Rijeka Trebižat

Rijeka Trebižat sa najljepšim vodopadima

Rijeka Trebižat je prelijepa rijeka, sa nekim od najljepših vodopada, a jedan od njih je i vodopad Kravica.

Ova rijeka ima mnogo imena, tokova, ali i mnogo posjeta. Ovdje možete provesti nezaboravne dane i ljeto. Također, svoj godišnji odmor možete provesti u Konjicu i njegovoj okolici.

rijeka trebižat
Provedite ljeto na rijeci Trebižat.

Kupanje na rijeci Trebižat

Sva kupališta raspolažu lijepo uređenim plažama, restoranima, parkiralištem za automobile i mnogo prostora za odmor te opuštanje u hladovini vrba  uz samu rijeku.

Na svim kupalištima se mogu doživjeti jedinstveni i neponovljivi prizori koji dočaravaju svu ljepotu i raskoš te hercegovačke ljepotice i posjetitelje jednostavno mame da opet dođu i dive se netaknutoj prirodi kakva se rijetko može vidjeti.

Zabavne i adrenalinske  aktivnosti na rijeci Trebižat – rafting, Zipline, penjalište

Rijeka Trebižat može biti nemirna te je odlična za one koji su avanturističkog duha.

Isprobajte avanturu kanuom uz asistenciju vodiča, kao i rafting sa ogromnom dozom adrenalina.  Za ovu avanturu vam treba samo volja da doživite nešto nezaboravno. 

Tu je avanturistički park Peć Mlini. Na području Peć Mlini uređena je  šetnica do izvora rijeke Tihaljine, izgrađen veliki te obnovljen mali drveni most, Ravlića pećina uređena, osvijetljena i zaštićena, a možete posjetiti Pećinu Vjetrenicu koja se nalazi u Hercegovini.

Osim toga postavljen  je  nezaobilazni Zip line  za avanturiste koji polazi s brda Petnjik iznad Peć Mlina, s dvije sajle u dužini od 600 metara i 400 metara.

Postavljeno  je sportsko penjalište u Ravlića pećini, kao I  Via Ferrata uz “Cvitanjske stine” u dužini od cca 300 metara,

Atraktivne lokacije na rijeci Trebižat koje trebate posjetiti

Na samoj granici Gruda i Ljubuškog nalazi se avanturistički park Peć Mlini u koji se smjestio izvor rijeke Trebižat.

Rijeka izvire iz špilje podno 150 m visokih crvenkastih vapnenačkih stijena (Cvitanjskih stina) i teče niz manje slapove i brzace.

Peć Mlini su prekrasno izletničko mjesto. Od izvora Tihaljine nizvodno nekada je radilo sedam vodenica, mlinica, pa je po tome naselje dobilo i ime.

Tu se nalazi još izvora: Bartulovo vrilo, Jurića vrilo, Rašića vrilo, Modro oko, Nenač, a također i nekoliko manjih potoka: Jakšenica, Nezdravica i Dunaj.

Sljedeća atraktivna lokacija koju nudi ova rijeka svakako su slapovi Košuće u Veljacima. Visina slapa je pet, a dužina pedeset metara.

U neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mjesto. Na Koćuši se smjestio i veći broj restorana i konoba koji u prelijepom prirodnom ambijentu nude bogatu i raznovrsnu domaću hranu i pića.

Nekoliko kilometara nizvodno poznato je kupalište Ljubušaka Tegaševac, slijedi Bagin Most, a zatim Baščine i Bililo, koji se također posljednjih godina probijaju među top destinacije kod domaćih i stranih posjetitelja ovoga kraja.

  Zabrana uvoza auta u BiH sa Euro 4 normom

 Od Bilila do Čeveljuše rijeka je mirna te je na ovom potezu idealna vožnja čamcem koja omogućuje bolje upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta zelenomodre rijeke.

Nizvodno od Čeveljuše, samo sedam kilometara od Ljubuškog nalazi se Kravica, prava oaza u kamenu, idealno mjesto za rashladiti se tijekom vrelih hercegovačkih ljetnih dana.

Između sela Studenci i Zvirići rijeka Trebižat pada s visine od 28 metara, stvarajući prekrasni prirodni amfiteatar širok čak 120 metara.

