Upoznajte Međugorje – jedno od najvećih svetišta u BiH

Međugorje je najveće svetište na svijetu koje posjećuju vjernici iz cijeloga svijeta.

Međugorje je jedno od najvećih svetišta na svijetu, a nalazi se u BiH. Ukazanjem  djevice Marije 24.06.1981. ovo mjesto je postalo glavno svetište te ga posjećuju turisti sa svih strana svijeta.

Osnovna poruka Međugorja je mir.

Svaki turist redovito posjeti Župnu crkvu Sv. Jakova, Brdo ukazanja, Križevac, Vrt Sv. Franje kao I mnoga druga mjesta o kojima smo pisali u nastavku.

Najznačajniji događaji kroz godinu koja se obilježavaju u Međugorju su: Godišnjica ukazanja, Festival mladih, proslava Velike Gospe, misa na Križevcu, proslava Uskrsa, Božića i Nove godine.

Zanimljiv podatak da je tokom Festivala mladih Vodopad Kravica posjetilo 3.500 ljudi.

Preporučujemo da posjetite i Stari Grad Stolac i njegove poznate znamenitosti.

Priče i legende o ukazanju “Gospe”

U Međugorju šest osoba  je tvrdilo da im se, počevši od 24. juna 1981. do danas, gotovo svakodnevno, ukazuje “Blažena Djevica Marija”. Ili, kako se ona ovdje u narodu  zove, Gospa.

Tog dana  su navodno oko 18 sati djeca Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović vidjeli na predjelu zvanom Podbrdo (na brdu Crnica) divnu, mladu ženu s djetetom u naručju.

Kažu da im taj put  nije ništa rekla, nego je samo rukom davala znak da joj se približe. Ali oni, iznenađeni i prestrašeni, nisu joj ipak pristupili bliže, iako su odmah pomislili da je to Gospa.

Drugog dana, 25. juna 1981. djeca su, po dogovoru, opet u isto vrijeme pošla prema mjestu gdje im se prethodnog dana ukazala Gospa, u nadi da će je opet vidjeti.

I odjednom je bljesnulo svjetlo. Djeca su, kažu, “ugledala s njim i Gospu, ali bez djeteta u rukama”.

Poslije molitve počela je razgovarati s djecom. Ivanka ju je najprije upitala za svoju majku, koja je neka dva mjeseca prije toga umrla. A Mirjana je tražila od Gospe neki znak da se vidi da djeca ne lažu i da nisu luda, kako su poneki na njih tvrdili.

Gospa je na kraju otpustila djecu riječima: “Zbogom, anđeli moji! “Prije toga, na pitanje djece hoće li im se opet sutra ukazati, odgovorila je potvrdno naklonom glave.

Sav taj prizor bio je, po svjedočanstvu djece, neopisiv. Toga dana, od djece koja su prethodnog dana vidjela Gospu, nisu bili na Brdu ukazanja Ivan Ivanković i Milka Pavlović. Umjesto njih došli su Marija Pavlović i Jakov Čolo. Otada se toj djeci, kako tvrde, Gospa redovito ukazuje.

upoznajte međugorje - jedno od najvećih svetišta u bih

Znamenitosti i vjerska mjesta u Međugorju

U Međugorju možete posjetiti sljedeća mjesta: Crkva sv. Jakova u Međugorju, Brdo Križevac,  Kip svetog Leopolda, Pobrdo ili Brdo Ukazanja, Ispovijedaonice, Vrt sv. Franje, Kip Kraljice Mira, Majčino Selo, Kapelica klanjanja, kip uskrslog spasitelja, dvorana za susrete i slika Kraljice mira, groblje Kovačica, Župni dvor, Suvernirnica, Kuća Mira i mnoga druga mjesta o kojima detaljnije možete čitati u nastavku.

Crkva Svetog Jakova

Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine međutim zbog tla  na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon Prvog svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve, na kojoj su radovi trajali od 1934. do 19. januara 1969., kada je i blagoslovljena.

S radovima se nastavilo i kasnije, a potpuno uređena je bila je 1980. godine i spremno dočekala sva kasnija događanja u međugorskoj župi.

Zbog sve većeg broja hodočasnika, crkva i prostor oko crkve od 1981. godine neprestano se prilagođavaju novim potrebama. Crkva sv. Jakova žarište je i središte vjerskog života i molitvenog života ljudi  i hodočasnika u Međugorje.

