Partizansko groblje – Zaboravljeni spomenik slavne prošlosti

Partizansko groblje je spomenik koji se u Mostaru mora posjetiti.

Nalazi se  na putu prema gradskoj bolnici ”Bijeli brijeg” u naselju Strijelčevina. Svečanom otvorenju 25.septembra 1965. godine prisustvovao je i Josip Broz Tito.

Izgrađen je u čast svim partizanima koji su poginuli za vrijeme Drugog svjetskog rata. Izgradio ga je poznati arhitekt Bogdan Bogdanović.

Kroz ovaj projekat, Bogdanović se nadao da će izgraditi nešto više od groblja, želio je da stvori nekropolu nadgrobnih spomenika. Možemo to i primijetiti u samom dizajnu Partizanskog groblja.

partizansko groblje mostar
Partizansko groblje Mostar je nacionalni spomenik BiH

Dizajn je veoma poseban pogotovo za vrijeme kada je izgrađen. Na njemu nije prisutno nikakvo religiozno obilježje ili bilo kakav prikaz rata.

Bogdanović je jednom prilikom rekao: ”Univerzalnim simbolima Sunca, planeta i Mjeseca, spomenik postaje bliži svima i uspijeva u imponiranju sebe kao autentičnog elementa prostora.”

Partizansko ima 661 nadgrobnih spomenika, za njihovu gradnju iskorištene su kamene ploče. One između ostalog imaju simbolično značenje jer izgledaju kao posječena stabla što simbolizira naglo prekinutu mladost.

partizansko groblje mostar
Josip Broz Tito na otvorenju Partizanskog groblja

Ovdje su posebno istaknute spomen ploče narodnih heroja Mostara kao što su : Mladen Balorda, Ljubo Brešan, Mustafa Ćemalović, Leo Bruk i mnogi drugi.

U staze spomenika ugrađeno je skoro 90.000 okruglih kamenčića koji su iz rijeke Neretve. Također su upotrjebljene i ploče sa starih i uništenih kuća.

Obnovom 2004. godine, uz dopuštenje njegovog autora, nove ploče su postavljene od poznatog kamena tenelije. Osim impresivnog dizajna, Partizansko groblje krasile su i zelene površine s raznim dekorativnim žbunjem.

Za vrijeme bivše Jugoslavije, Partizansko groblje je bilo jedno od turističkih atrakcija u Mostaru. Dolazili su sa svih prostora bivše Jugoslavije kako bi odali počast poginulim partizanima.

partizansko groblje mostar
Partizansko groblje je jedinstven spomenik kojeg morate posjetiti

Spomenik je posebno bio posjećen za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, koje je privuklo veliki broj turista i van prostora Jugoslavije.

On nije bio samo spomen groblje, za mnoge to je bio dio historije koja se ne smije zaboraviti.

Partizansko spomen groblje je 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Danas, Partizansko groblje je zapušteno i ne izgleda dostojno jednom nacionalnom spomeniku. Često je i na meti vandalizma od strane osoba koje ne poštuju historiju.

Tragovi vandalizma su vidljivi na cijelom spomeniku. Uništavanje Partizanskog groblja za Mostarce i nije neka nova vijest. Što je tužni prikaz surove realnosti Mostara.

partizansko groblje mostar
Na žalost, Partizansko groblje sada čeka neke bolje dane

Popularno danas