Sirup od maslačka protiv kašlja recept

Naučite napraviti sirup od maslačka protiv kašlja kod odraslih i kod djece.

Sirup od maslačka lako se pravi, pa iskoristite vrijeme kada je sezona maslačka.

Maslačak (cvjetove maslačka) sakupite u proljeće kada su u najjačem cvatu, na nekoj udaljenoj livadi u prirodi, daleko od prometnica i drugih zagađivača.

Maslačak je jako dobar

Prvo da spomenemo da je maslačak jako zdrava samonikla biljka, koja dolazi iz porodice glavočika. Maslačak obiluje vitaminom A i C, te kalcijem, kalijem i natrijem.

Riječ je o jako cijenjenoj biljci koja će potaknuti rad bubrega, jetre i probavnog sustava, može smanjiti kolesterol, pomoći protiv alergija i osnažiti krvnu sliku.

sirup od maslačka
Sirup od maslačka je lijek iz prirode

Ovaj korov raste na livadama s umjerenom i hladnom klimom. U ljekovite svrhe se koristi čitava biljka, korijen, stabljika, cvijet i list. Za ovaj recept se koriste cvjetovi, pa pročitajte u nastavku kako se pravi sirup od maslačka, i za što se može koristiti.

Sirup od maslačka protiv kašlja RECEPT

Cvjetovi se često koriste za pripremu ovog sirupa, koji se prvenstveno koristi kao sirup protiv kašlja.

Sastojci za sirup od maslačka

  • 200 grama cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
  • 2 limuna
  • 1,5 litara vruće vode
  • 1 kg šećera

Priprema sirupa od maslačka

Usitnite stabljike i cvjetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom. Dodajte limun narezan na kriške ili iscijeđen sok limuna, pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.

Procijedite tekućinu, dodajte još šećer, pa kuhajte još 15 minuta. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizirane staklene boce ili čiste sterilizirane staklenke i pažljivo zaklopite.

Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu taman do sljedeće sezone maslačaka.

sirup od maslačka protiv kašlja recept
Sirup od maslačka protiv kašlja kako ga praviti

Šta je maslačak

Maslačak (lat. Taraxacum) rod porodice glavočike (Asteraceae, raniji naziv Compositae). Obično se nalazi u krajevima s umjerenom i hladnom klimom.

Pojavljuje se na livadama, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Uspijeva i u visokim planinama, ali ondje mu je rozeta mnogo manja. Izgled biljke se uvelike mijenja ovisno o staništu.

Najpoznatija i najčešća vrsta Taraxacum officinale, zeljasta je trajnica s nazubljenim listovima u prizemnoj ružici iz koje se diže šuplja stabljika s jednom žutom cvjetnom glavicom na vrhu.

sirup od maslačka protiv kašlja recept
Sirup od maslačka protiv kašlja

Korijen je vretenast i u gornjem dijelu razrastao

Cvate od travnja do listopada. Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme, poredano kao zračna lopta, s mnogo sjemenki koje se šire pomoću vjetra.

U pučkoj medicini koristi se kao gorko sredstvo, kolagog, aperitiv te za smanjivanje masnoće u krvi. Maslačak je također jestiv, mladi listovi koriste se kao salata, cvjetovi za pripremu medu sličnog sirupa,te vina i pive.

Od prženog korijena može se pripremiti nadomjestak za kavu. Pupoljci se mogu ukiseliti te služiti kao zamjena za kapare. Uzgaja se kao povrće u mnogim zemljama svijeta.

Vrsta Taraxacum kok-saghyz, podrijetlom iz Kazahstana, pripada među biljke od kojih se dobiva kaučuk. Rod obuhvaća 2290 vrsta.

Preporučujemo i ovo:

Popularno danas