Korištenje klima uređaja

Korištenje klima uređaja je sigurno nešto što je već postalo nužda posebno u Hercegovini gdje ljeti temperature rastu iznad +43.

Kako bi što lakše podnijeli visoke temperature, mnogi uživaju u blagodatima vezanim za korištenje klima uređaja. Iako nam pomažu, ako se ne upotrebljavaju pravilno,ti uređaji mogu itekako naštetiti zdravlju.

Cilj ugradnje je i korištenje klima uređaja u prostoriju je osigurati ugodnije uvjete života i rada. No njihovo korištenje može imati i negativne posljedice, koje je vrlo lako izbjeći ako se pridržavate osnovnih pravila.

U protivnom biste i vi mogli završiti kod liječnika s nekim od simptoma koji se manifestiraju kao kronična upala sinusa, jaka glavobolja ili ukočeni mišići.

Te zdravstvene tegobe koje pogađaju sve dobne skupine posljedica su korištenja rashladnih uređaja, tj. nova epidemija prouzročena sve većom dostupnošću tehničkih aparata.

Klima uređaji koji su danas neophodni, stoga i dostupni gotovo svima, razlog su velikih gužvi u ordinacijama tijekom ljetnih mjeseci.

Posebnu pozornost treba posvetiti najmlađima jer boravak u klimatiziranom prostoru lako može dovesti do upale uha.

korištenje klima uređaja
Korištenje klima uređaja

OSNOVNA PRAVILA KORIŠTENJA KLIMA UREĐAJA

Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti prevelika, točnije ne smije biti veća od 7 do 10 stupnjeva.

U protivnom, organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do “šoka” koji negativno utječe na zdravlje.

Dugotrajno izlaganje hladnoći utječe i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena, pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim žilama i živcima odvijaju sporije.

Najzdraviji je način boravka u prostoriji da se ona prvo rashladi, a nakon toga klima-uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na vanjsku temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podnio “šok”.

Posebnu pozornost treba posvetiti najmlađima jer boravak u klimatiziranom prostoru lako može dovesti do upale uha. Najzdraviji je način boravka u prostoriji da se ona prvo rashladi, a nakon toga klima-uređaj možete ugasiti.

korištenje klima uređaja
Korištenje klima uređaja

Održavanje i čišćenje je bitno za korištenje klima uređaja također je važno.

Filtar kroz koji izlazi rashlađeni zrak treba čistiti barem jednom godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća.

U sezoni za korištenje klima uređaja preporučljivo je i dezinficirati uređaj odgovarajućim sredstvom.

Klima uređaj nikad ne smije puhati direktno u vas. Također, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku zraka. Pravilnom radu ventila može smetati i namještaj u koji klima puše pa, ako je potrebno, napravite razmještaj namještaja za optimalan rad klima-uređaja.

Obratite pažnju na to koliko vrućine uđe kroz prozor tijekom dana za ekonomičnije trošenje struje. To je bitno jer što se klima “bori” s više vrućeg zraka, to će jače raditi i tako će se trošiti više struje.

Ovisno o tome koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše vrućine ušlo u prostoriju.

Tako ćete s klima uređajem lakše raditi i produžiti mu vijek trajanja, a trošit ćete manje struje, a time i novca.

korištenje klima uređaja
Korištenje klima uređaja

Na kojoj temperaturi trebamo držati klima uređaj

Klima uređaji ovih dana rade punom snagom, a važno je znati ih koristiti uz maksimalnu uštedu energije

Štedite li doista struju tako što ćete isključiti klimu kada niste kod kuće ili je bolje ostaviti klima uređaj da radi na istoj temperaturi cijeli dan?

Pretjerano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće izgaranje ugljena i drugih fosilnih goriva što pridonosi globalnim klimatskim promjenama.

Zbog toga je važno znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako bi se maksimalno uštedjela električna energija.

Sistem za rashlađivanje prostora najučinkovitiji je kada radi punom brzinom, a ne kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima-uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

Struju možete uštedjeti i ako termostat na klima uređaju postavite na višu temperaturu (razlika između sobne i vanjske temperature ne smije biti veća od 7 stupnjeva). Prema nekim podacima, klima uređaj sa svakim stupnjem više na termostatu troši 3 do 5 posto manje energije . 

Za maksimalnu uštedu energije, ostavite klima uređaj da radi na 26 ili više stupnjeva Celzija dok ste odsutni od kuće. Donosimo vam još 4 načina za istovremeno hlađenje i uštedu energije korištenjem klima uređaja

Kupite klima uređaj s podesivim termostatom

Na taj način moći ćete podesiti temperaturu kakvu želite imati u prostoriji i kada se vratite kući prostorija će već biti ugodno rashlađena. Uvijek je pametno i pratiti vrijeme sutra da biste bolje planirali.

Kupite termostat koji paše i sustavu hlađenja i sustavu grijanja. Noviji modeli klima-uređaja imaju i mjerač vremena i termostat.

Kupite stropni ventilator

Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja zraka osjećati ugodnije i kada je u prostoriji viša temperatura.

Na taj način termostat na klima uređaju moći ćete namjestiti na višu temperaturu i tako trošiti manje energije, a opet se rashladiti.

Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

Posadite grmlje

Veliko grmlje koje stvara sjenu posađeno s južne i zapadne strane vaše kuće smanjit će akumuliranje vrućine tijekom dana.

Stvorite propuh

Najlakši način kao rashladiti prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veći propuh.

Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste vidjeli na koji način se stvara najugodniji propuh.

Preporučujemo

Popularno danas