Divlji konji u Livnu

Na kojim mjestima se inače  “skrivaju”  divlji konji u Livnu?

Divlji konji u Livnu moraju se doživjeti. Divlje konje ćete pronaći u samom podnožju planine Cincar kraj grada Livna, a visoravan Kruzi dom je divljih konja. To je prostor oko 150 km2 što je ogromno mjesto.

Nadmorska visina ovog mjesta je oko 1200 m. Sa sjeverne strane visoravni nalazi se planina Cincar, nadmorske visine 2006 m, istočno je perivoj Borova glava i Šuičko polje, zapadno Glamočko polje, a južno Livanjsko polje.

Nepregledni pašnjaci i visoki planinski vrhovi idealni su za  život divljih konja. Hrane, odnosno  ispaše ima u izobilju, osim zimi kad se spuštaju u niže krajeve.

Hercegovina krije mnoge skrivene ljepote. Jedna od njih je Pećina Vjetrenica.


Evo kako najlakše doći do divljih konja u Livnu

Moramo vam odmah reći kako ćete sami vrlo teško doći do većeg broja konja odnosno, do njihovih “skrovišta”.

Zato većina se odluči za agencije i vodiče, te uglavnom imaju nezaboravnu avanturu i bez problema pronađu konje.

U tom slučaju vama je najbitnije da rezervišete prije termin, obično tura traje 3-4 sata, ujutro ili iza podne.

Naravno trebate znati doći  na magistralni  put M-16, na dionici između Kupresa i Livna, niže prevoja Borova Glava, na visoravni Krug ili po dogovoru sa agencijama i vodičem dogovoriti gdje se nalazite prije zvaničnog obilaska konja.

Ponekad konji budu na putu, te ometaju saobraćaj, ali to nije ni približna avantura kao kad idete sa lokalnim vodičima koji će vam osim konja ispričati sve o Livnu, znamenitostima, učiniti da vam ovo bude nezaboravan doživljaj.

Ovako izgleda obilazak divljih konja sa agencijom i vodičem

Bez obzira koju agenciju odaberte sama posjeta divljim konjima je slična, ali neki dodatni sadržaji ili pogodnosti mogu varairati od agencije do agencije, odnosno zavisno od ponude.

Također, obilasci su uglavnom privatni, tako da je vodič samo vama posvećen, i prema isksutvima drugih nema gužve ili slično.

Tura obično počinje polaskom iz Livna u dogovoreno vrijeme i mjesto u pratnji vodiča na lokalnom ili engleskom jeziku, ukoliko su u pitanju strani turisti.

Obično do konja se vozi terenskim autom, quadom, džipom i slično, što uglavnom bude uključeno u ponudu i cijenu, tako da vi ne morate brinuti o tome, niti morate imati terenski automobil.

Poneke agencije imaju u ponudi  zaustavljanje na brdu Bašajkovac s panoramnim pogledom na Livno i okolicu, tako da možete uživati u pogledu.

Dok se vozite do konja, vodiči će vam obično pričat i upoznati vas s bogatom historijskom i kulturnom baštinom Livanjskog kraja, tako da će vam čak i sama vožnja do konja biti već zanimljiva.

Zavisno od agencija, neke imaju u ponudi ili po dogovoru piknik (doručak) na brdu Bašajkovac, gdje je uključena domaća hrana.

Biser Hercegovine je i Boračko jezero, idealno mjesto za odmor i rekreaciju u ljetnim danima.

divlji konji u livnu
Ovako izgleda piknik (doručak) na brdu Bašajkovac

Nakon svega možete doživjeti vožnju po poljima Kruzi,  te tom prilikom ide traženje divljih konja, upoznavanje s porijeklom i životom divljih konja na Kruzima, a većina vodiča će vam dati dvogled kako biste vidjeli konje prije nego im se dovoljno približite i izađete iz auta.

Nakon pronalaska različitih krda divljih konja obično u ponudi slijedi druženje, fotografisanje i hranjenje konja, a vodiči će vas svakako o svemu ovom naknadno posavjetovati.

Prema iskustvima mnogih konji su druželjubivi, oni dolaze do vas ukoliko osjećaju sigurnost, jedu iz ruke, te su mnogo fotogenični.

