More
  Mostar tourist infoIstaknuti MostarciPrve Mostarke koje su završile Gimnaziju – Sestre Berta i Marija Bergman

  Prve Mostarke koje su završile Gimnaziju – Sestre Berta i Marija Bergman

  Prve žene koje su upisale Gimnaziju, a kasnije postale pionirke ženskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, bile su  sestre Berta i Marija Bergman.

  1905. godine prvi put u tadašnju mostarsku Veliku gimnaziju (Gimnazija Mostar) upisane su djevojčice.

  Prve Mostarke koje su završile Gimnaziju – Sestre Berta i Marija Bergman
  Izvor: cidom.org

  Tek nakon pet godina, upisane su i druge djevojčice u Veliku gimnaziju, a 1913. godine prvi razred je završila djevojčica iz Mostara.

  Sestre Bergman rođene su u okolini Sarajeva ( Blažuj i Hadžići). Bile su kćerke željezničkog činovnika Josipa Bergmana.

  Njihova majka bila je istrajna u želji da kćerkama omogući adekvatno obrazovanje koje je tada  u Bosni i Hercegovini ženama bilo nedokučivo.

  Marija je upisana u drugi razred, a Berta u treći razred osmogodišnje Velike gimnazije u Mostaru.

  Prije Marije i Berte Bermgan, u mostarskoj gimnaziji, bila je jedna učenica koja je polagala ispit zrelosti. Riječ je o Sofiji Kruszelenickoj

  U zapisniku o ispitu je navedeno da je Sofija rođena u Krupi, te da je kćer Franje Kruszelenickog koji je bio savjetnik na Vrhovnom sudu u Sarajevu.

  Sofijino ime dalje se ne spominje, te se pretpostavlja da je polagala završni ispit u nekoj drugoj gimnaziji u Bosni i Hercegovini.

  Sofija je svakako jedna od prvih žena u Bosni i Hercegovini koja je pristupila polaganju završnog ispita u Gimnaziji.  

  Sredinom 1912. godine u listu  ”Narodna obrana” je objavljen članak o prvom ženskom maturantu u BiH, gdje se navodi da je u Mostaru Berta Bergman položila ispit zrelosti.  

  Marija Bergman

  Njena sestra Marija Bergman 1912. godine u junu položila je ispit zrelosti kao druga učenica po redu. Polagala je privatno ispite i maturu kao i njena sestra Berta. Svoje obrazovanje nastavile su u Beču.

  Marija Bergman je bila vrijedan i priznat stručnjak i pedagog. 1918. postala doktor medicine. Marija Bergman se vratila u Bosnu i Hercegovinu kao prva doktorica nauka. Ona je u međuratnom periodu predavala “narodni jezik” u gimnazijama Mostara, Cetinja i Sarajeva.

  Udala se za građevinskog inženjera Emila Kona i s njim osnovala porodicu u Sarajevu.

  Postala je poznata kao dr. Marija Kon, profesorica Sarajevskog univerziteta, koja je ispratila mnoge genericije i dala važan doprinos svojim radom. Pisala je eseje, članke, kritike i prevode iz njemačke beletristike i naučne književnosti.

  Prve Mostarke koje su završile Gimnaziju – Sestre Berta i Marija Bergman

  Berta Bergman

  Berta Bergman je za to vrijeme djelovala u više mjesta Bosne i Hercegovine kao pedijatrica, uključujući Banju Luku.

  Nakon otkaza u tamošnjoj Gradskoj bolnici dobila je novčanu nagradu zbog “velikog požrtvovanja i izlaganja vlastitog života neposrednim opasnostima”.

  Prije Drugog svjetskog rata radila je kao upravnica Školske poliklinike u Mostaru, na mjestu današnjeg hotela Ruža.

  Vrijeme okupacije i Drugog svjetskog rata

  Život Jevreja je tekao normalno do oktobra 1940. godine, kada vlada ograničava prava jevrejske djece na srednje i više obrazovanje. Zajedno sa sarajevskim profesorima, Marija je osnovala poseban prvi razred gimnazije, time se omogućilo dalje obrazovanje Jevrejima.

  U aprilu 1941. Marija Kon je otpuštena iz službe, a zatim zatvorena u koncentracioni logor Rab. Berta je stupila u pokret otpora iste godine, te je opskrbljivala partizanske borce sanitetskim materijalom, liječila ih i davala časove prve pomoći.

  Nakon oslobođenja logora 1943. Kon je postala direktorica gimnazije u Glini. Marija Kon i njena kćerka bile su jedne od sarajevskih Jevreja koji su preživjeli holokaust

  Fatima Brkić

  Među pionirkama ženskog obrazovanja nalazi se i Fatima Brkić. Ona je bila prva Muslimanka koja je položila ispit zrelosti 1936. godine u Velikoj Gimnaziji. Za sve vrijeme školovanja, Fatima je bila redovna  i vrijedna učenica.

  Bez ulice i spomena

  Marija i Berta Bergman, Fatima Brkić zajedno su se izborile za pravo koje je tada bilo uskraćeno – obrazovanje.  Sramno ali i tužno je da Mostar danas nema ni ulicu koja nosi njihovo ime, kao spomen na žene koje nisu dopustile da tadašnje norme i etikete formiraju njihovu sudbinu.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 6

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img