back to top

Manastir Tvrdoš Trebinje

Manastir Tvrdoš skriva tajnu staru vijekovima

Podrumi manastira Tvrdoš skrivaju tajnu staru vijekovima i stakleni pod kroz koji možete vidjeti staru crkvu.
Prelijepi manastir Tvrdoš u Trebinju je mjesto koje trebate posjetiti, koje samo po sebi priča jednu historijsku priču.

Manastir Tvrdoš je iz 4. vijeka što je još više zanimljivo. Ovo je svakako nezaobilazno mjesto u Trebinju pogtovo ako volite ovakve građevine.

Monasi iz ovog manastira već godinama proizvode vino, a nedavno su krenuli sa proizvodnjom maslina, tako da je ovo mjesto danas življe nego ikada prije.

U nastavku možete pročitati detalje o ovom nevjerovatnom mjestu.

Gdje se nalazi Manastir Tvrdoš?

Ako ste u planu uskoro doći do ovog mjesta i ako idete  od Mostara prema Trebinju, na samom ulazu u ovaj drugi po veličini hercegovački grad, sa desne strane uz Trebišnjicu, uzdiže se jedan od najstarijih manastira u Bosni i Hercegovini, manastir Tvrdoš. Do Tvrdoša možete stići autom.

U Hercegovini se nalazi Počitelj – orijentalno mediteransko mjesto.

Stakleni pod kroz koji možete vidjeti ostatke crkve u manastiru Tvrdoš

Prilikom arheoloških istraživanja u manastirskoj crkvi otkriveni su ostaci temelja ranije bogomolje koja datira iz perioda od 4. do 6. vijeka.

U podu crkve su postavljene staklene ploče tako da su temelji i danas vidljivi – a ovo je nešto što svakako trebate posjetiti i vidjeti.

manastir tvrdos
Monasi iz ovog manastira već godinama proizvode vino.

Da li ste znali šta se nalazi u podrumima manastira Tvrdoš?

Monasi manastira Tvrdoš preuzeli su brigu o vinogradima, zasadili nove u Popovom polju i posvetili se proizvodnji vrhunskog vina.

Drevna narodna bajka spominje Tvrdoš i njegove podrume – samostanske odaje za čuvanje vina što je svakako interesantno jer i dan danas tu se čuvaju vina..

Danas manastir ima dva podruma. U starom kamenom podrumu u stoljetnim hrastovim bačvama sazrijeva Vranac, a samo desetak metara dalje, uz samu Trebišnjicu, ukopan je novi podrum opremljen najsavremenijom tehnologijom, ali savršeno uklopljen u postojeći kompleks.

Trebišnjica je jedna od simbola grada. Na njoj je izgrađen čuveni Arslanagića most.

U mračno doba poslije propasti srpske srednjovijekovne države srpski monasi su očuvali srpsku tradiciju i duhovnost, uz proizvodnju vina. Kao i u ostatku Evrope, srpski monasi su bili najodgovorniji za očuvanje tradicije vinarstva.

Monasi manastira Tvrdoš započeli su prije 15 godina  novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu. Preuzeli su brigu nad vinovom lozom u Trebinjskom polju, gdje su stari zasadi vranca smješteni na 70 hektara površine i podigli čak 60 hektara mladih vinograda u Popovom polju.

Podrumi manastira Tvrdoš njeguju tradicije monaškog vinogradarstva, proizvodeći vina od autohtonih i internacionalnih sorti u podrumu iz 15. stoljeća Žilavku, Vranac, Chardonnay, Cabernet Sauvignon… koje proizvode kombinovanjem drevnih i najsavremenijih tehnologija.

Ovaj mukotrpan posao je na kraju urodio plodom te su jednom prilikom u  New Yorku, na međunarodnom festivalu vina i hrane New Paltz Wine and Food Festival, u organizaciji International Wine Masters New York, podrumi Manastira Tvrdoš su dobili potvrdu za vrhunski kvalitet vina, osvojivši nagrade za svoja vina.

Mnoga poznata vinarska preduzeća iz Francuske, Italije, Španije i Njemačke nastavila su tradiciju nekadašnjeg samostanskog imanja. Brojni su i srpski manastiri sa tradicijom vinarstva sa poštovanjem: Visoki Dečani, Ljubostinja, Tvrdoš .

Zanimljiva historija manastira Tvrdoš

Manastir Tvrdoš izgrađen je u četvrtom vijeku što je zaista nevjerovatan podatak, a tek njegova vrijednost tada, ali i danas.  Osim Trebinja Stari Grad Stolac je poznat po znamenitostima.

Ostaci prvobitne crkve na kojim je izgrađen manastir otkriveni su arheološkim iskopavanjima i tada su pronađeni ostaci dviju bizantijskih grobnica, sazidanih uz zidove crkve.

Jedna od njih je sačuvana i izložena ispod staklenog poda.

Ovaj manastir, koji je ranije nosio naziv Manastir Trebinje ili Trebinjski manastir, rušen je i obnavljan mnogo puta u svojoj historiji dugoj šesnaest stoljeća.

Sagradili su ga car Konstantin i njegova majka Jelena. Ovo je bilo samo narodno predanje dok to nije utvrđeno nedavnim arheološkim istraživanjima, te je zaista  manastir Tvrdoš su podignut od strane  vizantijskog  cara Konstantina i njegove majke carice Jelene u 4. stoljeću.

Manastir Tvrdoš je poznat po tome što se u njemu zamonašio Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški.

manastir tvrdoš
Manastir Tvrdoš izgrađen je u četvrtom vijeku.

Manastir Tvrdoški je više puta stradao, ali ipak prkosi vremenu

Manastir je prvi put stradao u velikoj najezdi Avara koji su pustošili Dalmaciju u 6. stoljeću, da bi ga kasnije obnovio srpski kralj Milutin, što je potvrđeno i arheološkim otkopavanjima. Temeljnu obnovu manastira 1509. godine izvršio je mitropolit trebinjski Visarion I.

Dva stoljeća manastir je bio sjedište Humsko-Hercegovačke, tada zvane Trebinjske mitropolije. Veliko oštećenje je pretrpio 1667. godine kada je snažni zemljotres zadesio Dubrovnik i Ston.

Manastir je nakon zemljotresa obnovio Sveti Vasilije, mitropolit hercegovački i čudotvorac tvrdoški i ostroški.

Krajem 17. stoljeća, u jeku rata između Osmanskog carstva i Mletačke republike, bogata manastirska riznica je prebačena u Herceg Novi, gdje su tvrdoški monasi dobili dozvolu da u manastir Sevine sklone tvrdošku riznicu.

Ubrzo zatim u tursko-mletačkom ratu Mlećani 1694. godine manastir dižu u zrak, da se slučajno u njemu ne bi Turci utvrdili. Osim u Sevinu, ovaj manastir svoj prognanički život nastavio je i u manastiru Duži.

Nakon što su ga Mlećani srušili, skoro 300 godina bio je van funkcije, sve do 1928. godine kada je bogati Trebinjac iz Amerike Nikola Runjevac dao novac za obnovu manastira.

Preporučujemo da u Hercegovini posjetite i divlje konje u Livnu.

Obnova Manastira Tvrdoški

Veliki preporod i veliku obnovu Tvrdoš doživljava od 1955. godine i ta obnova traje do današnjeg dana. Danas ima arhitektonski oblik kakav je imao u vrijeme kralja Milutina.

Raspored stubova je takav da kupola ima elipsasti oblik kao manastir Gradac u Srbiji koji je podigla Jelena Anžujska, majka kralja Milutina i Dragutina.

Oktobra 1992. godine iz manastira Duži u Tvrdoš je prenesena sveta ruka nepoznatog Svetitelja, najvjerojatnije Sv. Kraljice Jelene Anžujske, i dio moštiju Joasafa Meteorskog, koji je bio posljednji Nemanjić, sin Siniše Nemanjića, brata Cara Dušana.

Manastir je  dakle kroz historiju više puta stradao i bio obnavljan, a najveće oštećenje je doživio u tursko-mletačkom ratu 1694. godine.

Crkvu koja je posvećenja Uspenju Presvete Bogorodice tek je 1928. godine obnovio novi zadužbinar, Nikola Rujevac, bogati Trebinjac iz Amerike. Tada je opravljen stari i podignut novi i veći konak. Unutrašnjost Tvrdoša živopisana je u novije vrijeme, a pronađeni su tragovi starijih fresaka.

Manastir Tvrdoš podigao novi maslinjak

Bratstvo trebinjskog manastira Tvrdoš zasadilo je novi maslinjak koji će, uz postojeći, upotpuniti ovaj dio poljoprivredne proizvodnje, koji razvijaju iz godine u godinu, a naravno tu je proizvodnja vina.

Od trenutnog roda 2022. godine sa 1.000 stabala maslina u manastiru se proizvodi oko 100 litara djevičanskog ulja, uglavnom za manastirske potrebe i za prodaju u okviru manastira. Ovakvo ulje proizvedeno je na tradicionalan način bez ikakvih hemijskih dodataka.

Maslina je pogodna za područje Trebinje i manastir ima  dakle oko 1.200 stabala masline. Trenutno prevladava grčka sorta, ali  vremenom će kako kažu akobogda  doći i talijanske sorte koje su mnogo bolje radi oprašivača u ovom dijelu Trebinja navode iz manastira.

Monasi su prethodnih deceniju i više proširivali nasade maslinika manastira Tvrdoš, a novu, veliku parcelu zasadili su  nedavno u 2022. godini. Novi nasad čini 300 stabala italijanskih sorti, kojima odgovara krško tlo kamenite Hercegovine.

Uz povećavanje nasada i broja proizvođača očekuje se da maslinarstvo postane jedan od zaštitnih znakova juga Republike Srpske, odnosno Trebinja. Procjenjuje se da u Trebinju ima oko 4.000 stabala maslina.

Osim ovoga iznenadit će vas još neki planovi. Namjera monaha je da sa proizvodnjom većih količina nabave i sopstvenu uljaru.

Sa šalom navode da će  maslinarstvo nadskočiti vinagradarstvo i da će maslina biti prepoznatljivija nego vinarstvo.

manastir tvrdos
Manastir Tvrdoš morate posjetiti.

Posjetite i ove Manastire u Trebinju

Manastir Zavala

Manastir Zavala udaljen je oko 40 kilometara jugozapadno od Trebinja. Prema narodnom predanju, manastir je zadužbina kralja Dragutina. Kada se govori o vremenu njegovog osnivanja često se pominje 1271. godina, koja je upisana na jednom starom manastirskom pečatu.

Ovdje je početkom XVII vijeka boravio čuveni živopisac Georgije Mitrofanović. On je prije dolaska u Zavalu živopisao manastir Hilandar na Svetoj gori. U Hercegovini je, osim ovog manastira, oslikao još i manastir Dobrićevo kod Bileće.

Za sve ljubitelje historije obavezno posjetite Katakombe u Jajcu koje kriju zanimljivu prošlost.

Manastir Dobrićevo

Jedan od najistaknutijih spomenika  kulturno-istorijske prošlosti je svakako Manastir Dobrićevo. Smatra se da manastir datira iz XIII vijeka.

Postoji legenda koja kaže da su manastir sagradili car Konstantin i carica Jelena po povratku iz Rima. Boraveći na ovom mjestu i odmarajući se prokomentarisali su: „Bilo je dobro“, pa je po tome i manastir dobio ime Dobrićevo.
Manastir Hercegovačka Gračanica

Jovan Dučić, najveći srpski pjesnik i diplomata, sahranjen je u crkvi Blagovještenja, Hercegovačkoj Gračanici, na brdu Crkvini.

To je treća replika Gračanice sa Kosova u savremenoj srpskoj crkvi.Crkvina, brdo u istočnom dijelu Trebinja, odakle se širi vidik na grad i rijeku Trebišnjicu i mostove, kroz vijekove je predstavljalo uzvišenje hodočašća i mira. Nekada se tu nalazila crkva Svetog Mihajla, srednjevjekovna zadužbina kralja Milutina, a sada crkva Blagovještenja – Hercegovačka Gračanica.


Manastir Duži

Manastir Duži, sa crkvom posvećenoj Pokrovu Presvete Bogorodice, nalazi se u Šumi Trebinjskoj s lijeve strane rijeke Trebišnjice; udaljen je od nje oko 4 km, a od Trebinja oko 12 km, na putu prema Dubrovniku.

 Iako je u ravni, vidik sa platoa na kojem leže Manastirske zgrade, pruža se nesmetano na sve četiri strane i obuhvata okolne masive i vrhove.

Manastir Svetog Apostola i Petra Pavla

Manastir Svetog Apostola Petra i Pavla smješten je nadomak mjesta Čičeva u Petropavlovom polju, na četvrtom kilometru jugozapadno od Trebinja.

Pomenuto polje okruženo je sa tri strane brdima iza kojih se pruža more, a sa četvrte otvoreno prema gradu koji je istovremeno i dovoljno blizu da zadovolji eventualne potrebe Manastira, i dovoljno daleko da mu obezbjedi neophodni mir.

Ne zaboravite svakako posjetiti sva ova mjesta te uživati u Trebinju.

Preporučujemo da pročitate:

Popularno danas