More
  Zanimljivosti3 Poznate pozorišne institucije u Mostaru

  3 Poznate pozorišne institucije u Mostaru

  Upoznajte najistaknutije mostarske pozorišne institucije.

  1. Narodno pozorište Mostar

  Narodno pozorište u Mostaru je osnovano 28. novembra 1949. godine. Prva predstava koja je izvedena bila je ”Noć u Globukom” koju je režirao Safet Pašalić.

  U početku je zatražena pomoć od Narodnog pozorišta Sarajevo, te tom prilikom u Mostar dolaze glumci Slavko Grahovac, Safet Pašalić i Saveta Beatović.

  Zajedno sa glumcima iz Trebinja, Vojvodine i Mostara započeli su nastanak pozorišne scene u Mostaru. Važno je naglasiti da osnivanje Narodnog pozorišta odigralo važnu ulogu u kulturnom preobražaju grada na Neretvi.

  Danas, Narodno pozorište je najveće u Mostaru gdje se održavaju mnogi kullturni događaji. Najpoznatiji je ‘Mostarska Liska” . Riječ je o festivalu koji se održava u proljeće i približava humor i ironiju Mostaraca.

  Na kraju festivala prisutne su dvije nagrade koje se dodjeljuju a to su ”Velika liska” (nagrada za najbolji teatarski performans) i ”Mala liska” (nagrada za najboljeg glumca). Tako i termin „Liska” predstavlja tipičnog lokalnog šaljivdžiju.

  3 Poznate pozorišne institucije u Mostaru
  Zgrada Narodnog pozorišta u Mostaru

  Nakon izgradnje nove zgrade, 1. januara 1951. godine postavljen je novi upravnik pozorišta – Safet Čišić.

  Svečano otvorenje nove zgrade Pozorišta je bilo 17. novembra 1951. godine premijerom “Hasanaginice” Alekse Šantića u režiji Svete Milutinovića.

  U sklopu rada Narodnog pozorišta bile su brojne aktivnosti. Tako se ponedjeljkom održavao Klub mladih, pred premijerna izvođenja predstava bi bio organizovan Školski teatar koji je za cilj imao upoznati mladu publiku sa autorima i praktičnim radom na predstavi.

  Također, štampano je i Glasilo “Naše pozorište” od 1951. do 1971. godine a njegov cilj je bio da publika što bolje upozna detalje i život pozorišta ali i da posluži kao historijski dokument u budućnosti.

  Ovaj period od 1951. do 1971. godine je ujedno nazvan zlatnim periodom Narodnog pozorišta u Mostaru.

  Posljednja reprizna predstava u sali Narodnog pozorišta prije početka rata u BiH bila je predstava “Derviš i smrt” održana 2. aprila 1992. godine, dok u ratnoj 1993. godini Pozorište nije imalo aktivan repertoar ali nije ni prekidalo pravni kontinuitet.

  3 Poznate pozorišne institucije u Mostaru
  3 Poznate pozorišne institucije u Mostaru

  U ratnim uslovima Pozorište izvodi svoju prvu premijeru u ratu. Bilo je to poetsko-scenski prikaz “Opet strah”, autora Edina Huskovića, u režiji Hadžije Hadžibajramović. Premijera je održana na kamernoj sceni Narodnog pozorišta “Studio 64” .

  U ratnom i poslijeratnom periodu do 1997. godine premijerno je izvedeno 17 predstava.

  2. Hrvatsko narodno kazalište

  Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru je osnovano 22. septembra 1994. godine. Dana 30. januara 1996. položen je kamen temeljac za novu zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. Nalazi se na mjestu nekadašnje robne kuće HIT u blizini Španskog trga.

  3 Poznate pozorišne institucije u Mostaru
  Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru

  Raspored predstava Hrvatskog narodnog kazališta možete pogledati OVDJE.

  3. Pozorište lutaka

  Pozorište lutaka Mostar je najstarije profesionalno pozorište lutaka u Bosni i Hercegovini. Osnovano je davne 1952. godine . Osnivač i prvi direktor pozorišta bio je Đorđe Đoka Bovan.

  3 Poznate pozorišne institucije u Mostaru
  Zgrada Pozorišta lutaka je nekada bila sinagoga

   Zgrada Pozorišta lutaka je bivša jevrejska sinagoga u mostarskom naselju Brankovac.

  Prije osnivanja Pozorišta lutaka, početkom pedesetih godina prošlog vijeka, Jevrejska opština Mostar je ustupila njihovu zgradu za izvođenje predstava.  Danas se nalaze na istoj adresi.

  Pozorište lutaka ima bogatu historiju i tradiciju. Osvojilo je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima i gostovalo u 16 zemalja svijeta. U posljednjih 10 godina osvojilo je 40 značajnih nagrada.

  Prikazuju klasične lutkarske bajke i igrokaze sa savremenim lutkarskim tekstovima za djecu uzrasta od 5 do 12 godina.

  3 Poznate pozorišne institucije u Mostaru
  Pozorište lutaka u Mostaru

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 4.3 / 5. Brojanje glasova: 9

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img