Ograđeni park istočno od svetišta uspomena je na mjesto, gdje je nekada bila stara župna crkva.

Jedna od nevjerovatnih građevina je podzemna crkva Katakombe u Jajcu, koju možete posjetiti

međugorje
Crkva Svetog Jakova u Međugorju.

Brdo Križevac

Križevac je brdo iznad Međugorja (520 m) na kojem su stanovnici još 16. marta 1934.godine podigli 8,56 m visok betonski križ na kojem stoji: «Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove.

Ako je suditi po pećinama koje postoje na području Brotnja, pa i župe Međugorje, nije isključeno da je na tom području čovjek živio još u starije kameno doba. Iz mlađeg kamenog doba postoje materijalni dokazi o postojanju predilirske kulture i civilizacije na tom području.

Ako ste ljubitelji pećina obavezno posjetite pećinu Vjetrenicu i zavirite u njen čudesni svijet.

U starije brončano doba pojavljuju se ilirska plemena. O  životu Ilira posebno dokazuju bakreni predmeti nađeni na ovim prostorima.

Iz tog vremena potječu utvrđena naselja na uzvišenjima tzv. Gradine. U samo križište ugrađene su moći Isusovog križa dobivene upravo za tu priliku iz Rima. Od tada se na Križevcu slavi sv. Misa u prvu nedjelju nakon Male Gospe, u čast blagdana Uzvišenja Svetog Križa.

Kip svetog Leopolda Bogdana Mandića

Brončani kip sv. Leopolda Bodgana Mandića, zaštitnika ispovjednika, proglašenog svetim 16.10.1983. (djelo Carmela Puzzola iz Italije), postavljen je 1998. godine u blizini vanjskih ispovjedaonica.

Pobrdo –  Brdo Ukazanja

Mjesto prvih Gospinih ukazanja, nekoliko stotina metara iznad bijakovićkog zaseoka Podbrdo, danas se naziva Brdo Ukazanja.

Od kuća do samog mjesta ukazanja vodi strma staza uz koju su 1989. godine postavljeni brončani reljefi (rad prof. Carmela Puzzola).

Na putu prema mjestu ukazanja postavljen je veliki drveni križ kojim je označeno mjesto gdje je Gospa trećeg dana ukazanja preko Marije Pavlović po prvi put pozvala na mir. Na samom mjestu ukazanja, u čast 20. godišnjice, postavljen je kip Kraljice Mira izrađen prema modelu onoga koji se nalazi pred župnom crkvom (rad Dina Felicia).

Ispovjedaonice

Zahvaljujući Gospinim ukazanjima, Međugorje je postalo mjesto pomirenja koje se posebno doživljava u sakramentu sv. ispovijedi. Stoga je uz crkvu 1990. godine izgrađeno, a 2001. obnovljeno, 25 ispovjedaonica “u kojima vjernici svakodnevno imaju prigodu doživjeti susret s Božjim praštanjem.”

Vrt svetog  Franje

Vrt je mjesto gdje turisti, posebno djeca, susreću prirodu, životinje, dječje igralište, šetnice i odmor.

U duhu svetog Franje, Vrt teži postati i malo molitveno odredište hodočasnicima u kojem će oni kroz dodir s prirodom naći trenutke mira i tišine. Vjeruje se da iskustvo sklada i ljepote koji vladaju u prirodi pomaže posjetiteljima da pronađu mir.

Ako planirate u Hercegovinu ovo ljeto preporučujemo da se zaputite i posjetite Starokršćanska Bazilika u Cimu.

Kameni kip Kraljice mira

Kameni kip Kraljice Mira (djelo Dina Felicija iz Italije) koji je postao simbolom svetišta, postavljen je 1987. godine na trgu pred crkvom.

međugorje
Kameni kip Kraljice mira

Majčino selo

Majčino selo je ustanova za predškolski odgoj i socijalnu pomoć, djeluje od 1993. godine. Već tada je pokojni fra Slavko Barbarić organizirao prihvat i smještaj djece izbjeglica kao i porodica i pogođenih siromaštvom i ratom (1991.-1995.).

Brigu o njima povjerio je Školskim sestrama franjevkama hercegovačke provincije koje i danas sudjeluju u radu i odgoju djece.

Majčino selo je nastalo i živi uz pomoć humanitaraca iz cijeloga svijeta, a pod vodstvom hercegovačke Franjevačke Provincije Uznesenja, Mostar, ono je postalo velika porodica koja okuplja više zajednica i udruženja.

