Park prirode Blidinje – mjesto koje ćete htjeti posjetiti već danas

Blidinje je nebrušeni dijamant Hercegovine

Nevjerovatni prizori, čist zrak i prirodni krajolik čeka vas u Parku prirode Blidinje. Tu su i dobro poznata Hajdučka vrata pored kojih se svi žele fotografisati, a osim toga tu je niz drugih znamenitosti i lokacija koje svojom ljepotom pozivaju da ih već danas posjetite. 

Šta se još nalazi u Parku prirode Blidinje saznajte u nastavku. Ako ste zaljubljenik u prirodu obavezno posjetite Vrelo Bune i Bunske kanale.

Park Prirode Blidinje je “skriven” među kanjonima, planinama i jezerima

Park Prirode Blidinje će vas očarati svojom ljepotom, a jedan od logičnih razloga zašto je ovo toliko prelijepo mjesto jeste upravo jer je sve sama priroda.

Park prirode Blidinje nalazi se u Herecgovini, u sjevernoj zoni Dinarida, sjeverozapadno do Mostara, na desnoj obali Neretve koja je proglašena najhladnijom rijekom na svijetu.

Sa istočne strane graniči se sa kanjonom Neretve, sa sjeverne strane kanjonom rijeke Doljanke, a sa južne kanjonom rijeke Drežanke. Park se prostire na površini od 358 km2, i obuhvata područje planinskih masiva Čvrsnice, Čabulje i Vrana.

Ovo mjesto je veliko, prostrano i po dolasku ovdje ćete pomisliti kako bi ovdje mogli ostati zauvijek.

Središnjim dijelom parka dominira Dugo polje s Blidinjskim jezerom koje se smjestilo u jugoistočkom dijelu parka.

park prirode blidinje
Blidinje šuma.

Šta sve vidjeti, posjetiti, raditi u Parku prirode Blidinje?

U Parku Prirode Blidinje možete posjetiti mnoga mjesta  i znamenitosti poput Šume Muvarnice, Blidinjskog jezera, Hajdučkih vrata, Pećine hajduka Mijata Tomića, Nekropole Stećaka na Dugom Polju,  Masne Luke, Pločna, Dive Grabovice, Kedžari, Skijaški centar, Križ na Borovoj Glavi, kao i Kapela Sv. Ante.

Osim toga možete dodati razne aktivnosti poput vožnje bicikla, streljaštva, planinarenja, branja bilja, obilaska raznih seoskih domaćinstava i jahanja. Naravno možete trčati ili opušteno šetati kroz prirodu, pa čak isprobati paraglidnig.

Sve popularniji su adrenalinske aktivnosti. Na novoj turističkoj atrakciji Fortici u Mostaru možete se okušati u zipline-u, prohodati šetnicom Skywalk itd..

O svim mjestima i aktivnostima u Parku prirode Blidinje  pročitajte detaljnije u nastavku teksta.

Blidinjsko jezero nestvarne prirodne  ljepote

Ovo jezero je najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini, i spomenik je prirode po kojemu je Park i dobio ime. Površina jezera je od 2,5 do 6 km² uz relativno malu dubinu od jednog metra do maksimalnih četiri metra.

U ovom jezeru se nalazi čovječija ribica, kao i u pojedinim jezerima u Bosni i Hercegovini poput Prokoškog jezera.

Samo jezero je smješteno između planina Vrana i Čvrsnice, u dnu Dugog polja, na nadmorskoj visini od 1184 m. Svojom nestvarnom prirodnom ljepotom, Blidinjsko jezero savršeno upotpunjuje krajolik Parka prirode Blidinje.

Hajdučka Vrata pored kojih se svi žele fotografisati

Nemoguće je  ne zapaziti na društvenim mrežama ovo fotogenično mjesto, pa je upravo ovo lokacija koju biraju mnogi, pogotovo kada su profesionalne  svadbene fotografije u pitanju.

Kada to vidimo moramo priznati da ipak na kraju vrijedi preći cijeli put, staze, savladati umor – za savršen doživljaj i fotografije.

Ako I vi želite posjetiti ovo mjesto, Hajdučka vrata  ćete pronaći  na istočnom dijelu planine Čvrsnice. To je nesvakidašnji prirodni fenomen neobične ljepote, koji izaziva čuđenje i divljenje. Stoljetni atmosferski utjecaju kao što su vjetrovi, kiše i sunce, u stijeni su načinili kružni otvor – čarobni prsten promjera okvirno 5 metara.

