Titov bunker u Konjicu

U nastavku vam otkrivamo sve detalje u vezi Titovog tajnog bunkera u Konjicu koji je danas popularno turističko mjesto u Bosni i Hercegovini.

Ovo mjesto je misterioznije nego što možete zamisliti – Titov bunker u Konjicu će vas u isto vrijeme oduševiti, šokirati, te će vam nametnuti mnogo pitanja oko same izgradnje, život u njemu, i sve ono što se dešavalo.

Tajni bunker  bivšeg predsjednika  Jugoslavije Josipa Broza Tita je izgrađen kako bi zaštitio prvenstveno njega, a onda i njegovih 350 najbitnih saradnika, kao i njegovu suprugu Jovanku Broz.

Josip Broz Tito često je posjećivao Hercegovinu. Bio je na otvaranju Partizanskog groblja u Mostaru.

titov bunker u konjicu
Titov bunker u Konjicu će vas u isto vrijeme oduševiti, šokirati

Kako je Titov bunker u Ko njicu izgrađen u tajnosti?

Postoji nekoliko verzija priče kako je uopšte Titov bunker izgrađen u tajnosti, obzirom da je izgradnja trajala 26 godina. Mnogi se pitaju kako je moguće da toliko, odnosno puno više godina niko nije saznao za ovaj bunker?

Jedna od priča jeste da su radnici na mjesto gradnje dolazili  s povezima na očima  te su se svaka tri mjeseca mijenjali radnici.

Zatim postoji priča da su se birali ljudi od povjerenja, koji su naravno potpisivali ugovore kojima su se zarekli na šutnju.

Jedna od verzija jeste i da su radnici dovezeni na mjesto gradnje po noći, a poslije rada odvezeni kamionima na kojima nije bilo prozora pa se ne bi mogli orijentisati gdje se nalaze.

Kako je Konjic tada bio u središtu države, nikome nije bilo predaleko, a zanimljivo je da nijedan radnik nije bio iz Konjica.

Osim izbora radnika i dobro osmišljenog plana, kamuflaža su bila tri objekta ispod kojih je danas ovaj podzemni svijet. Također u blizini je Neretva, odnosno voda, te Fabrika municije udaljena svega 300 metara. Tada su se inače izgrađivali razni objekti i fabrike  – tako da je sve ovo pomoglo u izradnji bunkera u tajnosti.

Svrha Titovog  tajnog bunkera u Konjicu

Bunker je sagrađen kao sklonište za predsjednika Jugoslavije  Josipa Broza Tita, njegovu ženu Jovanku Broz i bliže saradnike u slučaju atomskog rata. Također, ideja je bila da funkcioniše kao centar vojnih operacija (skloništa za Štab vrhovne komande). Bunker je bio predviđen za još 350 bližih Titovih saradnika, odnosno najbitnijih ljudi.

Bunker je opremljen tako da ima sve uslove za život, a plan je bio da se u njemu može boraviti barem  pola godine, odnosno 6 mjeseci u slučaju napada.

Kako izgleda unutrašnjost bunkera koliko ima prostorija i šta vidjeti unutra

U bunkeru možete vidjeti originalan namještaj u koji možete sjesti, tapete, fotografije, telefone, kao i crveni telefon koji je trebao biti iskorišten za aktiviranje eksploziva.

Fascinirat će vam dugi hodnici, zidovi, zastave, mape –  u suštini sve što se nalazi unutra. U nastavku donosimo detalje unutrašnjosti za one koji žele znati više  ovom mjestu.

Titov bunker u Konjicu ima preko 100 soba i još mnogo drugih dijelova.

Bunker se sastoji iz tri dijela, tako je prvi dio maskirni dio, koji ima tri objekta: nadzorne rezidencije, objekta za uže osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita i objekta u kojem je trebalo biti smješteno osoblje za tehničku podršku.

Drugi dio se nalazi iza troje metalnih vrata debljine 1,20m  gdje se nalazi tunel koji  vodi u srce atomskog skloništa dubine 280 m i dužine 202 m. Zidovi tunela su izrađeni ručno od drveta. Cijeli objekat osvjetljava 6.000 neonki.

Treći dio bunkera je atomsko sklonište napravljeno u obliku potkovice. Štićeni dio objekta je podijeljen na 12 blokova. Najznačajniji su: komunikacija, Titov blok, klima, cisterne za naftu i voda.

