Historija Mostara

  Historija Mostara – Privlačnost Mostara, središta Hercegovine i historijskog raskršća naroda i civilizacija, danas se ističe obnovljenom snagom.

  Zahvaljujući konstantnom radu na rekonstrukciji koja je, počevši od 1995. godine, dozvolila gradu da se vrati normalnom životu poslije teških bombardovanja s početka devedesetih.

  Zbog svog geostrateškog položaja, Mostar je u posljednjem ratu teško oštećen. Polako, situacija se popravlja.

  Danas, prošlost i sadašnjost žive jedno pored drugog u urbanom kontekstu koji priča svoju zamršenu priču, čiji su junaci mjesta, osobe i događaji koji ostave utisak na svakoga ko posjeti ovaj upečatljivi grad.

  Mostar – Dragulj Hercegovine

  Sadržaj članka (otvori)

  Staro historijsko jezgro grada, smješteno sa obe strane izuzetno poznatog Starog Mosta, predstavlja zaista jedinstvenu i nezaboravnu atrakciju.

  Propraćeni burnim žuborom rijeke Neretve i omađijani smaragdnim tonovima njene boje, posjetitelji se mogu diviti simbolima Starog grada, dijela Mostara iz otomanskog perioda sa prelijepim džamijama iz XVI vijeka, kulama, kućama i turskim kupatilima, ali i malim kujundžijskim radnjama, koje svojim svakodnevnim aktivnostima doprinose vrevi na ulicama.

  skokovi sa starog mosta
  Historija Mostara je vezana za Neretvu i naše mostove

  Grad karakterizira spajanje i suživot četiri religije ovih prostora – islam, katoličanstvo, pravoslavlje i judeizam – što je najvećim dijelom razlog njegove tolike privlačnosti.

  Mostar je i dragulj kojim je optočena njegova netaknuta i bujna priroda, zelena, sunčana i puna cvijeća, mediteranske klime sa dugim toplim ljetima.

  I to je razlog, a ne samo njegove umjetničke znamenitosti, što oduvijek privlači turiste , ali i slikare i pjesnike koji ga posjećuju, vole i ovjekovječuju u svojim djelima.

  Mostar je spoj istoka i zapada

  Mostar je grad koji se pozdravlja sa obećanjem da ćete se vratiti, jer u svojoj jedinstvenoj i originalnoj kompleksnosti, to je mjesto koje vas začara historijom i kulturom, spojem istoka i zapada, mješavinom blaga i esencija čiji miris se još uvijek osjeća u atmosferi kada šetate njegovim ulicama.

  historija mostara
  Historija Mostara

  Historijski razvoj Mostara

  Kao i mnogi stari gradovi, Mostar se postepeno razvijao kroz više od pet vijekova.

  Prva svjedočanstva su sa sredine XV vijeka i pričaju o malom utvrđenju sa visećim drvenim mostom. Tadašnje jezgro brojalo je samo dvadeset kuća sa obe strane Neretve.

  Turci su zaposjeli tu trvrđavicu oko 1500. godine nakon čega započinju razvoj transporta i trgovine, najviše oko tog mosta (1566. godine napravljen je novi most od kamena) i čije je strateško prisustvo oduvijek pretstavljalo samu dušu grada.

  Nakon toga, izgrađene su dvije kule na riječnim obalama u kojima su boravili čuvari mosta, zvani “mostari”, odakle i potiče ime grada.

  PROČITAJ:   LCD, OLED, LED i Plazma
  historija mostara
  Historija Mostara

  Mnogi spomenici i građevinski objekti u otomanskom stilu: mostovi, džamije, javno kupatilo, brojni stambeni objekti nastali su u periodu turske dominacije ovim prostorima (XV-XVIII vi-jek), a od XVI, Mostar postaje ekonomsko središte Hercegovine.

  Godine 1878. Bosna i Hercegovina je aneksirana od Carevine austro-ugarske i grad sa smaragdnom rijekom dobiva novi ekonomski i kulturni poredak, otvoreniji prema Evropi, što se i danas može vidjeti po arhitekturi tog perioda, čiji karakteristični pretstavnici su Stara Gimnazija i Gradsko kupatilo.

  Nakon teških godina u periodu dva svjetska rata, Mostar se širi i utrostručuje se broj njegovih stanovnika, industrijska proizvodnja, poljoprivreda i trgovina se intenziviraju i moderniziraju.

  historija mostara
  Historija Mostara

  Rat iz 90. godina prošlog vijeka (1992.-1995.) u kojem su se sukobili Srbi, Hrvati i Bošnjaci, napravio je veliki razdor na ovim prostorima. Mostar je preživio teška razaranja, koja su gotovo uništila grad i u kojima je srušen Stari Most (čija obnova je završena 2004. godine).

  Poljednjih godina grad se polako vraća u normalno stanje; mnoge izbjeglice su se vratile na svoja ognjišta, a srušeni dijelovi grada su većim dijelom obnovljeni.

  Ogromno multikulturalno historijsko i kulturno nasljeđe, na granici Istoka i Zapada, prošlosti i sadašnjosti, i danas pretstavlja vječnu privlačnost Mostara, koji zahvaljujući svojim građanima I međunarodnoj pomoći, postepeno, ponovo nalazi mir i vedrinu.

  Administracija i ustroj Mostara

  Mostar pripada  Hercegovačko-neretvanskom kantonu / županiji, jednom od deset kantona /županija u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je organiziran u 9 općina, u kojima živi 270.000 stanovnika.

  Posebnost ovog Kantona / Županije, sa geomorfološke tačke gledišta, je da se na relativno malomprostoru nalaze planine, ravničarski predjeli i morska obala. Mostar je politički, finansijski i kulturni centar Kantona / Županije.

  Grad je satkan od brojnih kvartova, od kojih se mnogi i danas zovu kao što su se zvali u prošlim vijekovima: Carina, Luka, Mahala, Tekija i koji se nalaze u starom dijelu grada, blizu Starog Mosta i onih novijih, kao što su Centar II i Avenija, koji se nalaze na sjevero-zapadu  grada.

  historija mostara
  Historija Mostara

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 2

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Mostarski
  Mostarski
  Haris je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše fudbal. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe sportske informacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?