Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici

Bogat sadržaj u kompleksu Bitka na Neretvi

Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi popularna je turistička destinacija u Jablanici. Možda niste ni svjesni šta sve nudi ovo mjesto, a samo neke od stvari su virtualne šetnje, skok sa Starog Mosta, Muzej, biblioteka, zanimljivi čas historije, “šetnja” Baščaršijom.

Ovo je danas najinteresantnije mjesto kada je u pitanju historija Bosne i Hercegovine, odnosno sama Bitka na Neretvi.

Osim toga ono što je mnoge iznenadilo jeste da možete biti “sudionik” Bitke na Neretvi, a na kraju je tek ogroman šok jer će vam čestitati Josip Broz Tito.

Pored kompleksa je “srušeni” most, odnosno danas već ponovo podignuti Most na Neretvi ili Most Bitke za Ranjenike.

Zavirite sa nama u Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi.

Da li znate šta je  ustvari Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi?

Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici predstavlja spomen – kompleks koji danas služi za obilježavanje Bitke na Neretvi, odnosno da se ne zaboravi ovaj bitan historijski događaj ali i niz drugih povezanih događaja.

Osim toga ovdje možete mnogo toga naučiti o historiji Bosne i Hercegovine, imati virtuelnu šetnju, odnosno igru  bitke, gdje vam na kraju, vjerovali ili ne, čestita Josip Broz Tito.

Kompleks je izgrađen upravo na mjestu gdje se odigrao najbitniji događaj.

Zavirite sa nama u  kompleks Bitka Na Neretvi

Ako se pitate šta se to ustvari nalazi u kompleksu Bitka na Neretvi, odnosno kakvi sadržaji vas čekaju ovdje – upravo o tome pišemo u nastavku.

Kao prvo u blizini kompleksa je porušeni most preko rijeke Neretve, koji je simbol Bitke za ranjenike.  Pored mosta na kompleksu se nalaze ostaci pruge uskog kolosijeka te vagon sa lokomotivom, „čuvene serije 73“.

Vrijedi pomenuti bunkere na lijevoj obali Neretve i zborišta sa vječnom vatrom. U toku operacije bunker su koristile četničke snage, a zborište simbolično predstavlja prostor na kome su se okupljali ranjenici i borci prije prelaska Neretve

Zatim tu je Muzej sa stalnom historijskom postavkom i kolekcijom, koji se nalazi u centralnom dijelu kompleksa Bitka na Neretvi.

Osim toga tu je nekoliko virtuelnih sadržaja u posebnom prostoru Muzeja  poput Virtualna posjeta Rimskom naslijeđu Balkana, Virtualna bitka za ranjenike, Virtualni skok sa Starog Mosta. Virtualna posjeta Muzeju Starih zanata. Također tu su razne edukacije.

Kompleks posjeduje biblioteku kojoj možete donirati knjige.

Zanimljivo mjesto je Muzej II zasjedanja AVNOJ-a koje se nalazi u Jajcu, pa ako vas zanima historija i slični sadržaji onda je to još jedno mjesto koje možete posjetiti.

memorijalni kompleks bitka na neretvi u jablanici
Historijska postavka u Muzeju.

Ponovo podignut srušeni Most na Neretvi, odnosno most “Bitke za ranjenike”

Početkom 2022. godine  zvanično je završena obnova Mosta na Neretvi, odnosno ovaj most je ponovo podignut.

Željeznički most u Jablanici je sagrađen 1888. godine i naručen je u Engleskoj, a poznat je kao Most na Neretvi ili most Bitke za ranjenike, koji je tokom ratova i raznih događaja srušen.

Rušenje mosta 1943. naredio je Josip Broz Tito. Zbog toga što je tokom operacije fokus bio na spašavanju ranjenika, ona je u literaturi često nazvana Bitkom za ranjenike, odnosno najhumanijom bitkom Drugog svjetskog rata.

Nakon što su Nijemci po drugi put podigli taj most 1943, on je ponovo srušen 1968. godine za potrebe snimanja filma Bitka na Neretvi Veljka Bulajića.

Preko ovog mosta je do 1968. godine postojala željeznica kojom je saobraćala parna lokomotiva čiji se primjerak i danas nalazi na memorijalnom kompleksu Muzeja Bitke za ranjenike.

Oživljena historija u Muzeju u sklopu kompleksa Bitka na Neretvi

U ovom dijelu kompleksa imate doslovno “poredane” događaje vezano za bitku na Neretvi.

Također, ne možemo a da ovdje ne napomenemo na još jedno mjesto u Bosni I Hercegovini, koje ima bogat historijski sadržaj a to je Franjevački samostan i posljednji bosanski kralj u staklenom sanduku

Sastoji se od fotografija, dokumenata partizanske, italijanske, njemačke, ustaške i četničke provenijencije, trodimenzionalnih predmeta, oružja, maketa, zastava te umjetničkih djela.

Podjeljena je u pet tema od kojih je posebno značajna ona koja obrađuje partizanske bolnice tokom trajanja operacije.

memorijalni kompleks bitka na neretvi
Iskusite virtualnu Bitku na Neretvi.

Budite “sudionik” bitke za ranjenike  gdje će vam čestitati Josip Broz Tito

Muzej pruža nevjerovatnu mogućnost da Bitka na Neretvi postane virtualna stvarnost svakog posjetioca.

U virtualnoj 3D igri doživite ovu bitku kao da ste njen sudionik, odnosno kao da ste stvarno tu. Slušajte naređenja komadanta i izvršite zadatke– srušite most, oborite neprijateljske avione i prenesite ranjenika. Ako uspješno obavite misiju čestitat će Vam lično  Josip Broz Tito, što je mnoge iznenadilo.

Muzej Starih Zanata: “Prošetajte” Sarajevskom Baščaršijom u kompleksu Bitka na Neretvi

Virtualna posjeta muzeju starih zanata vodi vas u šetnju sarajevskom Baščaršijom i upoznaje sa tradicijom zanata koji su nestali ili im prijeti nestanak što je mnogima mnogo interesantno, ali zabavno i edukativno.

Ovom prilikom možete naučiti više o historijskom razvoju zanata u Sarajevu, poznatim i manje poznatim zanimanjima i upoznati prošlost Bosne i Hercegovine.

Boginja znanja Minerva će vam pokazati spomenike iz Rimskog perioda

U ovom dijelu se posebno oduševe turisti.

Rimsko naslijeđe Balkana  je dio virtuelne prezentacije kulturnih spomenika iz rimskog perioda u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji. Jedan od spomenika iz tog perioda je Starokršćanska bazilika u Cimu.

Pomoću VR headseta putujte u Dyrrachium, Municipium S, Aquae S i Viminacium, gdje će Vam boginja znanja Minerva pričati o životu u tim naseljima u doba Rimske imperije.

Nakon pregledanih priča i položenog testa znanja, omogućena je interakcija sa digitaliziranim objektima pronađenim na tim lokacijama.

“Skočite” sa Starog Mosta u kompleksu Bitka na Neretvi

Da, dobro ste pročitali. U jednom dijelu Muzeja možete virtualno skočiti sa Starog Mosta u Mostaru.

Ovaj sadržaj Vam omogućava da doživite skok sa 24 metra visokog Starog mosta u Mostaru u virtualnoj realnosti, a čini ga i edukativni dio koji govori o historiji ovog UNESCO spomenika kulture.

Biblioteka u kompleksu Bitka na Neretvi za ljubitelje knjige i historije

Osnivanjem Muzeja osnovana je i stručna biblioteka sa bogatim fondom historiografskih publikacija i objavljenih historijskih izvora o Bici na Neretvi i Drugom svjetskom ratu na području Jugoslavije.

Hrabre Mostarke koje su se borile protiv fašizma ne spominju se na časovima historije, ali njihova hrabrost i odanost vrijedi itekako spomena.

Od 1984. godine u biblioteci se nalazi i knjižni fond gradske biblioteke te ona danas obnaša i funkciju gradske biblioteke Jablanice.

Knjižni fond biblioteke je povremen u procesu revizije i iznosi oko 11.000 publikacija, a sama biblioteka je u procesu reorganizacije.

Fond se kontinuirano obogaćuje donacijama i kupovinom. Biblioteka je posebno ponosna na fond periodičnih publikacija te specijalni fond.

 Dosadašnjim uvidom u knjižni fond utvrđeno je da je najstarije izdanje koje posjeduje biblioteka izdanje iz 1890.godine i to djelo Armin i Doroteja: pjesan, Johan Wolfgang von Goethe, Zagreb, 1890.

U nastavku ćemo vam napisati dodatne informacije vezano za članarinu.

Naime, visina članarine zavisi od toga da li ste učenik, zaposleni ili nezaposleni građanin, student i slično. Pa tako učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i nezaposleni trebaju izdvojiti 5,00 KM, dok  zaposleni građani trebaju izdvojiti 10,00 KM.

Dijelom bibliotečke građe moguće se služiti i u čitaonici Biblioteke.

memorijalni kompleks bitka na neretvi
Biblioteka u kompleksu Bitka na Neretvi za ljubitelje knjige i historije

Da li ste za čas historije u Memorijalnom kompleksu Bitka na Neretvi?

Ako ste zaljubljenik u historiju ili ako želite da vaša djeca imaju zabavan, edukativan čas i  doživljaj, onda će vas sigurno zanimati informacija da u kompleksu Bitka na Neretvi možete imati takvo nešto.