Bunski kanali su jedna od lokacija u Hercegovini koju vrijedi posjetiti.

Slapovi i vodopadi na rijeci Trebižat

Rijeka Trebižat je bogata vodopadima a neki od njih su Koćuša, izvor Vitine, te vodopad Kravica.

Slap Koćuša koji se nalazi na  udaljenosti 12 km od Ljubuškoga i 3 km jugozapadno od Vitine, u selju Veljacima. Nakon što izađe iz ravnice podno Klobuka riječna matica nailazi na prepreke – čvrste vapnenačke stijene – te se obrušava s visine 10 – 12 metara na širini od 30 metara.

Slap Koćuša nema većih oscilacija u količinama vode tokom godine poput Kravice. U blizini slapa nalazi se više starih mlinova.

Vrelo u Vitini je izvor bistre i hladne rječice Vrioštice. Izvor se nalazi ispod jedne litice brda Zelengore. Omiljeno je turističko mjesto tokom vrućih ljetnih dana.

Vodopad Kravica mnogi upoređuju sa slapovima sa Nijagare. Ovaj Vodopad se nalazi u mjestu Ljubuški, udaljen je  oko 40 km od Mostara, odnosno 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog

Zbog prelijepih prizora ne čudi da se ovdje često dešavaju prosidbe, snimaju se spotovi, a jedna od svakako najpoznatijih gošći je bila slavna Monica Bellucci koja je dolazila u dva navrata zbog snimanja filma.

Vodopad Čevljuša se također nalazi na rijeci Trebižat koja se često naziva  potcijenjenim prirodnim bogatstvom Bosne i Hercegovine, a tome dodatno doprinosi prilično zabačena lokacija vodopada pa tu nema mnogo turista.

Čeveljuša se nalazi blizu mjesta Hrašljani, a u vrelim ljetnim danima je popularno okupljalište lokalnog stanovništva.

Rijeka Trebižat ima nekoliko imena

Zasigurno je zanimljivo napomenuti još jednu posebnost ove rijeke. Ako je promatrano od izvora do ušća, možemo primijetiti kako joj narod daje devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja – Matica – Vrlika – Tihaljina – Mlade – Trebižat.

Tek po izlasku iz područja Ljubuškoga dobiva ime Trebižat i teče duž korita uklesanoga duboko u kraško tlo, obrazujući velike kanale i slapove na svom putu. Pred samo ušće odvaja se u više kanala, a glavni se ulijeva u Neretvu u selu Struge.

Trebižat je poznata i kao troimena rijeka.

Bolje objašnjenje kaže da od izvora u Peć-Mlinima (Drinovci) do Klobuka zove se Tihaljina, od izvora Klokun do utoka rječice Vrioštice nazivaju ga Mlade, a od Humca do ušća nosi ime Trebižat.

  Započela izgradnja dvotračnog turbo rotora u Mostaru

Ako Ljubuško polje povežemo s Imotsko-bekijskim poljem, tada je Trebižat petoimena rijeka: Matica – Vrlika – Tihaljina – Mlade – Trebižat.

Krenemo li pak prema Posušju i višim horizontima, tada je Trebižat devetoimena rijeka: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja – Matica – Vrlika – Tihaljina – Mlade – Trebižat.

 Temperatura vode iznosi ljeti od 24 do 28 C, a zimi se ne smrzava.

U vodama Trebižata puno je brzaca, virova i slapova, te salmonidne ribe.

rijeka trebizat
Nestvarna rijeka Trebižat.


Kako doći do rijeke Trebižat

 Ukoliko krenete na put ka Kravicama, prije svega trebate gledati putokaze.

Nažalost, nema ih baš mnogo za Kravice. Uglavnom, ukoliko idete glavnom magistralom od Mostara prema Metkoviću, odnosno na semaforu za skretanje ka Čapljini, idete desno, prelazite preko mosta i pravcem koji je dug nešto više od kilometra, dolazite na mali trg gdje idete opet desno pa pravcem do naredne raskrsnice gdje skrećete lijevo, prema Ljubuškom.

Onda idete dok ne naiđete na tablu koja pokazuje lijevo skretanje za Kravice.

