara

Kroz historiju Mostar je imao mnogo gradonačelnika,  jedan od najistaknutijih je Mustafa ''Mujaga'' Komadina. Za vrijeme njegovog mandata, u periodu od 1909. do 1918....

Mostarske narodne pjesme

Ljepota građevina i bogata historija učinile su Mostar da bude opjevan u mnogim narodnim pjesmama. Kulturno-historijska baština Mostara nije zanemarena. Svakako da...
Historijska baština Mostara - Stari most