Upoznajte Ljubuški

Ljubuški će vas pozitivno iznenaditi već prvom posjetom, ali ako ipak želite znati detalje, onda upravo u nastavku pišemo šta ustvari Ljubuški sve ima. A ima itekako dosta toga, za vidjeti, posjetiti, doživjeti!

Ljubuški je grad u Bosni i Hercegovini. Grad je smješten s lijeve strane obale Trebižata. Dovoljno je možda napisati vodopad Kravica i vodopad Koćuša – to su na neki način simboli ovog grada.

Ljubuški nazivaju s razlogom grad sunca, plodnih polja, prekrasnih rijeka i vodopada te bogate kulturne i historijske baštine.

Prirodne ljepote zapadne Hercegovine su nešto o čemu se ne priča mnogo, zato evo prilike da saznate kakve ljepote krije ovaj hercegovački grad.

Legenda o gradu Ljubuškom

Legenda tako kaže da je jednom davno Herceg Stjepan, ne mogavši odoljeti ljepoti mlade Venecijanke, buduće zaručnice svog sina, poznat po svojoj nekontroliranosti, oteo predivnu venecijansku nevjestu svome sinu, koju je ovaj brodom dovozio od Mletaka, a koji je potom pozvao Osmanlije i zaratio s ocem.

Nevjestu je Kosača tako ukrao na moru i odveo u svoju tvrđavu u Ljubuški. Otud navodno naziv grada. Mjesto gdje je Kosača ljubovao – Ljubuški.

Historija grada Ljubuški

Prvi poznati stanovnici bili su Iliri, najvjerojatnije u početku Daorsi, koje su potisnuli ratoborni Ardijejci I Delmati. Od njih su ostale brojne grobne kamene gomile i utvrđene gradine po padinama i vrhuncima brda.

Rimljani su u 3. stoljeću p.n.e. zaratili s Ilirima i konačno ih pokorili početkom 1. stoljeća. Ljubuški je u upravnom smislu potpao pod Naronitanski konvent (okrug), čiji je glavni grad bila Narona, danas Vid pored Metkovića.

Grad je pao u turske ruke vjerojatno 1472. ubrzo nakon pada Počitelja. Turci su učvrstili i proširili tvrđavu, dogradili bedeme s puškarnicama i blizu tvrđave podigli džamiju, čiji je graditelj 1558. bio konvertit Nesuh-aga Vučjaković.

Ljubuški, koji je u osmansko doba imao status kale (tvrđave), pripadao je Imotskom kadiluku do 1718., a nakon toga sam postaje sjedištem kadije.

Šta vidjeti, posjetiti, doživjeti u Ljubuškom

U Ljubuškom toliko toga ima za posjetiti, a mi smo za vas pripremili neke od lokacija, znamentiosti ili događaja koje vrijedi posjetiti.

Od vodopada i rijeka posjetite Vodopad Kravica, Vodopad Koćuša,  i rijeku Trebižat. Od  znamenitosti tu su  Tvrđava Herceg Stjepana, Muzej na Humcu, Rimski logor Gračina, Stećci, Humska Ploča Groblje mira  I Lubbusa (garda)

Događaji u Ljubuškom su  Blagdan sv. Ante, Ljubuški Outdoor Festival, Ljubuški Karneval, Ljubuški jazz Festival, Advent u Ljubuškom

Vodopadi i rijeke u Ljubuškom

Vodopad Kravica

Jedna od najaktraktivijih lokacija na Trebižatu je vodopad Kravica, smješten tri kilometra nizvodno od Vitaljine u Studencima, nadomak Ljubuškog.

Vodopad Kravica stvoren je radom rijeke Trebižat i kao prirodni fenomen je pod zaštitom države. Visina vodopada kreće se od 26 do 28 metara, sa vodenim amfiteatrom ispod vodopada razmjera 120 metara. Dosta godina ranije, uz vodopad su radili mnogobrojni mlinovi. Danas je ovo mjesto omiljena turstička atrakcija lokalnog stanovništa ali i turista iz cijele zemlje koji rado dođu.

