back to top

Počitelj – 10 razloga zašto posjetiti

Počitelj – orijentalno-mediteransko naselje

Ljepota Počitelja neće vas ostaviti ravnodušnim, a kada još saznate zanimljive informacije, tada će vas Počitelj privući još više, kako za izlet, putovanje, tako za detaljnije istraživanje.

Kada dođete ovdje, pomislit ćete da ste u nekoj drugoj zemlji, jer ima zanimljivu kombinaciju  i  prizvuk orijenta i mediterana. Ovo je jedna od turističkih atrakcija i mjesto koje će vas oduševiti.

Počitelj je historijsko naselje orijentalno-mediteranskih karakteristika “skriveno” u dolini rijeke Neretve. Ovo je ujedno jedna  od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Neretve, na glavnoj cesti od Mostara do Metkovića, na sjeveru općine Čapljina.

Svake godine ovo mjesto posjeti ogroman broj turista. To nije nimalo čudno jer je ovo mjesto jedna od znamenistosti Bosne i Hercegovine, proglašeno je za nacionalni spomenik, te se samo naselje nalazi na UNESCO listi.

Na UNESCO-ovoj listi nalazi se i mostarski Stari most.

U dolini Neretve, glavno uporište u odbrani od Turaka bilo je u Počitelju. Ovu utvrdu je prema nekim podacima sagradio kralj Tvrtko godine 1383., i imala je stratešku ulogu u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve.

Danas, historijski grad, izgrađen ispod tvrđave, ima orijentalni izgled i kao takav je potpuno u funkciji turizma i kulturnih priredbi, te privlači ogroman broj turista.

pocitelj
Stari grad Počitelj ostavlja sve bez daha.

Ko su stanovnici Počitelja danas?

U ovom naselju danas živi malobrojno i pretežno starije stanovništvo. Uglavnom su to potomci prvih stanovnika ovog srednjovijekovnog grada. Među njima su i potomci porodice Dizdar koja je prije pet vijekova zasnovana unutar zidina Počitelja, a čiji je kontinuitet održan do današnjeg vremena što je svakako mnogima nevjerovatno.

Dakle danas u Počitelju itekako ima stanovnika, ali nešto manji broj. Mnogi pretpostavljaju da za nekoliko godina ovdje neće biti stanovnika.

Također, ovdje žive potomci porodice Dizdar, koji su u Počitelju od osnivanja ovog bisera među starim gradovima.

Vjerovatno ste već čuli za prezime Dizdar zahvaljujući poznatom pjesniku Mehmedaliji Mak Dizdaru.

Postoje zapisi poznatog putopisca iz osmanskog perioda Evlije Čelebije koji je davno zapisao da je prilikom dolaska u Počitelj našao 20 Dizdara i jednog koji je upravljao Počiteljem.

Evlija Čelebija je u svojim putpisima opisivao Stari most i Blagaj.

Inače, Dizdari su bili raspoređivani po zidu koji i danas postoji u ovom gradu. Kuća pojedinih Dizdara je u sredini grada. Pod kontrolom tadašnjih Dizdara je bio grad Počitelj. Preci Dizdara koji danas žive u Počitelju su bili zapovjednici grada.

U blizini kuće jednog od Dizdara, koja je obnovljena 1971.godine, nalazi se Pašina tabija, tvrđava koja je trenutno u fazi uređenja.

Ovdje, vjerovali ili ne, ima puno plemena, porodica koje su se ugasile i danas to sve polako nestaje. Stanovnici Počitelja putuju po svijetu, ali većina njih ne bih napustila zauvije svoj kraj.

Imam počiteljske džamije Džemal Gadara kazao je da je ovo grad gostoljubljivih ljudi.

Grad Počitelj je poznat  od davnina, ali nema tačnih podataka o Počitelju prije dolaska Turaka.

Trenutno unutar samog bedema ima 13 porodica i pet porodica van grada. U ovom gradu je stalno nastanjeno 40 ljudi, koju pretežno čini starija populacija. Ako se ovako nastavi pojedini stanovnici se plaše da u Počitelju neće biti nikoga za deset godina.

Prije rata ovdje je živjelo daleko više stanovnika koji su se bavili privatnim biznisom ili su radili u fabrikama u Čapljini i Mostaru. Danas se stanovnici Počitelja bore za život na sve moguće načine, ali ne odlaze iz ovog historijskog grada.

Ako posjećujete Hercegovinu ovo ljeto preporučujemo da svratite do Vrela Bune i Bunskih kanala.

Stil izgradnje kuća i utvrda u Počitelju

Zanimljiv je i način na koji su se gradile kuće čuvajući strogu privatnost  boravka i mira, a istovremeno nudeći pogled na cijeli grad i život u njemu.

Tako je Gavrankapetanovića kuća, sačinjena od dva manja i jednog većeg objekta, s podjelom na selamluk i haremluk, nastala je tokom 16. i 17. stoljeća.

Kuća je u jednom trenutku napuštena, a kako bi se sačuvala i uredila, pretvorena je u umjetničku koloniju. Svake godine u ljetnom periodu kolonija okuplja umjetnike iz raznih dijelova Evrope, sloveći i kao atrakcija za turiste, te na neki način dodatno oživljava ovo mjesto.

Znamenitosti Počitelja

Počitelj  su “pokazali” Turci koji su došli ovdje i osvojili ga 1474.godine pod vodstvom Hamza-bega Obrenovića i originalno pismo koje je on uputio Sultanu nalazi se danas u arhivu u Dubrovniku.

Postoje znamenitosti iz davnina, a jedna od njih je  glavna centralna kula koja je bila mjesto gdje se nalazila vojska, zatim hadži Alijina džamija stara 450 godina, izgrađena je 1562.godine.

Pored džamije, jedna od važnih građevina je i medresa koju je napravio Šišman Ibrahim-paša Počiteljac koji je otišao u Tursku, završio škole i dobio važno mjesto na sultanovom dvoru”,te  da je, prema historijskim izvorima, Ibrahim-paša u znak sjećanja na rodni kraj poslao novac od kojeg je sagrađena medresa.

pocitelj
Počitelj - 10 razloga zašto posjetiti

U nastavku ćemo detaljnije nabrojati i opisati znamenitosti u Počitelju:

Kuća Gavrankapetanovića je kompleks od dvije manje i jedne veće zgrade (s podjelom na selamluk, odnosno prostorom za muškarce, i haremluk, prostor za žene) izgrađen tokom 16. i 17. stoljeća

Počiteljska utvrda– izgrađena između 15. i 18.stoljeća, a sastoji se od najstarije srednjovjekovne jezgre (toranj s malim unutarnjim dvorištem – donjon) s kraja 14.stoljeća s kasnijim dodacima, pojačanjima i izmjenama iz druge polovine 15.stoljeća. Jedna od utvrda koju još možete posjetiti u Bosni i Hercegovini jeste Medvjed kula.

Šišman Ibrahim-pašina ili Hadži Alijina džamija sagrađena je 1562.-1563.godine predstavlja jedno od najuspješnijih ostvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija. Također jednu od ljepših džamija i to bez munare možete vidjeti i posjetiti u Jajcu, a radi se o Dizdarevoj ili Ženskoj džamiji.

Šišman Ibrahim-pašina medresa s originalnim bakarnim kupolama je nastala prije 1664.godine. Ona pripada standardnoj vrsti manjih vjerskih škola.

Hamam (kupatilo) je izgrađen prije 1664.godine. To je standardno manje javno kupatilo. Gradili su ga obrtnici poslani iz Istanbula.

Šišman Ibrahim-pašin han je izgrađen oko 1665.god. Spada u prizemne tipove hanova (odmorište) i izgrađen je oko središnjeg područja s konjskim stajama.

Sahat-kula je izgrađena poslije 1664.godine. Ona je tipična hercegovačka sat-kula (slične se nalaze u Mostaru i Stocu), nastala pod utjecajem mediteransko-dalmatinske arhitekture.

pocitelj
Pogled na čuvenu Sahat kulu u Počitelju.

Počitelj u srednjem vijeku

Ovo naseljeno mjesto u srcu Hercegovine predstavlja utvrdu koja potiče iz srednjega vijeka. Nalazi se uz lijevu obalu rijeke Neretve kod Čapljine. Utvrda je štitila ulaz u dolinu donje Neretve na putu iz Drijeva prema Bišću.