Razvoj turizma na rijeci Trebižat

Ako u sezoni koja traje od 1. aprila do 1. decembra, kada zbog porasta vodostaja i zime prestaje djelatnost, bude oko 150 000 turista – što su podaci od prije nekoliko godina.

Prema riječima ljudi koji rade u okviru turističke ponude dnevno obično bude oko 600, a nekad čak i 2 000 posjetitelja. Najviše je gostiju iz Italije, Slovačke, Češke, Poljske i Hrvatske.

Međutim, povećava se broj turista iz arapskih zemalja koji su, zbog novca i karaktera, navikli da im se sve prilagođava.

S obzirom da arapski svijet obuhvaća 10-ak iznimno bogatih zemalja, kada se sve zbroji, može se zaključiti kako oni, kao jedna skupina naroda, polako preuzimaju dominaciju.

rijeka trebizat
Rijeka Trebižat ima 9 imena.

Zanimljivosti sa rijeke Trebižat

Kako je ovo lokacija sa većim brojem posjeta tako su nezaobilazne anegdote i razna dešavanja. Naime, riječ je navodno o Arapima za koje se navodno piše da piju pića koja nisu po njihovoj vjeri samo kad su sami, kako ih netko od sunarodnjaka ne bi vidio, a u skupinama naručuju bezalkoholno piće.

Bez ikakvih sustezanja započnu klanjati, odnosno obavljati vjerski obred nasred polja ne obazirući se na druge goste, a ako ih se prekine u tom poslu, neki od njih su prema pričama opasni. Naravno ovo ne važi za sve, te je prema pričama riječ o pojedinim Arapima.

Također obzirom da  Kravica nije državna imovina zbog scena s Arapima  su morali postaviti natpis kako je na privatnoj zemlji zabranjeno obavljati vjerske obrede, što je opet dovelo do podjele mišljenja.

  Što su to dezinficijensi?

Ako ste u Trebinju preporučujemo da iskusite ljepotu Arslanagić mosta na rijeci Trebišnjici.

Tokovi rijeke Trebižat

Trebižat počinje od jakog kraškog vrela, iz pećine u podnožju planine Jagodnice, što je nastavak podzemnog toka Vrlike.

Kako je rijeka Trebižat sama po sebi interesantna, tako da zanimljivo saznati još neke stvari vezane za nju.

Teče iz motskog polja i nastavlja od Posušja (Tribistovo, kota 903) prema jugoistoku duž krečnjačkog riječnog korita i teče pod imenom Tihaljina do sela Klobuk. Dolaskom u Ljubuško polje postaje Mlade, uz djelomično postavljene nasipe kraj plitkih korita.

Po izlasku iz područja Ljubuškog dobija ime Trebižat i teče duž korita uklesanog duboko u kraško tlo obrazujući velike kanale i vodopade na svom putu. Kod mjesta Studenci stvara se slap Kravice, visine 30-ak metara.

Trebižat ima samo četiri pritoke: Studenčicu, Vriošticu, Parilo i Brzu vodu. Pred samo ušće odvaja se u više kanala obrazujući više ušća. Glavni kanal Trebižata ulijeva se u Neretvu u selu Struge kod Čapljine.

Trebižat nema kamenite obale niti je kamenje zastupljeno u njemu. Uz tok ove rijeke raste mnogo ljekovitog bilja. Jedna je od rijeka u Bosni i Hercegovini koje imaju najbogatiju floru što je svakako zanimljiv podatak.

Od riba najviše ima jegulje, a tu su i riječni rakovi, endemska riba te jadranski losos, riječne školjke.

Korita kraških rijeka, kakva je Trebižat, izuzetno su porozna i često dolazi do odlijevanja vode, što je razlog zašto neki dijelovi tih rijeka teku pod zemljom.

Priliv vode u Trebižat nestabilan je i varira u toku godine od suhog korita do poplava na susjednim poljoprivrednim poljima.

Nasipi i vještačke brane odmah iznad okolnog zemljišta podignuti su sa svrhom da preusmjere ili spriječe poplave pored ove rijeke.

Izdvajamo za vas:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 17

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka koja radi na medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz Mostara gdje živi i studira.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi