Obnova Razvitka nakon 30 godina čekanja

Šezdeset bivših stanara nekadašnje poznate stambeno-poslovne zgrade Razvitak u Mostaru, gotovo 30 punih godina čeka obnovu svojih domova.

Iz Gradske uprave Mostara kažu kako su nedavnim usvajanjem Regulacijskog plana na Gradskom vijeću, konačno stvoreni uvjeti da investitori krenu u realiziranje obnove Razvitka, prenosi BHRT.

Zgrada mostarskog Razvitka u samom središtu grada jedan je od simbola prijeratnog Mostara.

Uz robnu kuću bio je smješten i stambeni dio gdje je živjelo 60 obitelji.

Danas je u ruševnom stanju i desetljećima čeka obnovu. 

Šezdeset bivših stanara nekadašnje poznate zgrade Razvitak, već 30 godina čekaju obnovu svojih domova.

Iz Gradske uprave Mostara stižu uvjeravanja da će dugogodišnjoj agoniji stanara konačno doći kraj.

Bivši stanari Razvitka imaju stanarsko pravo i obvezu države da im vrati imovinu, ali to se punih 30 godina nije dogodilo.

No, sada konačno imaju nadu, jer su iz Gradske uprave dobili obećanje da su stvoreni uvjeti da se krene s realizacijom obnove Razvitka. 

“Drago mi je, ako ništa, da je učinjen prvi korak, sad je dalje, još ima i čekanja i borbe i rada, dok se sklopi novi ugovor o dobivanju novog stana”, rekla je za BHRT Enisa Bašić, predsjednica Udruge stanara Razvitka, Mostar.

“To je velika radost za nas, da nakon 30 godina dobijemo neku pozitivnu šansu za vraćanje u svoje domove, jer svi mi želimo da se vratimo tamo odakle smo otišli, radi tih ratnih zbivanja. Imali smo sastanak s gradonačelnikom, dobili smo sva pozitivna obećanja da će se to riješiti”, govori Suzana Šestić, bivša stanarka Razvitka.

Gradsko vijeće Mostara je prije nekoliko dana usvojilo Regulacijski plan, čime je investitor dobio zeleno svjetlo da krene u realizaciju obnove projekta zgrade Razvitka, kažu u Gradskoj upravi.

“To je nešto što jedno 30-tak godina nitko živ ne uspijeva raspetljati, a možda se čak i ne usudi. Mi smo hrabro krenuli u taj projekat i danas ste svjedoci da je donesen Regulacijski plan, koji je bio prvi preduvjet da se uopće nešto može raditi. Sa investitorom koji je vlasnik tog lokaliteta, on je to kupio, smo razgovarali i, naravno, uvjet naš za bilo kakav postupak će biti da riješi tih 60-tak stanova”, istaknuo je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Slijedi izrada projekta, pa nakon toga početak radova na objektu čiji tragovi impozantne arhitekture još plijene pažnju prolaznika.

Hoće li novi investitor sačuvati dio nekadašnje arhitekture, nije poznato.

Ne zna se ni koliko će trajati obnova.

Procjenjuje se najmanje 4 godine.

Stanari kažu kako im je najvažnije da su se stvari pomakle s mrtve točke, što im konačno daje nadu u povratak u svoje domove.

akta.ba

Popularno danas