Prvi put se, ako je suditi prema nekim historijskim podacima,  navodi u povelji za vojvodu Stjepana Vukčića 1444. Kasnije je pomenut 1448 (-{castrum Beczitel}-) i 1454. (-{civitate Pozitell cum pertinentiis suis}-).

Dugo vremena pogrešno se tumačilo da je ovdje bilo bosansko kraljevsko brodogradilište u 14. vijeku.

Čuveni drugi novi grad kojeg je Tvrtko I Kotromanić gradio 1383. u primorju zvao se Brštanik. On je pogrešno smještan da se nalazi u blizini pa je i određena aktivnost oko Tvrtkovog brodogradilišta, a i prodaje soli, dovođena u vezu sa Počiteljem.

Kasnije su historičari dokazali da je Brštanik bio dalje od ovog naselja, pa je sve ostalo što se povezivalo za Počitelj ostalo bez ikakvoga osnova, iako možemo i dan danas pronaći različite podatke, te ne možemo sa sigurnošću tvrditi šta je ustvari tačno.

pocitelj
Poznata Utvrda.

Historijski događaji vezani za pad Počitelja

Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin uvidio je  opasnost od nadolazeće turske vojne sile i uz pomoć Hercega Stjepana, gospodara Humske zemlje koja se poslije njega prozva Hercegovinom, te uz materijalnu pomoć Dubrovačke Republike dodatno utvrđuje Počitelj.

Punih pet godina kršćanski branitelji Počitelja pružali su otpor turskoj sili, ali 19. septembra 1471. godine utvrda je pala i to kao jedno od posljednjih uporišta “hercegove zemlje”.

Nakon turske okupacije, zbog svog strateškog značaja još jače utvrđuje i u narednih 450 godina okupacije dobiva orijentalni prizvuk.

Porijeklo imena

Porjeklo imena nije ni dan danas  riješeno. Jedni smatraju da je ime izvedeno od glagola počivati; drugi da je ime kastelana toga grada dalo gradu ime; treći da su učeni ljudi ‘poštovana gospoda’ uslovili njegovo ime ; četvrti da se porijeklo imena Počitelja treba tražiti u hungarizmu ‘čitelj’, italijanski ‘citadela’, kao izrazu za grad, utvrdu; peti da se radi o glagolu čitati.

Kada pogledamo sva ova moguća značenja, možemo zaključiti da, dakle, nije još uvijek tačno utvrđeno porijeklo imena, te da postoje samo pretpostavke.

Popis stanovništva u Počitelju

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, naselje je imalo 905 stanovnika, sljedećeg nacionalnog sastava:

Nacionalni sastav 1991. godine: Mulsimana je bilo 660, a to je oko 72,92 %, Hrvati 172 (19,00%),  zatim Srbi20 (2,20%), Jugosloveni 36 (3,97%), i na kraju ostali, neopredijeljeni i nepoznato – 17 (1,91)

pocitelj
Pogled koji ćete zauvijek pamtiti.

Izgradnja mosta Počitelj

U 2022. godini teče izgradnja najvećeg  mosta na Koridoru Vc – Mosta Počitelj u blizini istoimenog historijskig naselja po kojem je i dobio ime.

Visok 100 metara i dug 945 metara, predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima su se izvođači na Koridoru Vc susreli, te budi pažnju stanovnika Bosne i Hercegovine, ali i turista.

Tempo radova se odvija po planu, a most je već poprimio prve oblike iznad hercegovačke rijeke Neretve. Inače, most nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići premoštava magistralnu cestu M-17, rijeku Neretvu i željezničku prugu Sarajevo – Ploče.

Ovaj most je projektovan kao kontinuirani prednapregnuti most s glavnim rasponom od 147 metara. Promjenjivog je poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza.

Stupovi su monolitno povezani s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodnom konzolnom gradnjom.

Na ovom mostu radi i širokobriješki Hering kao podizvođač radova, dok je glavni izvođač konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i PowerChina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Inače, u januaru 2003. historijsko gradsko područje Počitelja proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Godine 2007. podnesena je kandidatura Počitelja za Svjetsku baštinu UNESCO-a.

Izdvajamo za vas:

Popularno danas