Ako želite doći što “bezbolnije” do ovog mjesta mnogi savjetuju da automobil parkirate u blizini Doma (lijevim putem 50m dalje), i obavezno se javite osobama u Domu sa informacijom gdje planirate ići. Na put od Doma skrećete desno, označenim makadamskim putem.

Ubrzo nakon što krenete, sa lijeve strane ćete vidjeti rampu, ispod koje trebate proći i nastaviti dalje makadamskim putem, koji pratite narednih  15 minuta.

Nakon otprilike 15-20 minuta hodanja, naići ćete na most nakon kojeg ćete vidjeti planinarske oznake na drveću, sa desne strane.

Tu skrenite desno i nastavite  pratiti dobro označenu stazu. Nakon desetak minuta uspona ugledat ćete nestvarna  Hajdučka vrata.

park prirode blidinje
Hajdučka vrata na Čvrsnici.

Pećina kojom su prolazili hajduci, a koja krije zanimljive priče

Na Vranu postoje dvije Mijatove (Pećina hajduka Mijata Tomića) pećine, jedna je pod Vranom u Poljima, a druga na planini, u gustoj šumi, okrenuta prema Duvnu.

Budući da Turcima, a ni narodu nikada nije bilo jasno kako se hajduci u jednome danu pojave na dva različita mjesta, poprilično udaljena, počele su nastajati priče i o hajdučkim pećinama i prolazima. Tako i o ovoj.

Prema pričama, ova pećina prolazi kroz cijelu planinu i izlazi negdje s druge strane te su je kao takvu hajduci često koristili.

Međutim,  izgleda da se sve svodi ipak samo na neistinitu priču. Naime, prije par godina istraživači koji su istraživali ovu pećinu nakon svega par stotina metara u unutrašnjost naišli su na vodu koja zatvara daljnji prolaz, te ostaje misterija kako su hajduci uspjeli u svojim namjerama.

Kraljevsko lovište “Park Šuma Muvarnica”

Muvarnica je šuma u sjeveroistočnome dijelu Parka koja se prostire na oko 500 ha prostora. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bila je kraljevsko lovište, a sam kralj Aleksandar ju je posjetio i tu lovio.

Danas je ona prostor u kojem stanuju mnogobrojne biljne i životinjske vrste, zaštićene od ljudske ruke. Šume u planini uglavnom su kombinirane stablima jele, bukve, više vrsta bora, te ponegdje breze i javora.

Te šume, kao i Muvarnica, staništa su i mnogih životinja, vuka, smeđega medvjeda, divokoze, srndaća, lisice, divlje mačke, zeca, kune, vjeverice, raznih vrsta ptica.

Postoje neutemeljene priče da je nekada  Planina bila i stanište Risa, ali je  on s vremenom s ovih prostora istrijebljen i nestao.

No, nikada zvanično nije proglašen istrijebljenim, a postoje priče da je nekoliko pojedinaca posvjedočilo  kako su vidjelu baš risa, za što svakako ne postoje trenutno dokazi.

Stećci na Blidinju u Dugom Polju

U Parku Prirode Blidinje postoji nekropola sa 171 srednjovjekovnim nadgrobnim spomenikom, stećkom, a najveća i najočuvanija od njih je u Dugom polju koja broji oko 70 stećaka.

Zaista, nekropole stećaka u Hercegovini vrijedi posjetiti. Najpopularnija je Radimlja koja se nalazi u Stocu.

park prirode blidinje
Nekropola stećaka u Blidinju.

Samostanski kompleks Masna Luka

Crkva Sv. Ilije i samostanski kompleks Masna Luka nalaze se u Parku prirode Blidinje. Masna Luka je franjevački samostan, izgrađen na visini 1200 mnv. Umjetnički dekorisana crkva Sv. Ilije je dio samostanskog kompleksa.

Tako da ako želite obići vjerski objekat to možete u mjestu Masna Luka. Osim ovoga, u pojedinim gradovima možete posjetiti mjesta poput Katakombi u Jajcu, ali  i Franjevački samostan

park prirode blidinje – mjesto koje ćete htjeti posjetiti već danas
Samostanski kompleks Masna Luka

Najveći vrh Pločno avantura i izazov za planinare

Do najvišeg vrha Pločno vodi više planinarskih staza. Jedna od bolje obilježenih i održavanih, zasigurno, je ona koja započinje od crkve Sv. Ilije u Masnoj Luci.

Do vrha se može stići i terenskim vozilom – makadamskim putom koji je izgradila vojska. Bez obzira koji smjer uspona izabrali, od Masne Luke ili iz smjera Jablanice, ili bilo koji drugi, staze se spajaju u skoroj blizini vrha.

