Uginuće šarana na Boračkom jezeru

OSR Konjic: Plašimo se da se virus ne proširi na Jablaničko jezero, upućujemo apel sportskim ribolovcima!

Proteklih dana je na Boračkom jezeru uočeno uginuće šarana. Organizacija sportskih ribolovaca Konjic obavijestila je o tome, te kontaktirala Poljoprivrednu inspekciju HNK i Veterinarski fakultet UNSA.

Nakon analiziranih uzoraka zaključeno je da je riba uginula zbog CEV odnosno Carp edema virusa koji kod šarana izaziva takozvanu bolest spavanja od koje i uginu.

Hrabren Kapić,  predsjednik Skupštine OSR Konjic je poručio:

Hrabren Kapić, predsjednik Skupštine OSR Konjic

                „Nakon što smo obavijestili inspekciju i Veterinarski fakultet koji su potvrdili naše sumnje da se radi o Carp edema virusu, slijedimo njihove preporuke da zaustavimo širenje virusa. Od ovog virusa obolijevaju isključivo šarani, nije opasan za druge ribe, životinje niti je opasan za ljude. Pronašli smo ih na plaži Prenj, na izviđačkoj plaži, Glavnoj plaži, kod izvora također. Imali smo i ranije slučaj na Ramskom jezeru gdje je skoro sav šaran stradao zbog virusa, plašimo se da se ne proširi na Jablaničko jezero. Uginule šarane iz Boračkog jezera nastojimo pokupiti i u skladu sa pravilima struke ukloniti da ne predstavljaju rizik od zaraze po ostale šarane. U saradnji sa inspekcijom i JKP Standard ćemo to riješiti.“

uginuće šarana na boračkom jezeru
Uginuće šarana na Boračkom jezeru

Inače ovaj virus je iz Japana u Evropu uvezen sa koi šaranima, ribom koja najčešće bude u ukrasnim jezerima i barama. Lako ga sa zaražene jedinke mogu prenijeti ptice ali i ribolovci. Iako je sezona ribolova na jezerima zatvorena, uvijek postoje neodgovorni pojedinci koji bi mogli prenijeti virus i na druga područja na nekoliko načina, poručio je Kapić:

                „Ribolovci bi prije svega trebali poštovati zabranu ribolova u ovom periodu, a kako bi spriječili širenje virusa u druga jezera i rijeke moraju voditi računa o higijeni pribora. Ukoliko je moguće, dezinfikovati svu opremu koja dolazi u dodir sa vodom i ne koristiti žive mamce. Virusu, kao i skoro svim virusima pogoduje za širenje vlaga, stoga sve ono što dođe u kontakt sa vodom treba biti temeljito očišćeno, oprano, dezinfikovano. “

Ukoliko primjetite šarane koji izgledaju kao da spavaju, ne kreću se, usporeni su, ne bježe od vas, blizu su obale – o tome biste trebali  obavijestiti Organizaciju sportskih ribolovaca Konjic.

uginuće šarana na boračkom jezeru
Uginuće šarana na Boračkom jezeru

OSR Konjic će u skladu sa uputama Kantonalne poljoprivredne inspekcije i Veterinarskog fakulteta UNSA nastaviti sa provođenjem aktivnosti na suzbijanju širenja ove bolesti šarana na Boračkom jezeru i uopšte na dijelu ribolovnog područja – ribolovnoj zoni Konjic.

radiokonjic.ba

30.11.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas