back to top

Zaključci sastanka u Neumu: Povećan broj izvršenja kaznenih djela kao i napadi na službena lica

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije bilo je domaćin redovitog sastanka Koordinacije ravnatelja Federalne uprave policije i policijskih ravnatelja uprava policija županijskih ministarstva unutarnjih poslova Federaciji Bosne i Hercegovine, održanog u Neumu 23. i 24. travnja 2024. godine.

Domaćini sastanka su bili Marijo Marić, ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, koji je otvorio sastanak i komesar Uprave policije, Robert Perić.

Stanje kriminaliteta

Urađena je analiza informacija vezanih za stanje kriminaliteta na područjima njihovog djelovanja, u periodu od siječnja do mjeseca ožujka 2024.godine. Prikazana je također i razina policijske aktivnosti u okvirima zakonske nadležnosti, te su obrađena aktualna pitanja povezana s radom policijskih struktura na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedeni tromjesečni kalendarski period, kompariran je s istim periodom u prošloj, 2023. godini, te su ustanovljena sljedeća povećanja:

-na polju izvršenih kaznenih djela za 385 (10.82%),

-iz oblasti javnog reda i mira za 508 (13.96%),

-glede napada na ovlaštena lica za 2 (14.29%),

-evidentirano je smanjenje broja prometnih nesreća za 95 (1.78%).

Sudionici sastanka bili su i predstavnici OSCE-a, te predstavnici Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, dajući tako punu podršku provođenju mjera koje za cilj imaju održavanje i jačanje sigurnosti.

Završni zaključci

Nakon detaljne obrade podataka, izvedeni su i završni zaključci:

1. Promatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, kroz iskazane parametre za jasno definirane oblasti koje se obrađuju u informacijama o stanju kriminalitet-sigurnosti, a koje se sačinjavaju na temelju podataka Federalne uprave policije i Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BiH tijekom perioda siječanj-ožujak 2024.godine, ocjenjuje se kao zadovoljavajuće.

2. Rukovoditelji policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine daju svoju punu podršku i suglasni su da se u narednom periodu oformi Radna grupa koju će činiti predstavnici svih policijskih institucija s područja Federacije Bosne i Hercegovine, s ciljem uspostavljanja “Amber Alert” sustava-poruka koju distribuira sustav za uzbunu o tmici ili nestanku djeteta gdje se od javnosti zatraži pomoć u pronalaženju nestale ili otete djece.

3. Pokrenuta je inicijativa o definiranju kaznenih odredbi vezanih za član 7.stav 3.točka a “Zakona o komunikacijama BiH” Službena novine BiH, broj: 31/03, 75/06, 32/10 i 98/12, kojim se definira pružanje telekomunikacijskih usluga u smislu zaključivanja pisanog ugovora s korisnicima, obzirom da se prilikom kupovine SIM kartica za “prepaid” pretplatničke brojeve koji se nerijetko koriste prilikom izvršenja širokog spektra krivičnih djela, što izvršiteljima omogućava anonimnost prilikom kupovine istih, čime je smanjena mogućnost utvrđivanja identiteta lica prilikom dokumentiranja kaznenih djela.

4. Jednoglasno je donesen zaključak da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Federalnom upravom policije uputi zahtjev Vijeću ministara BiH da se što hitnije u parlamentu proceduru dostavi izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH, s ciljem da se nabavka policijskih uniformi uokviri u član 10. predmetnog Zakona, u smislu nabavke po posebnim procedurama, obzirom da dosadašnja zakonska regulativa omogućava “opstruiranje” (žalbe) postupaka javnih nabavki policijskih uniformi u nedogled, ime se dovode u situaciju policijske agencije da ne mogu izvršiti nabavku policijskih uniformi.

5. Prisutni iskazuju nezadovoljstvo brojem smještajnih kapaciteta i opremanjem kadeta na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, te traže od resornog ministra da poduzme sve raspoložive aktivnosti na rješavanju gorućih problema o kojima je bio u prethodnom periodu informiran, te da rukovoditelje Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova što hitnije informira o učinjenom, prenosi Bljesak info.

Objava Zaključci sastanka u Neumu: Povećan broj izvršenja kaznenih djela kao i napadi na službena lica pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Popularno danas