Najkraća ulica u Mostaru

Ulica Kulluk ili kako zvanično na tabli piše Kurluk je najkraća ulica u Mostaru. Postoje nagađanja da je ona možda i najkraća ulica u čitavoj Bosni i Hercegovini.

O ovoj ulici bi se trebalo više govoriti i čak uvrstiti u turističku ponudu grada na Neretvi. Nažalost, danas rijetki znaju o historiji ove ulice.

Ulica je duga 27 metara a samo rijetki znaju događaje koji su se desili u ovoj ulici. Mostarska ulica Kulluk čuva i važne historijske činjenice.

Iako je ova ulica najmanja u Mostaru, ona ima izuzetnu historijsku važnost. Ulicu Kulluk trebalo bi više spominjati.

Turska riječ kulluk znači ulica nadničara, te je upravo ona to bila za vrijeme Osmanlija.

najkraća ulica u mostaru
Najkraća ulica u Mostaru

Mjesto okupljanja

Za vrijeme Osmanlija ulica Kulluk je bila jedna od mjesta za okupljanje u tadašnjem centru Mostara. U ovom području Starog grada su boravile zanatlije, a Kujundžiluk je bio pun malih dućana gdje su zanatlije prodavale svoje proizvode.

Tada je ulica imala samo četiri numere, broj tri je imala današnji restoran Evropa. Preko puta restorana bila je pekara, zatim kafana na čijem je mjestu danas restoran Kulluk.

Upravo u ovoj ulici održana je prva predstava u Mostaru, 24. jula 1884. godine i zvala se ” Veliki Petar, car ruski” koji je priredilo Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

Ova ulica pamti i strahote prirodnih nepogoda iz 1804. godine, kada su zabilježene velike oborine koje su došle sa Veleža. Tada je bila ogromna količina vode, te je u blizini ulice odnijela jednu magazu.

Jedan od značajnih događaja koji vežu ovu ulicu je humanost pekara Hajrudina u posljednjem ratu.

najkraća ulica u mostaru
Spomen-ploča posvećena pekaru Hajrudinu

Postoji i spomen-ploča u ulici Kulluk na kojoj piše ”U znak sjećanja na Hajrudina Dautovića koji je sa kolegama pekarima dao nesebičan doprinos u najtežim trenucima za naš grad”

Važno je istaknuti da je upravo pekar Hajrudin bio zadnji čovjek koji je prešao preko Starog mosta prije njegovog rušenja.

Što je i simbolično jer njegov imenjak mimar Hajrudin je izgradio Stari most.

Prema mnogim historičarima, u ovoj ulici desili su se značajni historijski događaji.

Nekadašnje tri kule

Ulica Kulluk se nalazi između Male tepe, koja je najprometnija za turiste i glavne Titove ulice, te spaja najdužu transverzalu lijeve obale grada. Danas ima samo dva broja, po jedan s obe strane.

Do Titove ulice, odnosno Glavne, kako je još Mostarci zovu, vodi 14 izvornih stepenica plus 9, koje su napravljene prilikom poslijeratne obnove stare jezgre grada.

Prema izvorima Osmanlije su na tom uskom prostoru izgradili tri kule. Prva kula, je imala dva sprata i most na podizanje, nalazila se u podnožju Suhodoline. Nalazila se u podnožju Suhodoline, a ispod sebe je propuštala vode Dronje, potoka koji bi tekao Suhodolinom za vrijeme jakih padavina.

Druga kula je bila smještena na ulazu u Potkujundžiluk iz smjera Male tepe. Ispod sebe je imala prolaz s kapijom, koja bi se pred noć zatvarala, priječeći tako prolaz u Potkujundžiluk i dalje na Stari most. Ova kula nije imala stražarsku posadu.

S vanjske strane ovog bedema, između dvije kule, nalazila se treća kula koja je služila za smještaj vojnika-stražara.

Prve dvije kule su srušene ubrzo nakon dolaska austrougarske vojske u Mostar. Treća kula  je adaptirana nakon 1878. godine, tako da se na gornjem spratu nalazio ugostiteljski objekt, a u prizemlju stolarska radnja. Još i danas služi kao ugostiteljski objekt.

Na uglu Kulluk ulice i Kujundžiluka postojao je han koji je sagrađen za vrijeme turske vladavine. Imao je dvije sobe na spratu i tri dućana u prizemlju.

najkraća ulica u mostaru
Ulica Kulluk

Poslije 1878. godine prozvan je Hotel Evropa i ostao poznat pod tim imenom sve do danas, u kojem se i nalazi istoimeni restoran.

Popularno danas