Mnogi turisti kažu kako bi na ovim poljima i među konjima ostali cijelu vječnost, a oni koji dolaze sa djecom obično kažu da su djeca oduševljena konjima i cijelom prirodom. Većina također kaže da im je ovo jedna od najboljih lokacija u Bosni i Hercegovini.

Poslije druženja sa konjima, u nekim ponudama ili po dogovoru obilazite obližnji planinski vrh s panoramskim pogledom na Glamočko polje što je još jedan poseban doživljaj, a kao šlag na tortu poslije toga po dogovoru možete po povratku u obližnje selo na topli ručak u privatnu lovačku konobu s otvorenom vatrom (peka/sač, roštilj, lovački gulaš, i ostali domaći specijaliteti) – što svakako opet provjerite sa agencijom i vodičem.

Ponašanje prilikom susreta s divljim konjima u Livnu

Moramo vam odmah reći da ne možete tek tako prići konjima. Naime divlji konji u Livnu prvo moraju osjetiti sigurnost u vašem društvu, a nakon toga oni će vam sami prići.

Divlje konje možete hraniti a o čemu će vas dodatno posavjetovati vaš vodič.

Divlji konji se plaše ljudi, ali kada osjete sigurnost u vašoj blizini, ne brinite, prići će vam. Dokaz za ovo su mnogi turistički obilasci konja, u manjem ili većem broju, razne fotografija i iskustva kako stanovnika Livna, Bosne i Hercegovine, tako i stranih turista.

Također nerijetko će vam prići dok se vozite prema mjestu gdje ima veći broj divljih konja, pa ih možete hraniti i dirati ukoliko vam sami dođu do prozora.

divlji konji u livnu
Kupanje Divljih konja u Livnu.

Smještaj i noćenje  u blizini divljih konja u Livnu

U Livnu na raspolaganju imate mnoge hotele, motele, apartmane, ili vikendice, zavisno šta tačno želite, te kakve su vam potrebe. Neki su više ili manje udaljeni od same lokacije gdje su divlji konji.

Pronašli smo nekoliko vrsta smještaja koji su visoko  ocjenjeni na Bookingu.

Među njima su: Hotel Novitas, Hotel Bacchus, Hotel Dinara, Apartman Luka, Apartman Li, privatni smještaj Hard Rocks for two, Apartman Ana, Motel Vujeva, Apartman Livno, Apartmani Baljak, Apartment Livno Centre, Vikendica Oaza Mira, Vikendica Crna Stina, Hostel Boje, Aparman Bistrica, Apartman Vidović, Apartman Luca, Apartman Split, Apartment Mario, Apartman Lili, Apartman Silva, Apartman Park, Apartman Ante.

Ako se pitate da li postoje neke kućice na mjestu gdje su divlji konji, a gdje bi se moglo prenoćiti ili boraviti – moramo vas razočarati jer za sad su tu samo katuni, odnosno u ovom slučaju nomadske kućice koje koriste dakle, ovčari, stočari i za potrebe stoke.

Ako želite ovakav doživljaj, odnosno da prespavate u katunima, to možete pronaći na Prokoškom jezeru, u blizini Sarajeva.

Vodiči i agencije  za obilazak divljih konja

Na raspolaganju imate nekoliko agencija koje u svojoj ponudi stalno imaju obilazak divljih konja sa vodičem, te razne ponude, kao i cijene. 

Neke od agencija su Livno Wild Horses, Continental Adventure,  ATV Experience Livno (najam quada/terenskog auta ali i organizovanje izleta s vodičem), Via Dinarica.

Zavisno od agencije, u ponudi možete imati smještaj, posjetu vidikovcu, piknik, profesionalno fotografisanje, domaća hrana i slično tome.

Napominjemo da obavezno morate unaprijed rezervisati termin sa agencijom.

Možda želite baš avanturu, ali ako vam je također u interesu da ne gubite vrijeme, a da pri tom doživite nešto nezaboravno onda vam je bolja opcija da rezervišete vodiča, baš kao što to inače rade mnogi turisti, ali i stanovnici Bosne i Hercegovine koji dolaze iz drugih gradova.