Dio Majčinog Sela su Dejčije selo, Dječiji vrtić i Likovna radionica.
Dejčije selo inače brine za djecu i mlade bez roditeljskog staranja.Teške životne okolnosti omele su životni put i razvoj ove djece. Koncept smještaja u sedam porodičnih kuća, pruža djeci emocionalnu sigurnost i osjećaj yajedništva.

Učenje, sportske aktivnosti, molitva, kućne obaveze,glazbena,dramska i likovna sekcija samo su neke aktivnosti koje ispunjavaju njihov svakodnevni život.


Pored toga, tu je Dječji vrtić „Sv. Mala Terezija“ okuplja djecu predškolskog uzrasta iz „Majčinog sela“, župe Međugorja i okolnih mjesta.

Vrtić pomaže odgoju djece roditeljima koji su zaposleni, posebno onima koji služe međugorskim hodočasnicima, te je tu i likovna radionica“Kraljica Katarina“ pomaže djeci u razvoju radnih vještina kroz umjetničko izražavanje i druženje.


Kapelica klanjanja

Kapelica klanjanja sagrađena je 1991. godine, da bi se hodočasnicima otvorio prostor za tiho klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu. Zbog nedostatka molitvenog prostora u Svetištu, u njoj se slave sv. mise za jezične skupine tokom prijepodneva, ali je otvorena za ličnu molitvu tokom poslijepodneva.

Ukoliko volite obilaziti ovakva mjesta, onda će vam se možda svidjeti Hram Boga Mitrasa.

U kapelici klanjanja su 2000. godine postavljeni reljefi petorice svećenika rodom iz ove župe, mučenika za vjeru, koje su komunisti pogubili na samom kraju II. Svjetskog rata.

Kip uskrslog spasitelja

Na jugozapadnoj strani crkve, na putu prema groblju, za Uskrs 1998. postavljen je brončani kip Uskrslog Spasitelja (djelo slovenskog kipara Andreja Ajdiča).

Oko njega je za Uskrs 2002. g. uređen prostor ličnu  i zajedničku  molitvu Križnog puta za one koji ne mogu na Križevac.

Dvorana za susrete i slika Kraljice mira

Molitvena okupljanja hodočasnika u mjestu zahtijevala su izgradnju prostora za predavanja, molitvene susrete i održavanje međunarodnih seminara. Dvorana sa 800 sjedećih mjesta izgrađena je godine 1998.

Groblje Kovačica

Na groblju Kovačica pokopani su fra Slavko Barbarić i fra Križan Galić, koji je život izgubio od strane  partizana kao župnik u današnjem župnom uredu.

Župni dvor

Župni dvor je sagrađen odmah nakon osnivanja  župe 1892., a obnovljen 1990. Prije završetka gradnje stare crkve, u vrijeme kad je crkva bila nepodobna za upotrebu kao i za vrijeme rata 1992., u njegovom se podrumu slavila sv. misa.

Vrata Župnog dvora uvijek su otvorena ne samo župljanima, već i hodočasnicima iz cijelog svijeta.

Ovom prilikom ne možemo da ne spomene jedno mjesto, koje se ne nalazi u Međugorju, ali koje možete posjetiti ukoliko idete u Jajce, a u pitanju je Franjevački samostan.

U župnom uredu, u prostoriji u kojoj je izgubio život,  postavljen je i reljef fra Križana Galića. Franjevci su imali značajnu ulogu u historiji Bosne i Hercegovine. Posebno se izdvaja fra Grgo Martić koji se smatra najplodnijim književnikom 19. stoljeća.

Suvernirnica

Kao i na svim hodočasničkim mjestima, i u Međugorju vjernici imaju želju i potrebu kući ponijeti uspomenu na doživljeno iskustvo.

U blizini Župnog ureda nalazi se Suvenirnica, gdje hodočasnici mogu naći krunice, križeve, medaljice, svete slike, knjige i druge vjerske  predmete.

Kuća Mira

Domus Pacis» je kuća molitve kupljena 1990. godine u kojoj se održavaju molitveni seminari (posebno seminari posta i molitve), duhovne vježbe i duhovne obnove za domaće i strane posjetitelje.

Međugorje je definitivno postalo središte okupljanja turista iz cijelog svijeta.

Još zanimljivih članaka:

Popularno danas