Vodopad Koćuša

Slap Koćuša nalazi se u selu Veljaci u Ljubuškom i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Koćuša se nalazi na rijeci Mlade, koja nizvodno od slapa mijenja ime u Trebižat.

Rijeka Trebižat

Teško je naći ljepšu rijeku u Bosni i Hercegovini od Trebižata, isto kao što je teško naći nešto u prirodi ljepše od vodopada. Trebižat je nadaleko poznat po vodopadima, i dok svi znaju za Kravice, prekrasna Koćuša ostaje skrivena za mnoge.

Trebižat koja je rijeka s devet imena, iznad vodopada Koćuša zove se Mlade, a ispod tek dobija ime po kojem ga najbolje znamo. Slap se nalazi u selu Veljci, dvanaest kilometara daleko od Ljubuškog, uzvodno od naselja Vitina, skoro na samoj granici Hrvatske.

ljubuski
Vodopad Koćuša

Znamenitosti u Ljubuškom

Tvrđava Herceg Stjepana

Kasnosrednjovjekovno utvrđenje feudalnog vladara herceg Stjepana Kosače, najmonumentalniji je arheološki objekt Općine Ljubuški, smješten na istaknutom vrhu krševitog lanca brda Buturovica (396 m nadmorske visine) i kao takav simbol je grada Ljubuškog, ali i Hercegovine.

Kompleks tvrđave sastoji se iz dva dijela. Središnja kula četverokutnog oblika, popularno zvana „Herceguša“, izgrađena krajem 14. ili početkom 15. st te perimetralni zid u obliku nepravilnog višekutnika sa masivnim kulama, nastao u osmanskom razdoblju nakon 1472. godine.

Muzej na Humcu

Muzej u Humcu najstariji je muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. godine. Nalazi se u sklopu franjevačkog samostana u Humcu pokraj Ljubuškoga.

Turci su srušili samostan i crkvu, a franjevci su bili primorani bježati u Zaostrog. Iz Zaostroga i Živogošća su punih 130 godina pastorizirali svoje vjernike u ljubuškom kraju i diljem Hercegovine.

Nakon 1699. turske vlasti zabranjuju pastoriziranje franjevcima, pa brigu o vjernicima preuzimaju fratri iz kreševskog samostana.

Tako je bilo sve do 1843. godine, kada su se osmorica franjevaca rodom iz Hercegovine sastala u župnom stanu u Posušju i zatražila dopuštenje da u svojoj rodnoj Hercegovini osnuju samostan.

Rimski logor Gračine

Antički lokalitet Gračine nalazi se na ravnom platou iznad lijeve obale Trebižata,na području naselja Humac,dva kilometra od Ljubuškog.

Područje lokaliteta Gračine rasprostire se na 4 hektara,koje je podijeljeno na više od 50 privatnih parcela,većinom u posjedu porodica Rupčića i Bubala iz susjednog naselja Hardomilje.

Hercegovački šematizam fra Petra Bakule iz 1867.navodi Gradčine na Humcu,gdje su vidljivi zidovi antičkih zgrada s obilnim ostacima obrađenog kamena,cigle i crijepa,te ostaci rimskog mosta i ceste s miljokazima.


Stećci

Od 176 primjeraka 81 je ukrašenih, od toga 33 sa simbolom križa, što je do izražaja došlo naročito u Gornjim Studencima.

Ukrasni motivi na nekropolama sa stećcima ljubuškog kraja su slijedeći: motiv štita s mačem, simbol kamenice, ljudske figure s ukrasom, tordirano uže i trake, polumjesec, rozete, vitice trolista, kolo, motiv spirale, scene lova, simbol sokolova i turnir.

Nekropole stećaka u Hercegovini : Stolac i Podveležje zasigurno vrijedi posjetiti.

Humska Ploča

Humačka ploča najstariji je pisani spomenik Hrvata u BiH, a pisana je starohrvatskom ćirilicom (bosančicom) s upotrebom pet slova na glagoljici, što je svjedočanstvo da se na ovim prostorima ranije koristila glagoljica. Spada u najvažnije i najstarije spomenike s naših prostora napisane na kamenu.