Ukoliko dolazite iz smjera Jablanice posjetite Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi.

Diva Grabovica – kanjon i rijeka koja će vas odmah osvojiti

Jedan od najljepših dijelova Čvrsnice na njezinoj jugoistočnoj strani, predstavlja upravo Diva Grabovica, a to je  rijeka i prelijepi kanjon s dubinama preko 1500 m, i dužinom preko 6 km.

Planinarenje ovim dijelom Čvrsnice pružiti će vam nezaboravan doživljaj i uživanje u istinskoj ljepoti

bajkovitih planinskih pejzaža. Penjući se kroz ovaj kanjon, otkriti ćete neke nove ljepote planinskog masiva Čvrsnice, i iskusiti svu divljinu prirode.

Katoličko hodočasničko mjesto Kedžara

Kedžara je katoličko hodočasničko mjesto na planini Vran, ponad Poljā, uz Put spasa koji vodi prema Rami. Prostor je to u kojem se nalazi groblje, a u njemu grob i spomenik katoličkoj mučenici iz Hrvatskoga naroda, Divi Grabovčevoj iz Varvare u Rami.

Prema istraživanjima i analizi Diva je imala svega 17 godina kada joj je oduzet život i bila je iznimno lijepa.

Skijaški centar u Parku Prirode Blidinje

Blidinje ski & nature park smješten je na prostoru Parka prirode Blidinje, na području Risovac i obuhvaća površinu od skoro 30.000 m2, te ovdje možete potražiti zabavu, mir ili opuštanje u zimskim danima.

Križ na Borovoj Glavi

Na području Parka prirode Blidinje , između ogromnih  planina Čvrsnice i Vrana odakle se pruža predivan pogled na sve strane, postavljen je križ visine 15 metara.

Biciklizam u Parku Blidinje

Ova aktivnost  je savršena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa prekrasnim krajolicima Parka Prirode Blidinje i bogatom historijom ovoga kraja, ali to žele kombinirati s avanturističkim elementom vožnje bicikla.

Po dolasku na Blidinje, gosti se susreću s licenciranim biciklističkim vodičem, koji je ujedno i licencirani turistički vodič za područje Parka.

Jahanje kao prelijep način obilaska i istraživanja Blidinja

Jedan od najljepših načina obilaska i istraživanja nekog prostora jeste jahanje konja, a ako je prostor koji istražujete lijep poput Parka Prirode Blidinje, onda je to savršena kombinacija i odličan način upoznavanja s prirodom.

Divlji konji u Livnu pružaju poseban doživljaj kojeg ćete pamtiti do kraja života.

Planinarenje u Parku Prirode Blidinje

Kako je ovo lokacija koja je uokvirena planinama, ovo je savršeno mjesto za planinare ili one koje privlači doza adrenalina i avanture.

Planinska izletišta u okolici Mostara popularna su kod svih zaljubljenika u zimusku idilu.

Streličarstvo u Parku Prirode Blidinje

Da, ovdje možete isprobati ovu, danas, nesvakidašnju aktivnost koja je u prošlosti bila od velike važnosti i koristi.

Po dolasku na imanje, dočekuje vas stručni instruktor koji dijeli opremu i upute, te podučava pravilnim tehnikama streličarstva. U otprilike 2h vremena, imate priliku vježbati, natjecati se i dobro se zabaviti u opuštenoj atmosferi.

Branje bilja odličan način opuštanja u Blidinju

Park Prirode Blidinje je idealno područje za rast mnogobrojnih vrsta ljekovitog bilja – čist, nezagađen zrak i tlo, povoljna klima i mnogo sunčanih dana u godini stvaraju savršene uvjete za to.

Kroz različita godišnja doba mogu se pronaći različite biljne vrste, poput koprive, majčine dušice, smrekine bobe i mnogih drugih, a branje ovog ljekovitog bilja pozitivno utječe na okoliš, te predstavlja zdravu aktivnost za vaše tijelo.

Obilazak seoskih domaćinstava

Seoska domaćinstva nalaze se u samom Parku prirode na visini od 1200m nadmorske visine.

Obilazak traje 2 sata i za to vrijeme imate jedinstvenu priliku upoznati život ljudi u ovom zaštićenom području, kušati proizvode koje oni spravljaju po tradicionalnoj recepturi, te ukoliko želite, te iste proizvode možete i kupiti.

Možete isprobati neke od najpoznatijih hercegovačkih jela. Blidinje je zaista prelijepo mjesto gdje možete uživati danima.

Izdvajamo za vas:

Popularno danas