Fortica – nova turistička atrakcija Mostara

Fortica je brdo koje se nalazi u blizini centra grada, tačnije iznad naselja Mazoljice i Gornjeg Zalika.

Poznato je da je za vrijeme Austro-Ugarske uprave u BiH na ovom području izgrađen veliki broj utvrda.

Naziv je dobila po izgrađenoj istoimenoj utvrdi. Brdo krasi i veliki kameni natpis ”BiH volimo te” uz simbol Staroga mosta. Natpis je napravljen od strane mladih grada Mostara čime su iskazali svoju ljubav prema domovini.

Brdo Fortica nedavno je postala turistička atrakcija za sve posjetioce ali i za građane Mostara.

Riječ je o projektu Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA čiji je cilj širenje turističke ponude kao i promocija prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući ovom projektu brdo je postalo glavno mjesto za odmor ali i zabavu u Mostaru.

Najduži zipline u BiH

fotica mostar
Zipline u Mostaru

Početkom 2018. godine Mostar je dobio najduži zipline u Bosni i Hercegovini. Zipline je dug čak 1000 m. Za vrijeme spuštanja zipline-om imate priliku uživati u pogledu na panoramu grada Mostara i prirodu koja okružuje brdo Fortica. 

Osim ziplinea, Sportski park Fortica nudi i brojne druge usluge za sve ljubitelje adrenalina. Neke od ponuda su penjanje, brdski biciklizam i mountain safari.

Jedna od ponuda sportskog parka je i viseći most koji se nalazi na kamenim padinama uzvišenja Stolac iznad Mostara.  Ako niste ljubitelj ekstremnih sportova nestvarna priroda i svjež zrak učinit će vašu posjetu Sportskom parku Fortica potpunim.

fotica fotica mostar
ViaFerata na Fortici

Nedavno je započela izgradnja vidikovca ”Skywalk” na Fortici. Šetnica će biti izgrađena u obliku potkovice i visine oko 15 m. Ovaj projekat je realiziran zahvaljujući saradnji Grada Mostara i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNIDP) uključujući i brdsko-biciklističkog udruženja MTBA Mostar.

Vidikovac ”Skywalk”

Izgradnja vidikovca zasigurno će upotpuniti ponudu Sportskog parka Fortica. Brdo Fortica ima veliki potencijal da bude jedan od glavnih prirodnih turističkih atrakcija u Mostaru.

fotica
Mostar će uskoro dobiti ”skywalk” vidikovac

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas