back to top

Kultne mostarske građevine koje ostavljaju bez daha

Kultne mostarske građevine koje će vas vratiti u prošlost

Spomen Hita, Razvitka ili Hotela Neretve starijim Mostarcima probudi nostalgiju za nekadašnjim vremenom. U nastavku možete pogledati samo neke od kultnih mostarskih objekata od kojih su danas ostali samo tragovi.

Robna Kuća ”Hit”

Poznata robna kuća ”HIT” nalazila se na Španskom trgu u Mostaru, tačnije na nekadašnjem mjestu Željezničke stanice.

Objekat je imao površinu 5.300 kvadratnih metara. Robna kuća Hit isticala se po oštroj arhitektonskoj suprotnosti sa okolnim mostarskim historijskim građevinama.

Ovaj popularni mostarski objekat dizajnirao je arhitekta Safet Galešić. Izgrađen je 1973. godine. Troškovi izgradnje i uređenja objekta iznosili su 26 miliona dinara. U ovu investiciju spadaju površina objekta koja je uključivala prostor za parking za 100 automobila.

Hit je bio simbol grada. Također ispred njega je održana velika memorijalna ceremonija u čast radnika poginulih u autobuskoj nesreći 1985. godine. Na toj ceremoniji prisustvovalo je 30.000 ljudi.

Danas, na ovom mjestu je gradski parking i Hrvatsko narodno kazalište. Mostarci i dalje ovaj dio grada zovu ”kod Hita”

kultne mostarske građevine koje ostavljaju bez daha
Robna kuća ”HIT”

Robna kuća Razvitak

Robna kuća Razvitak dizajnirana je od strane Ante Paljage. Izgrađena je 1970. godine. Nalazila se u ulici Maršala Tita, koju Mostarci zovu i Glavna ulica.

kultne mostarske građevine koje ostavljaju bez daha
Razvitak

Razvitak je posebnim činio vanjski dizajn koji je imao motive stećaka. Motivi su i danas vidljivi ali ne u nekadašnjem sjaju. 

Prije toga je otvorena robna kuća Razvitak iz Metkovića koja je od 1978. godine djelovala preko Osnovne organizacije udruženog rada ”Mostar”. Osim u Mostaru, robna kuća je bila otvorena i u Čapljini.

Razvitak je imao 3.200 četvornih metara prostora za prodaju. Prodavala se brojna roba od široke potrošnje do prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, tekstila, obuće, bijele tehnike i čak dijelova za automobile.

Radnice robne kuće Razvitak ostale su upamćene kao nasmijane i uvijek sređene. Neki govore da je uredna frizura bio jedan od zahtjeva za rad u ovoj popularnoj mostarskoj robnoj kući.

Hotel ”Neretva”

Jedna od austrougarskih građevina hotel ”Neretva” izgrađen je 1892. godine na Trgu Musala.

kultne mostarske građevine koje ostavljaju bez daha
Hotel ”Neretva” na Trgu Musala

Dizajn je u specifičnom pseudomaurskom stilu, koji je prisutan i kod Gimnazije Mostar.

Tadašnji hotel Neretva bio je najpoznatiji hotel u Mostaru, tu su odsjedali brojni svjetski lideri od cara Franje Josipa pa do Josipa Broza Tita.

Izgradnjom hotela ”Neretva” unosi se duh Evrope sa novim tipom gostinjskih soba, sala za sastanke ili čitanje tadašnjeg evropskih novina, živom muzikom klavira, Sacher tortom i Wiener šniclom, i to pripravljenim od strane kuhara dovedenih specijalno iz Praga.

Mostarci nakon dugo vremena očekuju da ovaj historijski dragulj zasja na Trgu Musala. Važno je napomenuti da će hotel zadržati autentičan vanjski izgled.

Gostionica ”Jagnja”

U blizini stare željezničke pruge, tačnije preko puta robne kuće ”Hit” nalazila se dvospratna stambena zgrada. Izgrađena je odmah nakon Prvog svjetskog rata. U prizemlju zgrade bio je ugostiteljski objekat gostionca Kod jagnjeta, poznatija kao Jagnje.

Iznad gostionice nalazili su se stanovi. Ovaj objekat imao je izgrađena dva indentična krila koja su bila spojena pod pravim uglom.

Ovaj objekat zavidnih dimenzija su krasili elementi historicistčkie gradnje neobaroknih karakateristika. Objekat je istu funkciju i naziv zadržao do 1992. godine.

Nakon zadnjeg rata cijela se zgrada urušila od granatiranja i tako stoji do današnjeg dana.

kultne mostarske građevine koje ostavljaju bez daha
Gostonica ”Jagnja”

Kino ”Zvijezda”

Kino Zvijezda za mnoge Mostarce bilo je najljepše kino u gradu. Kino se nalazilo u Ulici braće Fejića.

kultne mostarske građevine koje ostavljaju bez daha
Nekadašnje kino ”Zvijezda”

Krasila ga je sala u kojima su se prikazivali najnoviji filmovi. Kino je prikazivalo opere, filmove različitih žanrova a najpopularniji su bili kaubojski filmovi.

Postojale su posebne lože za bogatije građane, također postojali su  i balkoni u sali.  

Posebno je ostalo u sjećanju mjesto kod platna koje su zvali ”kašun” Zbog toga jer nije bilo mnogo mjesta i sjedilo se skućeno.

Kroz historiju mijenjalo je imena, neka od njih su ‘‘Volga”, ”Kino Central” ali od 1945. godine ostao je naziv ”Zvijezda”

Koliko je bilo popularno mjesto govori činjenica da su se karte kupovale čak i kod ”švercera” koji su se nalazili u blizini kina.

Preporuka za čitanje:

Popularno danas