Inače, interesantno mjesto za posjetiti ako ste ljubitelj historije Bosne i Hercegvine, jeste I Muzej II zasjedanja AVNOJ-a koji se nalazi u Jajcu.

titov bunker u konjicu
Titov bunker u Konjicu

Osim ova tri dijela, postoji još jedna podijela a to je na blokove.

Na 6.500 kvadratnih metara u obliku potkovice nalazi se 11 blokova koji su podijeljeni prema svojim ulogama.

Blok 0 je bio za dekontaminaciju ( odnosno u prevodu bi u ovom slučaju značilo uklanjanje otrovnih, radioaktivnih čestica), blok 1 i 2 su bile prostorije bolnice, blog 3 i 4 su bili rezervirani za vojnike, u bloku pet se nalaze dvije identične konferencijske sale koje su ujedno i najdublji dio bunkera, blok 6 je bio rezerviran za telekomunikacije.

U bloku 7 se nalazila kuhinja i blagavaonica, blok 8 je bio Titov blok, jedini na dva kata i s vlastitom klimom, blok 9 su zvali i plućima bunkera jer se tu nalazila klima, u bloku 10 su bile cisterne, a u bloku 11 bunar za tehničku vodu i rezervoar za pitku vodu.

Dakle, u bunkeru se nalaze sistemi za zaštitu, protu požarni sistem, sistem za zaštitu od nuklearnog udara, dvije vrste klime, više od 100 spavaćih soba s udobnim ležajevima, dvije velike konferencijske sale, pet operativnih centara s direktnim telefonskim vezama s predsjedništvima saveznih republika i kablovskom  televizijom.

titov bunker u konjicu
Natpis u uTitovom bunkeru.

Nalaze se  dvije kuhinje, pet velikih sanitarnih čvorova, kripto centar, bolnica s operacijskom salom, dva spremnika sa 50 tona nafte, bazen sa 170 kubika vode, tekuća voda i tehnička iz prirodnog bunara koji se nalazi u planini.

Svaki sistem ima alternativu u slučaju da prvi zakaže. Iz objekta postoji prinudni izlaz koji nije ucrtan na mapi.

Titov bunker je u potpunosti samoodrživ te i dan danas funkcioniraju i koriste se originalni uređaji, poput klime uređaja. U njemu vladaju odlični uvjeti za život, a temperatura se uvijek kreće između 21 do 23 stupnja.

Posjetioci imaju priliku vidjeti umjetničke instalacije koje su u skladu s prostorom i tematski su vezane za period Hladnog rata, a od 2013. godine umjetničke instalacije i radovi nalaze se pod pokroviteljstvom UNESCO-a, dok je 2014. objekt proglašen nacionalnim spomenikom.

Još jedan muzej koji preporučujemo da posjetite jeste Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici.

Titov bunker u Konjicu izgled s vana

Titov bunker u Konjicu ne možete vidjeti “spolja” jer se nalazi u zemlji, a tu samo tri objekta, odnosno kuće koje su služile za prikrivanje gradnje i postojanja bunkera, te pored kojih postoji “ulaz” u bunker. 

Tu su podzemni tuneli koji su trebali sakriti ono što se nalazi 280 metara duboko u planini Zlatar.

 Bunker je građen u obliku potkovice, te ga mnogi upoređuju sa lavirintom.

Kada je izgrađen Titov bunker u Konjicu

Titov bunker u Konjicu  građen je u  periodu od 1953. do 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar. Gradnja je trajala 26 godina, a sve do 1992. godine nije se znalo za ovaj bunker. Od 2011. otvoren je za javnost.

titov bunker u konjicu
Titov bunker u Konjicu – Prostorija u bunkeru.

Koliko je koštala izgradnja Titovog bunkera

Gradnja tajnog bunkera u Konjicu je koštala 4,6 milijardi američkih dolara, što je mnogima i dan danas nevjerovatno. Osim toga novac je trebao za održavanje, namještaj I sve ostalo što se nalazi čak I danas u ovom nevjerovatnom objektu.

Danas, sam račun za električnu energiju, iznosi u prosjeku 15 000 KM (oko 8 000 eura).


Tito je odabrao Konjic kao mjesto izgradnje bunkera sa razlogom

Više je razloga zašto je baš Konjic odabran kao mjesto izgradnje ovog nevjerovatnog objekta.

Konjic je bio u središtu tadašnje države, tada se tu gradilo mnogo stambenih objekata, što je odvraćalo pažnju, a osim toga tu je bila Fabrika municije u koju je Tito dolazio – a danas mnogi smatraju da je taj dolazak samo kamuflaža, kako bi Tito posjetio bunker.

S druge strane, postoje priče da Tito ustvari nikada nije posjetio bunker. Značajna ličnost u periodu SFRJ bio je Mostarac Husein Husaga Čišić.

Da li je Tito ikada posjetio bunker u Konjicu

Postoje priče da zapravo Tito nikada nije posjetio “svoj” bunker, a sa druge strane postoje druga nagađanja koja kažu da je Tito kada je posjetio Fabriku municije, koja se nalazi samo 300 metara od bunkera – posjetio zapravo bunker. Sama posjeta ovoj fabrici je, prema pretpostavkama, još jedna vrsta prikrivanja odnosno kamuflaže kako bi sve ostalo u tajnosti.

Titov bunker u Konjicu nakon odlaska Tita

Nakon odlaska  Josipa Broza Tita  4. svibnja 1980. godine, objekat je ostavljen u stanje tzv. “pripravnosti”.

Takvo stanje potrajalo je sve do 1992. i sukoba u BiH kada je prilikom povlačenja JNA iz oblasti Konjica zapovjedništvo vojske naredilo njegovo rušenje kako ne bi “pao u neprijateljske ruke”.

Na svu sreću po lokalno stanovništvo, ali i današnju turističku ponudu BiH, vojna postrojba koja je trebala obaviti zahtjevni zadatak uništenja odbila je poslušati upućenu naredbu, pa je objekt predan, te nije uništen  

Osim bunkera, koji je do danas sačuvan, vrijedi spomenuti Franjevački samostan u Jajcu u kojem se čuvaju ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, a koji su dokaz da Bosna i Hercegovina ima bogatu prošlost koju i danas čuva i koristi u turističke svrhe.

titov bunker u konjicu
Unutrašnjost Titovog bunkera.

 Rušenje  Titovog bunkera

Bunker je sve do raspada bivše Jugoslavije čuvalo 16 vojnika da bi prilikom početka rata dobili naređenje generala Kukanjca da se objekt uništi kako ne bi dospjelo u ruke Bosne i Hercegovine.

 Vojnici su postavili eksplozive ispod cisterni nafte koji su spojili na jedan crveni telefon. Na zvono telefona bi se eksploziv trebao aktivirati.

Dva vojnika su presrela naređenje, uništili akciju tako da su iščupali žice iz eksploziva te su tako spasili bunker od uništenja.

Ostali vojnici su sa svom službenom dokumentacijom otišli u Beograd, a njih dvojica su ostala zaštiti objekt te su se pridružili teritorijalnoj obrani i na kraju svima otkrili tajnu skrivenog nuklearnog bunkera.

Titov bunker u Konjicu zanimljivosti

Priča se da je došao  posjetilac nedavno u bunker  koji je, kada je ušao u bunker, rekao da je upravo shvatio da je on dolazio s radnicima u toku gradnje bunkera, ali da nije znao gdje se nalazi i šta prave zapravo, što je nevjerovatno.

Kodno ime bunkera je bilo  “Istanbul”, a to se povezuje s procesom političkog približavanja Jugoslavije i Turske u godinama njegove gradnje.

Bunker može podnijeti  od 25 kilotona atomskog udara. Poređenja radi, Hirošima je uništena s nekolika puta slabijom bombom.

U vrijeme kada Konjic nije bio telefonski povezan s ostatkom svijeta, bunker je imao 350 telefonskih linija  teleks i telfaks  aparate.

Još jedna zanimljiva, ali šokantna informacija je ustvari račun za struju, koji danas iznosi 15 000 KM.

Ukoliko posjećujete Hercegovinu svakako svratite na Vrelo Bune i Bunske kanale.

Rezervacije  i cijena ulaznice za Titov bunker u Konjicu

Obavezno je ranije nazvati i zakazati posjetu te ćete po dolasku morati potpisati oodređeni dokument obzirom da je ovo vojni objekat, ali ne brinite u sve će vas uputiti agencija ili vodič prilikom rezervacije.

Posjete  su svaki dan od 10, 12 i 14 sati, a cijena ulaznice za posjetu bunkeru je 20 KM (10 eura).

Titov bunker u Konjicu video

Preporučujemo da pročitate:

Popularno danas