back to top

Predstavnici Općine Neum sudjelovali na prvom sastanku projekta e-WASTER u Portugalu

Predstavnici Općine Neum su prošli tjedan sudjelovali na prvom sastanku projekta e-WASTER, koji je održan u Evori (Portugal) i čime je službeno započeo rad na ovom međunarodnom projektu.

Financiran od strane Europske unije, kroz program Interreg Euro-MED, e-WAsTER okuplja 11 partnera i 14 pridruženih partnera, u mreži tehničkih i političkih tijela iz 8 zemalja: Portugal, Španjolska, Italija, Grčka, Bugarska, Cipar, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Voditelji projekta, PACT (The Alentejo Science and Technology Park) iz Portugala su ujednobili i domaćini i organizatori sastanka na kojem su sudjelovali i svi ostali projektni partneri.
Predstavnici Odsjeka za projekte Općine Neumovom su prilikom održali prezentaciju predstavljanja općine Neum  i iskustvima u prethodnim Interreg projektima, kao i trenutnim projektima koji su odobreni , s posebnim naglaskom na otpad.  

Na sastanku su definirane i odgovornosti, opći uvijeti implementacije projekta , plan rada za tekuću godinu, te je izvršena i dogovorena priprema za rad na planskim dokumentima i
početnim istraživanjima. U sklopu programa Kick-Off sastanka, partneri su posjetili i imanje Fundação Eugénio de Almeida, bolje upoznavši regiju.

Inače, projekt E –waster čije ime potječe iz poruke : “Spriječiti onečišćenje mediteranskih voda e-otpadom i pretvaranje otpada u resurs” – izravan je odgovor na zabrinjavajuće nisku stopu recikliranja elektroničkog otpada u mediteranskoj regiji. E-otpad je najbrže rastuća vrsta otpada koja se stvara uglavnom zbog velikog broja ljudi koji
posjeduju električne i  elektroničke uređaje i brzine kojom ti uređaji zastarjevaju. Obzirom da nisu biorazgradivi i da nemaju svi mogućnost recikliranja, odlaganje ovih uređaja ima znatan
utjecaj na okoliš.  Njihove komponente su doslovno otrovne za okoliš, a  jednom bačeni na deponiju, dospijevaju kroz tlo u podzemne vode, a sagorijevanjem i u zrak.
Projekt ima za cilj promicanje lokalnih i regionalnih politika za učinkovitije upravljanje e- otpadom, smanjenje štete za okoliš u odabranim područjima i promicanje inovativnih poslovnih modela temeljenih na prijelazu električnog i elektroničkog sektora s linearnog na održivi kružni model.

Usklađivanje kriterija gospodarenja otpadom na području Mediterana jedna je od ključnih točaka projekta s ciljem obeshrabrivanja ilegalnog kretanja elektroničkog otpada između područja s različitim propisima.
Projekt također ima za cilj ne samo rješavanje trenutnih problema, već i stvaranje nasljeđa održivih praksi za buduće generacije.

Objava Predstavnici Općine Neum sudjelovali na prvom sastanku projekta e-WASTER u Portugalu pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Popularno danas