Vodopad Kravica Ljubuški

Vodopad Kravica svojom ljepotom oduzima dah

Vodopad Kravica mnogi upoređuju sa slapovima sa Nijagare, jer svojom ljepotom oduzimaju dah i izgleda kao sa razglednice – nestvarno.

Ovaj vodopad se nalazi u mjestu Ljubuški, a svojom ljepotom mami turiste iz cijelog svijeta.

U ljeto ga obično posjećuju ljubitelji raftinga,  lokalno stanovništvo, te turisti iz cijelog svijeta.

U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić što dodatno uljepšava ovo već prelijepo mjesto.

Još jedna nestvarna pećina koja iza sebe ima mističnu priču nalazi se na Vrelu Bune.

Na ovom vodopadu možete uživati u pogledu na vodu, šetnju uz vodopad, šetnju u okolini, a također posjetu možete iskoristiti da obiđete i neke znamenitosti u blizini.

Ukoliko se želite zadržati kod vodopada možete da iznajmite čamac ili kanu. Također možete iznajmiti bicikl.

Za sve ljubitelje prirode preporučujemo da posjetite Park Prirode Blidinje.

vodopad kravica
Prelijepi Vodopad Kravica.

Gdje se nalazi Vodopad Kravica i kako doći do njega?

Ovaj Vodopad se nalazi u mjestu Ljubuški, udaljen je  oko 40 km od Mostara, odnosno 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog.

Vodopad Kravica nalazi se na 50 km dugom toku rijeke Trebižat. Voda rijeke Trebižat na tom mjestu se širi i pada sa visine od 30 metara stvarajući nevjerovatan prizor.

Na putu do vodopada možete se odmoriti u Počitelju kojeg također posjećuju turisti iz cijeloga svijeta.

Ako vas očaravaju ovakva mjesta posjetite Plivska jezera u Jajcu.

Rijeka Trebižat – rijeka sa devet imena

Rijeka Trebižat omogućava i prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 kilometara.

Rijeka Trebižat duga je od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama 50 km.

Ona je nastavak toka od Posušja (Tribistovo, kota 903), tako da je  susrećemo pod devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – Tihaljina – Mlade – Trebižat (Ljubuški).

 Oni koji žele više od odmora mogu uživati u kanu safari ponudi na rijeci Trebižat. Tiha i mirna rijeka ima i nešto brže i dinamičnije dionice, no, kanu safari je pogodan za sve generacije i uzraste i zasigurno će vaš boravak u Hercegovini učiniti zanimljivijim.

Vodopad Koćuša

Vodopad Koćuša  je ustvari Slap Koćuša  koji se nalazi u selu Veljaci u općini Ljubuški, na rijeci Mlade.

Prirodno bogatstvo ovog kraja čine sedimentne stijene odnosno sedra koja se taloži godinama, te ovaj slap čini vrlo privlačnim, a visina slapa je 5 metara, a dužina 50 metara. U neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koje su godinama krasili ovo mjesto.

Vodopad Čevljuša

Čeveljuša se također nalazi na rijeci Trebižat, a kao i za Koćušu, slobodno je možemo nazvati potcijenjenim prirodnim bogatstvom Bosne i Hercegovine, a tome dodatno doprinosi prilično zabačena lokacija vodopada pa tu nema mnogo turista.

Čeveljuša se nalazi blizu mjesta Hrašljani, a u vrelim ljetnim danima je popularno okupljalište lokalnog stanovništva.

Ovo zabačena lokacija daleko od današnje gužve i ubrzanog načina života pravo je mjesto odmora za dušu i tijelo, ali je to ujedno i mana jer nije praktično doći do nje.

Na Vodopad Kravice dolaze turisti iz cijelog svijeta

O ovom prirodnom blagu tokom cijele godine brine mnogo uposlenika.U proteklih nekoliko godina izgrađena je upravna zgrada na samom ulazu, postavljena je javna rasvjeta silaznom stazom niz sami vodpad.

Osvjetljen je vodopad, proširen je postojeći parking, a svake godine se sve više ulaže i u marketing, te ne čudi da se rekordi obaraju iz godine u godinu sa brojem posjeta.

Jedna godina odnosno sezona je  tako završena sa 279.000, dok se narednih sezona očekivalo više od 300 hiljada.

Oko 70% posto ili čak i više čine stranci, a najviše ih dolazi iz Poljske, arapskih zemalja, zatim Talijani, Mađari, Česi, odnosno turisti z cijelog svijeta.

Poljaci su u najvećem porastu što se tiče posjeta, čemu doprinosi i blizina Međugorja.

Vodopad je otvoren tokom cijele godine, a udarna sezona je od 01.04. do 01.10.

Tokom zime nivo vode se podigne i za dva, tri metra, pa veći dio ovih ugostiteljskih objekata bude poplavljen. Najveća dubina u ovom dijelu je 5 metara.

Inače, zbog sigurnosti samih kupača nije dozvoljeno kupanje u neposrednoj blizini. Svi koji posjećuju Mostar i Stari most zapute se na Kravica vodopad.

vodopad kravica
Oaza mira u srcu Hercegovine.

Aktivnosti i cijene ulaznice za Vodopad Kravica

Prema informacijama  iz 2019. godine, od 1 juna do 30. oktobra cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu iznosi 20 KM, dok za odraslu osobu (s prebivalištem u BiH) s uračunatim popustom iznosi 10 KM.

Popust se ostvaruje dobrovoljnim pokazom identifikacijskog dokumenta. Jedna osoba može kupiti samo jednu kartu uz predočenje jednog identifikacijskog dokumenta,

Ulazna karta za grupe učenika od 7 do 18 godina starosti od 1. januara do 31. decembra iznosi 5 KM.

Djeca starosti do 7 godina imaju pravo na besplatan ulaz. U cijenu je uključen posjet vodopadu Koćuša i muzeju na Humcu.

vodopad kravica
Vodopadi kravice iz zraka.


Za grupe koje broje 25 ili više posjetitelja, odobrava se slobodan ulaz za vodiča grupe i vozača autobusa.

Agencije koje s JP „Parkovi“ d. o. o. Ljubuški imaju sklopljen ugovor o poslovnoj saradnji, koja je vezana za dovođenje grupa turista tokom godine, stiču pravo na agencijski popust u iznosu od 15 posto.

Besplatan ulaz imaju novinari uz prikaz važeće novinarske iskaznice s fotografijom.

Ulaz u posjetiteljske zone se ne naplaćuje osobama koje imaju nekretnine u posjetiteljskim zonama. Cijena fotografiranja u komercijalne svrhe na Kravici za jedan sat iznosi 50 KM, a za jedan dan 250 KM, dok cijena snimanja u komercijalne svrhe za jedan sat iznosi 100 KM, a za jedan dan 500 KM.

JP „Parkovi“ d. o. o. Ljubuški nudi mogućnost iznajmljivanja bicikala i čamaca, kajaka/kanua: za jedan sat 5 KM, a za jedan dan 20 KM. Cjelodnevni najam podrazumijeva vremenski rok, koji je isti s radnim vremenom „PJ Kravica“, gdje je bicikl iznajmljen. U cijenu najma uključena je zaštitna kaciga i sigurnosni katanac.

Cijena najma za čamac, kajak/kanu za jedan sat iznosi 10 KM, a za pola sata 5 KM. Cjelodnevni najam čamca, kajaka/kanua je 40 KM. U cijenu najma uključen je čamac, kajak/kanu, veslo, zaštitni prsluk, vodootporna torba i kaciga.

Vrijeme naplate, organizacija i način naplate parkiranja ulaska posjetitelja i organizacija ostalih turističkih aktivnosti na lokalitetu Kravica utvrđuje se prema određenom rasporedu.

 Cijena ulaznice na lokalitet Koćuša u određeno doba godine 5 KM, a posjetitelji s kupljenom ulaznicom na Kravici imaju besplatan ulaz na Koćušu.

Cijena parkiranja za svaki započeti sat iznosi: osobna vozila – sat 2 KM uz mogućnost kupnje dnevne parkirne karte od 6 KM, autobusi – sat 10 KM uz mogućnost dnevne parkirne karte od 20 KM, kamp prikolice, kamperi – sat 4 KM uz mogućnost dnevne parkirne karte od 10 KM, motocikli – sat, 0.50 KM.

