Danas štrajk upozorenja u srednjim školama ŽZH, pokrenuta procedura za generalni štrajk

Štrajk upozorenja održat će se 7. rujna 2021. godine treći (3.) školski sat u obje smjene u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije.

Skupština NSUŽZH donijela je odluku o pokretanju procedure za generalni štrajk temeljem rezultata ankete provedene među članovima Sindikata.

Razlozi za štrajk su, između ostaloga:

  1. nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora
  2. nepostizanje zajedničkoga stava o povećanju plaće i ostalim zahtjevima Sindikata.

Nažalost, još jedanput smo izigrani i prevareni, prisiljeni posegnuti za najnepopularnijim načinom ostvarivanja radničkih prava.
Podsjetit ćemo kako je prošlogodišnji generalni štrajk završen potpisivanjem Sporazuma kojim je predviđeno potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. ožujka 2022.

Kolektivni ugovor nije potpisan, ali ne zato što se nismo mogli dogovoriti oko krucijalnih stavki nego zato što je Ministarstvo obrazovanja cijelo vrijeme radilo na potpuno novom dokumentu! Obraćali smo se Vladi i relevantnim ministarstvima u više navrata da nam se dostavi KU jer ne možemo pregovarati o nečemu što nam je nepoznato, također smo konstantno inzistirali da nam se omogući predočiti članovima Vlade naše zahtjeve, ali svi ovi apeli i traženja grubo su ignorirani.

Resorna ministrica organizirala je posredničke sastanke s predstavnicima Sindikata, ali je jasno dala do znanja kako nema namjeru zastupati naše interese pred ostalim članovima Vlade.

Da bi javnost donekle stekla uvid u način na koji se ministrica postavlja prema djelatnicima škola, izdvojit ćemo informaciju kako je, obmanjujući i javnost i nas, radila na izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju. Tim izmjenama predvidjela si je nevjerojatnu razinu ovlasti, uključujući ekskluzivno pravo odlučivanja o koeficijentima uposlenika u školama. To bi, pojednostavljeno rečeno, izgledalo kao da je Ministarstvo obrazovanja njezina privatna firma, a djelatnici koji rade u školama njezini podanici koji strepe hoće li ili neće biti u milosti ministrice.

  MUP ŽZH zapošljava 63 policijska službenika

Tek nakon što smo razotkrili na koji je način planirala obmanuti zastupnike u Skupštini ZHŽ, organizirana je javna rasprava kojom je prisiljena vratiti izmjene Zakona na početnu točku, a tekst Kolektivnog ugovora dostaviti Sindikatu. Taj svečani trenutak dogodio se 25.7., Vlada je Sindikatu dostavila tekst KU nakon nekoliko mjeseci apela!

Nismo dobili nikakvo pojašnjenje zašto je mijenjan dokument koji je praktički bio skoro usuglašen, njegova nova verzija prepuna je pravnih zamki, izbačeni su vrlo važni članci, a njime su nam, nevjerojatno, predviđena manja prava nego Zakonom o radu!

Odaslali smo odgovor u zakonskom roku (4. kolovoza), ali očitovanje Vlade nismo dobili do danas. Ne čudimo se što nas ni ministrica nije kontaktirala iako je u međuvremenu dobila i najavu provođenja ankete o generalnom štrajku i najavu štrajka upozorenja. Valjda se ona ne bavi takvim trivijalnim stvarima.

Ono što sada slijedi je proces mirenja koji ovisi o drugoj strani, odnosno koliko će biti ažurni i voljni pokrenuti ga. Mi ne želimo da dođe do štrajka, vidjet ćemo koji su koraci naše ministrice i njezinih kolega. Nadamo se da nećemo biti ignorirani onoliko dugo kao kad smo najavili prethodni štrajk, u protivnom svu odgovornost za izgubljenu nastavu snose Ministarstvo obrazovanja i Vlada.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH

Post Danas štrajk upozorenja u srednjim školama ŽZH, pokrenuta procedura za generalni štrajk je prvi puta viđen na Grude Online.

  Predsjednik Čović u Fojnici: Siguran sam da će opći rezultat biti odličan

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi