Selo Džajići ( Vodopad Crni vir i dolazna tačka raftera)


Bajkoviti, ali skriveni vodopad Crni vir, Džajića buk i selo Džajići su mjesto posjete mnogih raftera, ali i ostalih turista koji su u potrazi za avanturom i skrivenim mjestima Bosne i Hercegovine.

Možda ovo malo mjesto vam ne zvuči “turistički”, ali jeste, jer je upravo selo Džajići dolazna tačka raftera, mjesto gdje se nalazi Džajića buk, gdje protiče rijeka Neretva, te gdje dolaze gosti sa više kontinenata.

Tu je već spomenuti vodopad Crni Vir gdje su se mnogi odvažili doći, iako je “skriven” među prirodnim krajolikom.

Saznajte u nastavku šta vas čeka tokom raftinga u Džajićima, kako doći do vodopada Crni Vir, te kakve još avanture možete doživjeti u blizini.

Prirodu u Hercegovini morate iskusiti posebno tokom ljeta. Preporučujemo da se zaputite na Vrelo Bune i Bunske kanale.

selo dzajici
Džajića buk.

Džajića Buk najzahtjevniji buk na Neretvi

Džajića buk je najzahtjevniji i najzabavniji buk na Neretvi, a ovo mjesto je svakako i posljednje koje trebate savladati.  U ovom dijelu možete očekivati čistu rijeku koja protiče kroz selo.

Nakon ovoga možete sumirati utiske u lokalnim domaćinstvima, gdje će vas domaćini počastiti bosanskim jelima, odnosno većina agencija upravo ovo ima u svojoj ponudi nakon ture raftinga.

Iskusite najpoznatija hercegovačka jela u prelijepoj prirodi.

Inače izvan Džajića buka  nalazi se  i najpoznatija i najposjećenija plaža koja je mjesto odmora mnogih lokalnih ljubitelja plivanja, ali i stranaca koji ne mogu odoljeti hladnoj vodi u vrelim ljetnim danima.

selo dzajici
Džajića buk je najzahtjevniji i najzabavniji buk na Neretvi.

Nestvarno lijep Vodopad Crni vir – skriveno mjesto u Džajićima

Na samo 5 minuta lagane šetnje od centra sela Džajići  možete posjetiti i mali vodopad Crni vir, koji je također odlično mjesto za plivanje i odmor od hercegovačkog sunca. 

S visine od nekih osam metara padaju dva slapa i formiraju zeleni bazen dubine do tri metra.

Rijetki posjetitelji i lokalno stanovništvo u najtoplijim danima, kada dođe hercegovačko sunce, koriste ga za kupanje

Jer što se plivanja i kupanja tiče to je za one najhrabrije jer je ovdje voda ledena i u ljetnim danima, a mnogi napominju da pripazite na zmije, jer ipak je okolo šuma, odnosno prirodno okružnje, pa je ovo samo za one hrabre.

Ipak ne morate se odmah plašiti i odustati od posjete Crnom Viru jer, iako ovo nije poznato mjesto, ipak su mnogi dolazili do ovog vodopada, čemu svjedoče fotografije na Instagramu.

Zanimljivo je da šumskim putem možete zaobići vodopad i popeti se na njegov vrh, a oni najhrabriji koriste ga za skakanje  Također neki vole da se napiju hladne vode sa ovog izvora.
Možete ići i uzvodno i uživati u brojnim slapovima koje stvara kameniti teren planine Prenj.

selo dzajici
Vodopad Crni vir

Inače,  ako se pitate kako tačno doći do vodopada Crni Vir – kada dođete u selo Džajići, ostavite automobil kod restorana Noina Arka, zatim nastavite pješke glavnim putem  sve do prvog račvanja sa desne strane kje vodi uzbrdo.

Pratite put koji vodi pored seoskih kuća, zatim pored jedne štale i pretvara se u usku zemljanu stazu kojom ćete doći do samog vodopada.

Važno je spomenuti Vodopad Plive u Jajcu koji se nalazi među najljepšim na svijetu.

Selo Džajići su glavna  tačka tokom raftinga

Selo Džajići bi možda bili sasvim nepoznato mjesto, ali zahvaljujući raftingu, ovo mjesto  je postalo dolazna tačka raftera i polako ali sigurno postaje brend, pogotovo jer sada se sve više nastoji oko promocije seoskog turizama.

Tako nakon avanture raftinga većina ponuda sastoji se od toga da po dolasku u Džajiće imate ručak kod domaćina gdje možete isprobati najmanje 5 bosanskih jela.

U Selu Džajići imate i jedno skriveno mjesto – vodopad Crni Vir za koji mnogi ne znaju, ali koji definitivno vrijedi posjetiti. Ako se od onih kojima je ništa doći u bilo koju šumu koju bi mnogi nazvali “džunglom”, onda se svakako zaputite na ovo mjesto

Inače, selo Džajići su naseljeno mjesto u općini Konjic, Federacija Bosne i Hercegovine. Nalaze se pored Neretve, na njenoj lijevoj obali, uzvodno od Konjica.

U blizini nekadašnje sajle, u samom centru sela, se nalaze stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici, koji svjedoče historiji ovog podneblja, te prkosno stoje uprkos nedaćama koje su ih snašle.Možda i najveća atrakcija sela je dobro poznati buk, koji je nazvan po selu, ili je selo nazvano po njemu –  Džajića buk.

Dolazak u selo Džajiće, početak i kraj rafting avanture

Obično organizatori rafting ponuda organizuju ture tako da prvo dolazite  u selo Džajići, te vas upoznaju sa sadržajem ovog aktivnog odmora i avanture.

Zatim idete do mjesta gdje krećete sa raftingom, a uglavnom prevoz je već spremljen od strane oragnizatora. Kada dođete na to mjesto obično će vas upoznati sa opremom i tehnikama raftinga.

Zatim slijedi prava avantura a to je rafting niz prve brzake pa dalje, a onda zavisno od ponude i svega obično imate užinu na plaži, te rafting se nastavlja Neretvom po prelijepom krajoliku,

Na kraju dolazite u Džajiće, te vas čeka ručak u kući domaćina, a sto je bogat bosanskim jelima.

crni vir
Rafting je savršena ljetna aktivnost za sve.

Kako doći do mjesta raftinga – u selo Džajići

U slučaju dolaska  iz pravca Sarajeva, na prvom semaforu u Konjicu skrenite lijevo.
Ako je dolazak iz pravca Mostara onda vozite kroz Konjic dok ne pređete most preko Neretve, nakon toga, na prvom semaforu skrenite desno.

Vozite obalom i pređite most preko rijeke Neretve. Nastavite voziti lijevom obalom Neretve, pređite most preko riječice Bijele i na skretanju za Boračko jezero, skrenite lijevo u pravcu sela Džajići.

Kada dođete u selo Džajići  zavisno gdje se obično sastajete dolazite na dogovoreno mjesto.

U većini slučajeva prođe se asfaltirano igralište i nakon 300 metara skreće se lijevo (prema dole). Piše “Raft” na putu i strelica pokazuje u lijevo. Pedeset metara lijevo vidjećete garažu ispred koje će vas obično čekati skiperi.

U slučaju potrebe sa agencijom se možte dogovoriti da vas sačekaju u Konjicu.
Ako ne želite ići svojim prevozom na usluzi vam stoje uvijek Konjički taksisti, koji će vas za cijenu od nekih petnaestak maraka dovesti do Džajića.

Avanturistički sportovi „Putevi šverca duhana” u Džajićima

Planirane su aktivnosti zanimljivog naziva, a šta to u stvari znači saznajte u nastavku.

O švercerima duhana postoji priča vezana za Džajiće i ljude koji su živjeli ovdje.

U Džajićima ćete upoznati ljubazne ljude koji su u jednom trenutku bili skoro zaboravljeni od strane bivše Jugoslavije, ali u to vrijeme su ih redovno posjećivali šverceri duhanom, koji su svoj put prema Sarajevu napravili upravo kroz ovo selo.

Nekada se u blizini sela, preko rijeke Neretve, nalazila sajla –  most, koji je koristio za prelazak švercera i seljana sa jedne obale rijeke na drugu, ali sajle danas nema, samo su ostale priče o hrabrosti ljudi koji su švercanjem duhana, po opasnom terenu, uspijevali preživjeti i prehraniti porodice.

Tako je upravo danas ovaj naziv poslužio kao naziv za razne avanturističke aktivnosti.

Noina Arka na Neretvi

‘Noina Arka’ na Džajića buku je osnova budućeg adrenalin centra sa ciljnom grupom porodice za boravak u prirodi.

Sezona raftinga na Neretvi. “Noina Arka” savršen je izbor za sve one koji Neretvu žele doživjeti u potpunosti, iskonski modrozelenu i divlju.

Bilo da želite uživati u jednodnevnom raftingu, vikendu ili četverodnevnom aranžmanu, gdje ćete pored raftinga planinariti “putem šverca duhana”, posjetiti Titov bunker u Konjicu i slično, ljubazni domaćini će se pobrinuti da vam boravak ostane u prekrasnom sjećanju.

Smještaj u selu Džajići

Sobe Džajića Buk smještene su u selu Džajićima, 6 kilometara od grada Konjica. Objekt se nalazi uz rijeku Neretvu, a uključuje privatnu plažu s ležaljkama, suncobranima, barom i opremom za roštilj.

Restoran i bar nalaze se u okviru objekta i sadrže terasu s koje se pruža pogled na okolne planine. Tu su svi uslovi za nezaboravan vikend.

Naravno tu je još nekoliko vrsta privatnog smještaja, apartmana i slično.

Evo šta trebate znati ako uskoro planirate rafting

Ono što trebate ponijeti sa sobom je rezervna suha odjeća i fotoaparat. Na polasku će vam biti dodjeljeno nepromočivo neopren odijelo i cipele za vodu. Za osjetljive na sunce, preporučivo je ponijeti kremu za sunčanje.

Rafting na Neretvi je za cijelu porodicu, od predškolskog uzrasta pa nadalje. Iskusni skiperi će se potruditi da se osjećate sigurno i da uživate u svakom trenutku.

Bajkovit rafting po kiši na Neretvi

Rafting na Neretvi daje dodatna uzbuđenja i prelijepe vizuelne momente tokom kišnih dana. Ako niste baš oduševljeni idejom da plovite po kiši i ljubitelji ste sunca i kupanja, slobodni ste da odgodite za neki drugi dan.

Ali, treba znati da je gornji tok Neretve prilično nepredvidiv što se vremenske prognoze tiče, tako da kišno jutro može skrivati iza sebe prekrasan sunčan dan, kao što i niz sunčanih dana može biti naglo prekinut kišom.

Inače, smaragdna rijeka Neretva (Narenta, latinski naziv), kolijevka civilizacije i hercegovačke populacije, u svojih 225 km dužine, teče preko teritorija Bosne i Hercegovine (203 km) i Hrvatske (cca 22 km).

To je najvažnija hercegovačka rijeka i jedna od najhladnijih na svijetu: njen izvor se nalazi u Dinarskim Alpama, planinskom lancu koji predstavlja skelet države, na cca 1300 m iznad nivoa mora, na lokalitetu Jabuka, oko 30 km od Sarajeva.

Jedinstvene nijanse boja ove rijeke, ekstremno čiste i pjenušave, čine je osobenim i posebno privlačnim simbolom ovih krajeva, osim što ga karakteriše i prebogat endemski biosistem.

Sjajnu avanturu možete doživjeti na rijeci Trebižat i vodopadu Kravica, na kojem također možete iskustiti rafting avanturu.

Turizam u selu Džajići

Prema riječima mještana, vlasnika ugostiteljskih objekata, ili smještaja,  gosti dolaze zaista sa svih strana.  Uglavnom su to gosti domaći i iz okruženja, ali nije rijetka  pojava da se u “Noinoj Arci” nađu gosti sa tri kontinenta.

Najviše gostiju prije pandemije koronavirusa bila je iz Mađarske, što sada nadoknađuju gosti iz Srbije jer imaju otvoreniju granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Preporučujemo da pročitate:

Popularno danas