Zdravko Grebo – Mostarac čije riječi svi pamte

  Ugledni bosanskohercegovački pravnik koji je imao posebnu ljubav prema Mostaru i Veležu

  Zdravko Grebo rođen je 1947. godine u Mostaru. Svoje akademsko obrazovanje završio je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. a dvije godne ranije bio je jedan od vođa studentskih protesta u Beogradu (1968. god.)

  Akademsku karijeru nastavlja na Pravnom fakultetu u Sarajevu gdje je od 1972. godine počeo predavati. Profesor je postao u januaru 1991. godine. U isto vrijeme je pohađao postdiplomski studij na Katedri za teoriju prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu gdje je i 1976. godine i doktorirao.

  Osnovao je Fondaciju ”Otvoreno društvo Bosna i Hercegovina” te je bio direktor Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije sarajevskog univerziteta. Također, vršio je dužnost šefa Katedre za državno i međunarodno javno pravo na Univerzitetu u Sarajevu.

  zdravko grebo

  Radio ZID

  U opkoljenom Sarajevu 1992. godine osnovao je radio ZID. Ovo je bio jedan od rijetkih medija, tokom ratnih zbivanja, koji je u eter puštao ”nepristrasnu mješavinu alternativnih rock i obrazovnih programa u ratom razorenoj bosanskoj prijestolnici. ” – kako je pisalo u New York Times-u 1995. godine.

  Radio je bio podržan od međunarodnih i domaćih dobrotvornih organizacija. Danas je radio Zid preimenovan u radio Sarajevo.

  Zdravko Grebo je bio i jedan od osnivača Helsinškog parlamenta građana za Bosnu i Hercegovinu. Autor je više od 150 članaka i četiri knjige.

  • Marks i Kelsen, “Svjetlost”, Sarajevo, 1979.
  • Pravni sistem SFRJ, “Savremena administracija”, Beograd, 1972.
  • Philosophy of Law, Univerzitet Loyola, New Orleans, 1984.
  • “Savremena američka pravna teorija”, Separat Trećeg programa TVSA, 1989.
  • Novi ustav BiH, “Theoris iuris”, Sarajevo, 1993.
  • Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994.

  Među mnogobrojnim nagradama posebno se ističe nagrada od Kluba rektora Evrope za mir i borbu protiv rasizma i ksenofobije koju je dobio 1993. godine. Godinu dana kasnije dobio je medalju ”Četiri slobode” u području ” Sloboda od straha” koju dodjeljuje Roosveltov institut za američke studije.

   Bio je direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije”

  zdravko grebo

  ‘’Fudbal je više od igre, a Velež je više od fudbala’’

  Grebo je bio istaknuti akademik koji je ostavio veliki trag u bosanskohercegovačkom društvu. No, imao je jednu zajedničku stvar sa svim drugim Mostarcima a to je ljubav prema Veležu.

  Velež je bio dio njega, ali i on je postao dio Veleža. Njegove riječi ” Fudbal je više od igre, a Velež je više od fudbala” ostale su zapamćene i zapisane u današnjim prostorijama ovoga kluba.

  zdravko grebo
  Grebine čuvene riječi nalaze se i danas u prostorijama kluba.

  Iako je većinu svog života proveo u Sarajevu, nikada nije zaboravio na rodni Mostar i Velež.

  PROČITAJ:   Džemal Bijedić - cijenjeni hercegovački političar

  S ponosom je pričao o mostarskom klubu:

  “Ako ti kažem ono što bih htio, mene će Ognjenka ostaviti. Nju strašno nervira to što ja nikad ne propustim priliku da kažem da sam Mostarac. Rođen sam u Mostaru u Torlinom sokaku, brice Torle, kad kreneš od Musale ka Tepi. Ne znam, možda je Ognjenka u pravu povodom mog naglašavanja mostarstva, navijanja za Velež, boravka tokom rata u Mostaru sa Smailom Klarićem i Safom Oručevićem, ali to meni zaista znači. E, sad, da li ja malo lažem, da li malo kupujem simpatije govoreći da sam Mostarac, zaista ne znam.

  Naravno, Mostar mog ranog djetinjstva nije današnji Mostar. Buljuk unuka kod majke Mevlide Grebo, koja nas je trpjela jer su roditelji radili, ručak, pa na Bunur na Neretvu, pa s Neretve nazad kući, pa komad hljeba s bestiljom, pa onda na trening Veleža, ustvari, Lokomotive… Kad kreneš u četiri popodne prema Rondou, ubereš paradajz, kavadu iz bašči i onda odeš na utakmicu, pa ti Zejnil Selimotić kaže da možeš malo šutnuti loptu…

  Nikad nisam uspio skočiti sa Starog mosta, naravno. U Mostaru postoje gradacije, svaka stijena ima svoje ime – Soko, Špic i tako dalje. Ja sam dobacio do Špica, do Starog mosta nikad nisam. To je bio način na koji se gradio mostarski identitet: živiš u mahali, trkaš se u kvartu, uveče prasom udaraš žene po butinama i listovima, kradeš bakar, ideš na utakmice Veleža… To i nije nešto čime se čovjek treba pohvaliti, ali jeste bila moja najranija mladost i drago mi je što je to tako bilo. Ja moj Mostar nosim u genima.”

  Preminuo je 29. januara 2019. godine u Sarajevu.

  Zdravko Grebo postao je dio Mostara, posebno Veleža čiju ljubav nikada nije krio. Čuvene riječi ” Fudbal je više od igre, a Velež je više od fudbala” najbolje opisuju Grebu i povezanost sa mostarskim klubom.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 3.7 / 5. Brojanje glasova: 3

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?