Pretpostavlja se da je nastala krajem X ili početkom XI stoljeća, iako u nekim izvorima stoji da potječe iz XII stoljeća.

Sve do 1958. bila je uzidana u pročelje franjevačkog samostana na Humcu kod Ljubuškog u Hercegovini, a danas se čuva u muzeju istog samostana.

Lubbusa (garda)

Garda koja se sastoji od 10 kostimiranih i naoružanih momaka ima određene potvrde autentičnosti i to zahvaljujući relevantnoj literaturi kao i vizualizaciji opreme i kostima u analognim muzejskim zbirkama (Dubrovnik, Konavle; Kotor, Sarajevo-Zemaljski muzej).

Nabavkom opreme koja ima za cilj oživjeti historiju 15. st. i života u Hercegovini, ostvariti će se i određeni vizualno edukativni momenti. Tome svakako doprinosi i mješovitost garde, u kojoj se nalaze vitezovi, streličari, pješaci i barjaktari

Groblje mira

Žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećaju. Zbog toga  su im podigli  križeve na Groblju mira, na Bilima i stvorili  prostor gdje se za njih može moliti i o njima razmišljati.

Projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, Bosne i Hercegovine podigne bijeli križ (računa se ukupno do 50 000 križeva), neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana.

Događaji u Ljubuškom

Blagdan sv. Ante

Blagdan sv. Antuna Padovanskog tradicionalno se obilježava 13 juna, na Humcu.. “Vidim svojega Gospodina”, bile su tihe posljednje riječi sv. Antuna izgovorene u skromnoj sobici u petak 13. juna 1231. u malenom selu Arcelli nedaleko od Padove, danas njezinoj gradskoj četvrti.

Veza između sv. Antuna Padovanskog ili u narodu sv. Ante i vjernika u BiH i Hrvatskoj prenosi se s koljena na koljeno, a može se reći kako je sv. Ante jedan od najštovanijih svetaca na ovim područjima

Ljubuški Outdoor Festival

Ljubuški Outdoor Festival u cjelini čini skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim će se povezati i revitalizirati razasuta kulturno-historijska  i prirodna baština duž takmičarskih  ruta.

Paragliding natjecanje, trkačke, biciklističke i trail staze povezuje rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu.

 Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala.

Ljubuški Karneval

Ljubuški Karneval je najveći i najveseliji događaj u Ljubuškom, a posljednjih godina spada i među najznačajnije manifestacije u Bosni i Hercegovini.

Svake godine pred početak korizme, ili pred kraj zime, ljubuški narod živi u iščekivanju novog karnevala, koji uvijek donese mnogo smijeha i zabave, ali i ostalih zanimljivosti.

Kako se karneval približava, u gradu tradicionalno raste napetost zbog iščekivanja „koga će ove godine zapaliti“ i „za koje grije će ga zapaliti.“ A kada karneval počne, gradom zavlada šarenilo koje odlučno tjera zimu sa vrata i pragova.

ljubuski
Poznati karneval u Ljubuškom

Ljubuški Jazz Festival

Ljubuški Jazz festival održan je do sada dva puta, a to je još jedan događaj koji Ljubuškom daje posebnu čar. To je okupljanje muzičara i stanovnika Ljubuškog, mjesto dobre energije, svirke.

Osim koncetnog dijela tu su jazz radionice – ‘Spiritus movens’ Ljubuški Jazz Fest-a su sedmodnevne radionice jazza, gdje se mladima koji pokazuju interes i sklonost ovoj vrsti glazbe, pruža prilika za edukaciju u jazzu za što na našem širem području nemaju gotovo nikakvu priliku.


Advent u Ljubuškom

Advent počinje paljenjem prve adventske svijeće u crkvi svetog Ante na Humcu, u nedjelju, 1. decembra , a završava na Badnji dan, na Trgu dr. Franje Tuđmana u centru grada pripravom tradicionalnog bakalara.

Za kraj, vjerujemo da ćete se složiti da Ljubuški ima dosta toga za ponuditi, ne samo lokalnom stanovništvu već i turistima.

https://www.youtube.com/watch?v=kDUXxmN4fd8

Izdvajamo za Vas:

Popularno danas