Planinska izletišta u okolici Mostara

Izletišta u okolici Mostara su jako atraktivna, naročito planinska. Mostar se nalazi na 60 metara nadmorske visine, u kanjonu rijeke Neretve.

Poznat je po prirodnim ljepotama, i starim građevinama, ponajviše gradnji iz doba Osmanlijskog carstva.

Stari most je svjetski poznati kulturni spomenik, i najpoznatija građevina u Mostaru. Spaja dvije obale rijeke, i centralno je mjesto, prema kojem hrle gotovo svi turisti. Ako ste došli u Mostar, a niste posjetili Stari most, kao da niste ni vidjeli Mostar.

U ljetnim mjesecima Mostar posjećuje najveći broj turista. Tome ponajviše pogoduje klima, odnosno ljetne vrućine po kojima je Mostar poznat. Ima turista kroz čitavu godinu, ali je ljeto ipak najviše rezervirano za mostarske turiste.

planinska izletišta u okolici mostara
Planinska izletišta u okolici Mostara

Osim posjetitelja koji žele vidjeti Stari grad, i naravno Stari most, grad na Neretvi posjećuju mnogi zaljubljenici u planinarenje, šetnje prirodom, i zaljubljenici u osvajanje vrhova. Nismo država sa velikim planinama, iznad 4000 ili više metara, ali smo svakako brdovito područje, bogato vrhovima od oko 2000 metara. Mostar se smjestio između par njih.

Planinski turizam u Mostaru

Planinski turizam, posebno u zimskom periodu, jako je zastupljen u Mostaru i godišnje privuče veliki broj ljubitelja prirode i planina. Najveći broj turista dođe iz susjednih općina, ali i država s kojima BiH graniči.

rujište mostar, zimski turizam
Planinska izletišta u okolici Mostara – Rujište Mostar

Redovni su gosti iz Hrvatske, najviše iz Dalmacije. Planine koje okružuju grad na Neretvi nisu ekstremne, ali su dovoljno „divlje“ da svaki zaljubljenik u prirodu zaista uživa. Kada gledamo vrhove, od većeg prema nižem, koji se nalaze u Općini Mostar, na prvom mjestu trebamo spomenuti planinu Prenj koja se uzdiže do 2155 metara u visinu.

Planina Prenj

Planina Prenj jedna je od najljepših planina u BiH. Planinu okružuju prirodna i umjetna jezera, Boračko jezero, Jablaničko, Grabovičko, i jezero Salakovac. Okružena je i rijekama, koje joj daju dodatnu vrijednost i prirodnu ljepotu.

Rijeke koje krase podnožje planine Prenj su: Neretva, Ljuta, Bijela i Drežanka. Turistički obilazak planine Prenj možete započeti iz nekog od gradova, smještenih u podnožju: Konjic, Jablanica ili Mostar. Najviši vrh Prenja je Zelena Glava, koji je dosegao visinu od 2155 metara.

Velež

Planinska izletišta u okolici Mostara – Planina Velež

Planina Velež je možemo to kazati i najpoznatija planina u blizini Mostara. Istoimeni gradski klub je dobio ime po planini, što dovoljno govori o povezanosti Mostara i mostaraca s planinom iznad grada.

Velež je odlično izletište za ljubitelje alpinizma, penjače po liticama i osobe koje uživaju u eko turizmu. Najlakši put do vrha planine je sa zapadne strane.

Dok se uspinjete do vrha, možete uživati u posebnom panoramskom pogledu na dolinu rijeke Bune, i rijeke Neretve. Turističku ponudu obogaćuje Blagaj, koji se nalazi na vrelu rijeke Buna, Nevesinje smješteno na istočnoj strani i Podveležje u podnožju planine.

Velež posjećuju lovci, biciklisti, penjači po liticama, i izletnici.

Čabulja

Čabulja je još jedna planina u Općini Mostar. Jako je popularna među izletnicima i inače turistima koji vole prirodu.

Još jedna planina Dinarskog gorja, smještena pored planine Velež, s vrhom koji se proteže do 1780 metara u visinu. I Čabulja omeđuje Mostar, a najviši vrh je Velika vlajna. Planinu posjećuju mnogi planinari iz obližnjih krajeva, kao i posjetitelji iz Hrvatske, Srbije i drugih obližnjih država.

Uspon prema vrhu je srednje naporan, što znači da ga mogu proći i planinari rekreativci. Do vrha možete stići za nekih 4-5 sati planinarenja.

planinska izletišta u okolici mostara
Planinska izletišta u okolici Mostara

Rujište

Planina Rujište nalazi se na sjevernom izlazu iz Mostara, sa desne strane magistralnog puta prema Sarajevu. Do Rujišta se može stići s autom za nekih 30 minuta, iz Mostara. Visina planine je 1703 metra.

Na vrhu se nalazi veći broj privatnih vikendica, koje se daju iznajmiti. Uz skijašku stazu nalazi se Hotel, sa restoranom i još nekoliko manjih privatnih ugostiteljskih objekata.

Do skijaške staze možete doći automobilom. Osim skijanja ili sanjkanja, možete propješačiti po planinskom platou, i razgledavati prirodu koja vas okružuje. Posebno je izražen biciklizam u mjesecima bez snijega.

U periodu kada je planina pokrivena u bijelo, najveći broj gostiju dolazi na skijanje, sanjkanje i druge zimske radosti. Pogodno je za obitelji s djecom, i sve ostale koji žele provod u prirodi.

Pročitajte i ovo:

Popularno danas