Prošlo je 29 godina od vojne operacije “Tvigi ’94”

Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila je vijence i upalila svijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima povodom 28. obljetnice vojne operacije nazvane “Tvigi ’94”.

Iz Koordinacija Udruga smatraju da je ova vojna operacija pod kodnim nazivom “Tvigi ’94” bila briljantna te da je na prostorima Rame napokon donijela stanje mira. Akcija je provedena 24. siječnja 1994. godine, a brigada “Rama” HVO je u sklopu iste porazila snage 4. korpusa Armije BiH.

Brigada “Rama” je tijekom operacije izgubila tri vojnika, Josipa Kudića, Damira Halužana Haša i Dragu Barešića.

Snage “Rame” su tog dana oslobodile selo Here

Brigada je uspješnom akcijom ostvarila strateški i psihološki cilj, a to je da je osim same pobjede i zauzimanja strateškog cilja, istovremeno srušen i mit o nepobjedivoj Armiji BiH koji je zavladao tadašnjim medijima, a koja je nakon te operacije izgubila svoje snažno vojno uporište. Pobjeda HVO je izmijenila odnos snaga na potezu ramsko-uskopaljske bojišnice te bila prekretnica tijeka rata.

Prema izvješću brigadira Vinka Vrbanca poslanom Glavnom stožeru HVO, u operaciji “Tvigi ’94” je poginulo najmanje 30 pripadnika Armije BiH.

Postrojbe brigade “Rama” na desnom su krilu operacije koordrinirano napadale iz četiri pravca

Prvi pravac napada bio je iz rajona Komin prema Konjskom, koji su izveli Postrojba za posebne namjene „Marinko Beljo“ i vod 3. bojne „Uzdol“. Drugi pravac bio je iz rajona sela Jurići u pravcu Herske krivine. Iz ovog pravca napadna djelovanja vršili su pripadnici 3. bojne i vod iz Dobroše. Treći pravac, također iz rajona sela Jurići, bio je desno od Herske krivine, izravno prema selu Here. Napad iz ovog pravca vršili su pripadnici 1. bojne „Fofa“. Četvrti pravac bio je iz smjera Uzdola, preko zaseoka Pale. Iz ovog pravca napadali su Protudiverzantski vod „Bata“, Interventno-diverzantski vod „Ivan Peran – Ino“ i Izviđačka desetina.

  Općina Prozor - Rama • Javni poziv

prošlo je 29 godina od vojne operacije “tvigi ’94”

Kada je PPN „Marinko Beljo“ osvojila kotu Krstišće neprijatelj je doveden u poluokruženje, vojnici panično napuštaju svoje položaje, ostavljajući naoružanje i opremu te se povlače u selo Here.

Brigada “Rama” je tijekom operacije je izgubila tri vojnika, Josipa Kudića, Damira Halužana Haša i Dragu Barešića.

Ranjeno je 17 vojnika. Operacijom su zapovijedali general Slobodan Praljak, pukovnik Ante Pavlović, zapovjednik brigade “Rama”, bojnik Josip Vidović, zapovjednik sektora i brigadir Goran Vučić, zapovjednik 3. bojne.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi