back to top

Nova adrenalinska avantura u Mostaru: Najveća ljuljačka na 12 metara iznad tla

Tradicija skakanja sa Starog mosta u Mostaru nikada se nije prekidala, pa ni za vrijeme ratnih dešavanja, niti za vrijeme pandemije.

Hrabri skakači svakodnevno skaču i ostavljaju bez daha sve posjetioce grada na Neretvi koji od ove sezone pored skokova, zip-linea, vožnje čamcem, mogu da se okušaju i u novoj atrakciji – najvećoj ljuljački u BiH.

Na uzavreloj mostarskoj kaldrmi od ranog jutra skakači čekaju prve prolaznike i one koji su voljni platiti skok sa visine od preko 20 metara. Radni je dan. Posjetitelja nema mnogo, a rijetki su oni koji odluče dati novac za skok.

“Jako je visoko i opasno. Divim se ljudima koji skaču s ove visine. Ja se ne bih usudio nikad“, izjavio je turista iz Egipta.

“Ne bih se ni ja usudila skočiti, a za novac možda i bih“, kazala je turistkinja iz Turske.

Iako se stanje popravlja na bolje u odnosu na prošlu godinu, stanje je tvrde, daleko od solidnog. No, bez obzira na teške okolnosti, i skakači i turistički radnici ulažu ogroman napor kako bi privukli goste. Tako su već krenule detaljne pripreme za tradicionalnu manifestaciju skokova sa Starog mosta, a koja je rezervisana za posljednju sedmicu u julu.

“To je tradicija koja se nikad neće ugasiti dok je nas. I ‘93. kad je srušen, mi smo to održavali sa ostataka mosta i u koroni. I dok smo mi živi i dok je Mostara, bit će i skokova jer Mostar je prepoznatljiv po Starom mostu“, komentarisao je Lorens Listo, predsjednik Kluba skakača u vodu Mostari.

A kako bi bio prepoznatljiv i po drugim stvarima, Mostarci iz godine u godinu rade na obogaćivanju adrenalinskih sadržaja. Jedan od njih je vožnja čamcem koja traje nekoliko minuta. Pogled se prostire ispod nekoliko mostova grada, ali i na zip-line. Jedan kod Starog mosta, a drugi je na brdu Fortica.

Još jedan u nizu atraktivnih turističkih sadržaja zahvaljujući kojim je Mostar postao bogatiji od ove sezone jeste ogromna ljuljačka koja je zakačena za stakleni most i sa koje se pruža prelijep pogled na grad.

Ljuljačka se nalazi 12 metara iznad tla, a dužina ljuljanja iznosi oko deset metara.

“S tim da se ljuljate iznad samog grada, tako da je osjećaj te visine zaista još i veći s obzirom da je ispod vas grad koji je na 400 metara niže i ispod sebe imate čitavu mostarsku kotlinu, tako da je taj osjećaj uzbudljiv“, istakao je Đani Rahimić, predsjednik Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA.

Novost je to koja je izazvala veliko oduševljenje posjetitelja.

“Super je bilo, prelijep pogled. Adrenalin uvijek dobro dođe, dečki koji tu rade su čisti profesionalci“, naveo je Almir Čomaga.

Nova adrenalinska avantura sve Mostarce i goste čeka već u augustu. Riječ je o Red Bull Clif Diving Svjetskom prvenstvu koje će po šesti put na Starom mostu okupiti najbolje skakače svijeta. (N1)

Popularno danas