Pravni temelj za izmjenu i dopunu odluke o organizaciji i načinu obavljanja komunalnih i turističkih djelatnosti uz vodotok rijeke Tihaljina- Mlade – Trebižat i ostale vodotoke na području Grada Ljubuškog proizlazi iz javnih ovlasti povjerenih JP „Parkovi“ d. o. o. Ljubuški, koji brine o Kravici i Koćuši.

Značajna sredstva ostvarena naplatom ulaska na spomenute lokalitete su uložena u širenje usluge i postojećih kapaciteta te za osiguravanje samog objekta. Potrebne izmjene u postojeću odluku uvedene su kako bi se poboljšala i pojednostavila usluga i podigla vrijednost objekata kojim upravlja JP „Prakovi“ d. o. o. Ljubuški.

Zanimljivosti o Vodopadu Kravice

Tokom ljetnog perioda vodopad dnevno posjeti 2-3.000 posjetitelja, dok je rekordnih 3.500 bilježio u prvoj sedmici avgusta tokom trajanja Festivala mladih koji se održava u Međugroju.

Zbog prelijepih prizora ne čudi da se ovdje često dešavaju prosidbe, snimaju se spotovi, a jedna od svakako najpoznatijih gošći je bila slavna Monica Bellucci koja je dolazila u dva navrata zbog snimanja filma.

Kravice vodopad

Za one koji žele znati više o Vodopadu Kravica

Ovaj vodopad Kravica nastao je radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina se kreće od 26 do 28 m, s vodenim amfiteatrom ispod vodopada prečnika 120 m. Preko sedronosnog sloja od dna do vrha vodopada izrasli su trava, mahovina, alge i lišajevi što ovo mjesto dodatno čini interesantnim.

Uz vodopad su nikle konopljika, smokve i topole, a nekad su uz vodopad bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna dpk to danas nije slučaj.

Inače, sedrena područja oko Kravice spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine.Osim Kravice, na Trebižatu je i vodopad Koćuša, kao i Čevljuša.

Pećina Vjetrenica isto spada u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine.

Vlasnik vodopada bio je čuveni ljubuški veleposjednik, vakif i dobrotvor Zaim-beg Selimić.

Posjetite i ova mjesta u blizini Vodopada Kravica

Vjerujemo da ostajete nekoliko dana u mjestu Ljubuški, te da ovu posjetu možete iskoristiti za još neka mjesta kao što je Tvrđava i Muzej na Humcu.

U srednjem vijeku, iznad Ljubuškog, na vrhu Buturovice podignuta je tvrđava koja se obično pripisuje Herceg Stjepanu, mada je starija od njega, a u pisanim se izvorima Ljubuški prvi put spominje 21. veljače 1444. pod nazivom Lubussa.

Nešto prije 1477. grad je pao u turske ruke i postaje pogranična tvrđava s jakom posadom. Turci su tvrđavu preuredili u vojni dom, sa svim pratećim objektima. Nakon 1835. tvrđava gubi svoju obrambenu i stratešku ulogu.

Tvrđave su oduvijek bile misteriozne, a možete posjetiti Stari Grad Komotin u Jajcu koji također u sebi ima dozu misterije – pogtovo jer se danas na tom mjestu nalaze zapravo njegovi ostaci.

A što se tiče Tvrđave u Ljubuškom, imala je žitnicu, vodospremnik, zatvor, zapovjednikov stan te u blizini mjesta za vojnu posadu.

Muzej na Humcu je najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. godine, a nalazi se u neposrednoj blizini franjevačkog samostana.

U muzeju se nalazi jedna od najboljih zbirki antičkih ostataka, koji su i pronađeni u neposrednoj blizini samostana. Najstariji pisani dokument pronađen u Bosni i Hercegovini – Humačka ploča, također je izložen u ovom muzeju. Ploča potječe iz 11. i 12. stoljeća.

Još jedna značajna historijska ploča je Blagajska ploča smještena u Zemlajskom muzeju u Sarajevu.

Upoznajte prelijepu Bosnu i Hercegovinu uz sljedeće članke:

Popularno danas