Tako i za ostale lokacije poput Tvrđave , a koje je bolje posjetiti uz vodiča koji će vam ispričati zanimljive stvari.

Šta jesti u Livnu i kakvu hranu preporučuju lokalci

Svaki vodič, ali i stanovnik Livna će vam prvo preporučiti domaću hranu, kako biste i na taj način osjetili ovo mjesto, a poslije posjete divljih konja, priznat ćete, nema ništa bolje nego pojesti ukusan domaći obrok.

Ovakva hrana ustvari čuva tradiciju Bosne, a jedan od dobrih primjera su Mlinčići u Jajcu gdje se u nekima od njih melje žito te pravi ukusna domaća hrana.

Nadaleko je poznat Livanjski sir, ali tu je još mnogo hrane koju trebate probati, a upravo je odlična stvar što mnoge agencije u sklopu ponude obilaska divljih konja imaju i posjetu mjestima gdje se služi domaća hrana.

Obavezno probajte  jela kao što su livanjski sir, uštipci s domaćim kajmakom i sirom, jela ispod peke (teletina, janjetina).

Zatim, različita najpoznatija hercegovačka jela poput pirjana jela s teletinom i povrćem, razne varijante pečenog mesa s roštilja, punjena teleća prsa s livanjskim trapistom, povrćem, teletina i janjetina livanjskog kraja pripremljena „na lešo“ s aromatičnim travama ovog podneblja.

Tu je pastrva, nadaleko poznata po svojoj kvaliteti koja je specifična, posebnog je okusa, rijetko se može naći u drugim krajevima

Ne propustite domaće pite od mesa, sira, zelja, krompira, kao i jela na bazi domaćih mliječnih proizvoda, posebno sira, vrhnja i kajmaka

Kada želite sa se zasladite tu su različite varijante domaćih kolača, domaći pekmez od šljiva, drenjina, jagoda, jabuka za slastice koje se pripremaju za goste u gotovo svim restoranima ovog kraja

divlji konji u livnu
Divlji konji u Livnu.

Da li ste znali otkud divlji konji baš u Livnu?

Mnogi turisti koji dođu da vide konje pitaju se ustvari da li su ovo zaista divlji konji, obzirom da čak dođu do njih, hrane ih, igraju se sa njima.

Naime, prvenstveno su u pitanju bili radni, domaći konji koji su služili za poljoprivrednu proizvodnju prije 70-tih godina. Pojavom mašina, kao što je traktor vlasnici su konje umjesto prodaje ili slično pustili u prirodu.

Međutim kako je prošlo mnogo vremena i smjene generacija,  konji koji danas žive na Kruzima u Livnu su u potpunosti divlji.

Svoje mjesto u divljini dobili su 70-ih godina prošlog stoljeća kad su ih stanovnici livanjskih sela pustili na slobodu jer su se počeli koristiti privredni strojevi koji uveliko olakšavali rad, te su konji na neki način bili bespotrebni vlasnicima.

Naravno, na početku je to bilo malo konja, ali godinama sve ih je bilo više i više, tako danas u Livnu možete vidjeti nevjerovatan broj konja.

Nakon Livna možete se zaputiti u hercegovačke gradove poput Mostara, Stoca, Konjica ili Čapljine.

Preporučujemo da posjetite Nekropole stećaka u Hercegovini : Stolac i Podveležje

Nevjerovatan broj divljih konja u Livnu

Danas se u Livnu nalazi čak 1000 divljih konja, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Procjene iz aprila 2011. govorile su o 196 konja. Prema podacima iz 2013. godine bilo je 286 konja i 48 ždrijebadi. Prema podacima iz juna 2015. godine bilo je 418 konja od toga 65 ždrijebadi.

Prema procjenama od oktobra 2018., broj im se kreće oko 800 grla, a danas dakle možete vidjeti 1000 divljih konja.

Inače, od 2013. livanjski divlji konji zaštićeni su i zakonom.
U narednom periodu možda vam je potrebna baš jedna tura obilaska divljih konja koja će vas oraspoložiti i odmoriti, te vam pružiti jedinstven doživljaj prirode, društva, životinja i novih avantura.

Upoznajte Hercegovinu uz ove članke:

Popularno danas