Jasna Merdan Kolar – poznata Mostarka koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama

Jedna od najboljih rukometašica rodom iz Mostara

Jasna Merdan Kolar je poznata bosanskohercegovačka rukometašica i trenerica. Rođena je u Mostaru 19. oktobra 1956. godine.

Svoju sportsku karijeru započela je u rodnom Mostaru u rukometnom klubu Lokomotiva gdje je igrala od 1969. pa sve do 1986. godine.

Jasna Merdan ističe da se sa rukometom počela baviti sasvim slučajno. Kada je preselila u novi stan sa porodicom upoznala je Zdenku Prskalo koja je bila tadašnja igračica Lokomotive.

Rukomet joj je bio suđen jer je jednog dana otišla zajedno sa Zdenkom na trening i tu počinje priča o uspješnoj mostarskoj rukometašici.

Jasna Merdan Kolar je zajedno sa svojim suigračicama mostarsku Lokomotivu iz druge lige odvela u prvu ligu 1977. godine.

 ” To je najradosniji trenutak za nas. Vjerovati nismo mogle, ali kad je sudija posljednjim zviždukom označio kraj, kada smo jedna drugoj poletjele u zagrljaj, sve nam je bilo jasno. Nakon trećeg juriša postale smo članice najelitnijeg društva. ” tada je ponosno isticala Jasna.

U sezoni 1982./83 sa Lokomotivom bila je doprvakinja, a u idućoj sezoni bila je treća.

Jasna Merdan je bila uspješna rukometašica koja je sa izuzetnim talentom i napornim trudom proglašena čak 6 puta najboljim strijelcem u tadašnjoj prvoj saveznoj ligi.

jasna merdan kolar

Postigla preko 1500 pogodaka

Sam podatak da je u svojoj karijeri u prvoj saveznoj ligi  postigla sveukupno preko 1500 pogodaka govori o talentu Jasne Merdan.

Broj pogodaka kroz godine

  • 1978.: 183 pogotka
  • 1979.: 168 pogodaka
  • 1980.: 159 pogodaka
  • 1981.: 205 pogodaka
  • 1982.: 268 pogodaka
  • 1983.: 264 pogotka

Najbolji strijelac u Evropi

Mostar je kroz godine podario jedne od najuspješnijih sportista za čije se ime čulo u cijelome svijetu. Među njima se nalazi i Jasna Merdan Kolar koja je u reviji Rukomet proglašena za najboljeg strijelca u Evropi 1983. godine.

Iste godine je prosjek postignutih pogodaka bio čak 12 po utakmici. Talent i odlični rezultati ne znače ništa ukoliko ne igrate sport s ljubavlju.

Kada je prvi put u sedam sezona bila primorana ostati na klupi zbog operacije noge ona je ipak željela igrati.

Naravno, nakon ubjeđivanja od strane njenih suigračica i uprave kluba Jasna je odlučila ostati na klupi.

Ovo dovoljno govori o njenoj predanosti, volji i ljubavi prema rukometu, klubu i suigračicama.

jasna merdan kolar

Nakon sedamnaestogodišnje karijere u Lokomotivi Jasna Merdan odlazi u Beč gdje potpisuje za rukometni klub Hypo.

Naravno, njen uspješni niz je nastavljen i ovdje. 1988. godine igrala je u završnici Kupa prvakinja sa Hypo klubom. Zatim, sljedeće sezone je osvojila Kup prvakinja 1989. godine kada su pobijedile moskovski Spartak.

Ovo je bio historijski trenutak za čitav klub jer je tada Spartak dominirao evropskim rukometom skoro cijelo desetljeće. Ni u Beču nije se bojala postavljati nove standarde i rekorde.

 Najviše se ističe sezona 1985./89. kada je postigla u prosjeku 17,045 pogodaka, tačnije 375 pogodaka na 22 utakmice. Time je proglašena najboljim strijelcem austrijske lige svih vremena. Nakon bečkog Hypa, Jasna potpisuje za Fünfhaus. U ovom klubu igrala je od 1994. pa sve do 1996. godine.

” U to vrijeme mi smo mogli ići u inostranstvo tek sa 28 godina. Moja karijera u reprezentaciji Jugoslavije bila je na neki način završena. Ja sam 1984. otišla u Austriju da igram za Hypo banku, koja je bila jedna nepoznata ekipa u Evropi. Tamo sam ustvari otišla da završim moju sportsku karijeru. Ekipa Hypo banke je tada bila ujedno i reprezentacija Austrije. Ponudu da uzmem austrijsko državljanstvo i da zadržim tadašnje jugoslovensko prihvatila sam samo iz sportskih razloga.”

Naravno, sa austrijskom reprezentacijom je nastavila niz uspjeha. Uspjeli su iz C grupe da učestvuju na svjetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine gdje su osvojili peto mjesto.

 Tada je postigla ukupno 23 pogotka, od toga na utakmici protiv Južne Koreje čak 11 pogodaka.

Merdan je proglašena za IHF-ovu igračicu 1990. godine.

jasna merdan kolar

Osvojila zlatnu olimpijsku medalju

Na Olimpijskim igrama u Moskvi osvojila je srebrene medalju zajedno sa jugoslavenskom ženskom rukometnom repretentacijom.

Zatim, na Svjetskom prvenstvu 1982. godine je osvojila broncu. Na ovom prvenstvu je postigla 52 pogotka i izabrana je u najboljih sedmero.

Kruna karijere ostvarila se na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine kada je osvojila zlatnu olimpijsku medalju.

Također, tada je proglašena najboljim strijelcem turnira sa čak 48 postignutih pogodaka. Samo na jednoj utakmici protiv Sjedinjenih Američkih Država postigla je 17 pogodaka.

”Dodajte Jasni! Ona će dati gol. ”

Josip Samardžija, tadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije, bio je posebno poznat po njegovom savjetu koji je dao svojim igračicama:

 „Kad ne znate šta ćete sa loptom, a bude kraj napada, dodajte Jasni. Ona će dati gol.“

Na ovu izreku Jasna je jednom prilikom istakla da je to bio samo znak povjerenja koji je trener imao u njene igračke sposobnosti.

Nakon rukometne karijere Jasna Merdan Kolar je nizala nagrade i priznanja. Među njima se najviše ističu kada je 2000. godine izabrana za drugu najbolju rukometašicu svih vremena.

U rodnom gradu je također dobila zaslužno priznanje sportiskinje grada Mostara.

Danas Jasna živi sa suprugom u Beču, gdje vodi svoju pizzeriju. Svijet rukometa je iza nje, ali njeni rekordni rezultati i sportski uspjesi zauvijek će ostati zapamćeni.

Popularno danas