Edukacija u muzeju se provodi u formi stručnog vođenja kroz stalnu postavku „Bitka na Neretvi“ i predavanja u obliku časa historije.

Stručno vođenje obavlja kustos – historičar i prilagođeno je različitim kategorijama posjetitelja, dakle od djece pa do odraslih. Pored stručnog vođenja u muzeju se organizuju predavanja u formi historijskog časa, prvenstveno namjenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

Predavanja se provode u skladu sa savremenim pristupom muzejskoj edukaciji koja je povezana sa odgojno – obrazovnim ciljevima nastave, tako da ovo može biti dodatni čas i edukacija.

Mnogi kažu da je 14. februar dan Oslobođenja Mostara zapravo rođendan grada. Zbog karakterističnog datuma mnogi Mostarci ističu da su zaljubljeni u slobodu.

memorijalni kompleks bitka na neretvi
Srušeni most na Neretvi.

Muzejska kolekcija koja je dostupna istraživačima

U Muzeju možete pronaći mnogo arhivske građe, bitnih informacija, istraživanja, bilješki.

Muzejski materijal je razvrstan u pet muzejskih zbirki koje su trenutno u procesu revizije. Materijal je razvrstan u sljedeće zbirke: Zbirka arhivske građe, Zbirka trodimenzionalnih predmeta, Zbirka fotografija, Zbirka umjetničkih djela i Zbirka štampe.

Pored toga, Muzej u svojoj arhivi čuva arhitektonske nacrte, idejne i izvedbene projekte memorijalnog kompleksa Bitka na Neretvi i spomenika na Makljenu, te tematsko – ekspozicione  planove i idejno-istorijske koncepcije postavki koje su organizirane u Muzeju.

Iako tematski nije upućen na istraživanje historije rata od 1992.-1995.godine, Muzej u svojoj arhivi čuva štampu i arhivski materijal koji se odnosi na djelovanje IV korpusa ARBiH.

Bitno je naglasiti da  je sva građa Muzeja dostupna  istraživačima uz prethodnu najavu i odobrenje.

Ukratko o izgradnji Memorijalnog kompleksa Bitka na Neretvi

Prošlo je mnogo godina od izgradnje kompleksa Bitka na Neretvi, a on je izgrađen sa jasnom svrhom i razlogom. Danas ga posjećuju turisti, ali i stanovnici Bosne i Hercegovine.

U cilju dostojanstvenog obilježavanja događaja Bitka na Neretvi, 12. novembra 1978. godine povodom obilježavanja 35-e godišnjice Bitke na Neretvi otvoren je Memorijalni kompleks u Jablanici, u čijem sastavu se nalazio i Spomenik na Makljenu kod Prozora, autora Boška Kućanskog.

Kompleks u Jablanici i Spomenik na Makljenu svečano je otvorio Josip Broz Tito.

Ovakva mjesta su dio Bosne i Hercegovine koja čuvaju historiju, a jedno od njih je Kraljev Grob ispod Huma.

Kao što smo već spomenuli, ovaj kompleks je izgrađen na autentičnom mjestu  gdje su se desili ključni događaji a to su sudbonosni prelaz preko rijeke Neretve i spas ranjenika i bolesnika.

Osim toga, spomenik na Makljenu izgrađen je na  mjestu na kojem su partizani vodili odlučujuće borbe za spas centralne bolnice.

Vrijeme posjeta i cijene ulaznica Memorijalnog kompleksa Bitka na Neretvi

Cijena ulaznica u Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi za odrasle je 4,00 KM, za djecu i studente 2,00 KM, dok porodična ulaznica  iznosi 8,00 KM

Napominjemo da vrijeme posjete može biti drugačije u trenutku kada vidite ove informacije, te se cijena ulaznica može razlikovati što zavisi od drugih faktora.

Muzej je  smješten uz magistralnu cestu M17, 80 km južno od Sarajeva i 45 km sjeverno od Mostara.

Inače, ovaj muzej godišnje posjeti između dvanaest i petnaest hiljada posjetilaca. Pored stalne postavke „Bitka na Neretvi“ u Muzeju se nalazi i etnografska izložba jablaničkog kraja, a organizuju se i privremene i gostujuće izložbe.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine Historijsko područje – memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ovaj kompleks možete posjetiti u naznačenim terminima:

APRIL – OKTOBAR
 10:00 – 16:00 sati
(PONEDJELJAK – UTORAK)
10:00 – 18:00 sati
(OD SRIJEDE DO NEDJELJE)

NOVEMBAR – MART
 08:00 – 16:00 sati
(OD PONEDJELJKA DO PETKA)

Preporučujemo da pročitate:

Popularno danas