Mustafa Ico Voljevica – mostarska liska

Na pitanje  Šta je Hercegovac? Mustafa bi odgovorio: ” To je Bosanac de luxe!”

mustafa ico voljevica – mostarska liska

Mustafa Ico Voljevica bio je poznati mostarski slikar, liska koji je u svojim djelima slikao najljepše dijelove rodnog kraja.

Rođeni Mostarac nikada nije krio odakle je i svoju ljubav prema Hercegovini bi prikazivao na najljepši mogući način – kroz svoje slike.

Mlađe generacije možda i nisu toliko upućene u poznate umjetnike koji su dosta godina prije njih  radili i stvarali umjetnička djela.

Danas postoji vrlo malo podataka o životu čuvenog Mustafe Voljevice. Na internetu možete pronaći neke njegove slike koje dovoljno govore o stvaralaštvu mostarskog slikara.

Rođen je 1931. godine u Mostaru gdje je i većinu svog života proveo. Dan danas njegove anegdote se prepričavaju i samim time postao je jedan dio grada u kojem je živio.

Icine slike rasute po cijelome svijetu

Većina njegovih djela je uništena nakon što je u ratu kuća u kojoj je živio bila zapaljena. Njegova supruga Fika kaže da joj je žao što se samo spominju Icini liskaluci a ne njegova djela. Prepoznatljive izjave po kojima je i najviše ostao upamćen nekada zasjene njegovu veliku ljubav – slikarstvo.

Pored izuzetnog smisla za humor imao je i izuzetan talenat za slikarstvo. Njegova žena Fika ističe da su razni stručnjaci govorili da je Ico ravan Sezanu.

Danas, nakon toliko godina, članovi porodice i dalje prikupljaju njegova djela koja se nalaze skoro po čitavom svijetu.

Slikao je Neretvu crnom bojom

Neretva i njena smaragdno zelena boja po kojoj je poznata opjevali su i oslikali mnogi umjetnici. Među njima bio je i Ico Voljevica jer kako da rođeni Mostarac barem jednom ne posveti pažnju Neretvi i njenoj ljepoti.

Nakon što je izgubio sestru Zehru, koja je počinila samoubistvo skočivši u Neretvu, rijeku je oslikavao crnom bojom. Mnogima je ovaj detalj privukao pažnju pa čak i Maku Dizdaru.

Tada se poznati pjesnik uvjerio da i najljepša rijeka u duši čovjeka može postati i najgora, najmračnija. Postoje nagađanja da je upravo ta činjenica Maka inspirisala da napiše ”Modru rijeku”.

mustafa ico voljevica – mostarska liska
Jedna od Icinih slika.

Njegove se anegdote prepričavaju s generacije na generaciju

Živjeti u Mostaru a ne znati neku poznatu Icinu izjavu ili anegdotu je nezamislivo. Njegova popularna izjava da je Hercegovac zapravo Bosanac de luxe uvukla se u svaki dio društva i tako postala skoro definicija Hercegovca.

Prenosimo vam jednu anegdotu sa poznatim ugostiteljem Mujom

Dok Mujo toči iz aparata, Ico provjerava:  – Je li ledena?

– Jašta je, već ledena! – odbrusi Mujo, a glavu ne okreće.

– Ipak, pusti da malo oteče – inzistira Ico 

Mujo  prolije naliveno, gurne im pare nazad i izbaci ih sve na 40ºC… u hladu.

Slike posvećene Veležu

Iako veći dio svog života nije boravio u Mostaru ljubav prema rodom gradu je bila prisutna. Osim mostarskog Starog mosta i Strago grada, Neretve i drugi prepoznatljivi simboli oslikao je Ico na platnu.

Osim građevina Ico je volio i Velež a tu ljubav je iskazao sa slikama koje su posvećene mostarskom klubu Velež. Motiv rajske ptice na tim slikama predstavljao je Velež i na poleđini bi ispisivao imena poznatih fubalera ovog kluba poput Bajevića.

Mnogi će reći da je Mustafa Ico Voljevica bio jedinstven čovjek i ispred svog vremena. Imao je sposobnost da preko slike prenese najljepše dijelove Mostara i okoline. Osim građevina na slikama bi mogli osjetiti i njegovu emociju – što je najveće postignuće za jednog slikara.

mustafa ico voljevica – mostarska liska
Mustafa Ico Voljevica i Mišo Marić

Ispred svog vremena

Nakon neizlječive bolesti u pedesetoj godini života, 26. januara 1981. godine, umro je Mustafa Ico Voljevica. Na bolesničkoj postelji svom vrlo dobrom prijatelju Miši Mariću rekao je da ga je ”rakonja” pojeo.

Boem, slikar, umjetnik, liska Mustafa važi i dalje za jednog od najelitnijih i najuspješnijih bosanskohercegovačkih slikara.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas