U povodu Dana kazališta, HNK Mostar nagrađuje publiku predstavom i ulaznicama

-

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pridružit će se u subotu, 27. marta, kazalištima širom svijeta u obilježavanju Svjetskog dana kazališta, izvedbom predstave “Ja od jutra nisam stao” u režiji Dražena Krešića.

Kako su poručili iz spomenutog kazališta, osim odličnom predstavom, tim povodom mostarska publika bit će nagrađena i besplatnim ulaznicama.

Prije same izvedbe predstave, kao što je običaj za ovaj kazališni “praznik”, na daskama HNK Mostar čitat će se međunarodna, ali i hrvatska poruka za koju je zaslužna nacionalna prvakinja Drame HNK Zagreb Branka Cvitković.

Poruke će u HNK Mostar pročitati umirovljeni dramski prvak Velimir Pšeničnik Njirić i članica ansambla HNK Mostar Nikolina Marić.

– Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura kazališta opstati dok god budemo živi. Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, glazbenika i redatelja nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo – dio je iz ovogodišnje međunarodne poruke koja se tradicionalno čita u kazalištima širom svijeta na Svjetski dan kazališta.

Čast da ove godine napiše poruku pripala je proslavljenoj engleskoj kazališnoj, televizijskoj i filmskoj glumici Helen Mirren.

Predstava “Ja od jutra nisam stao”, prema dramskom tekstu uspješne dramatičarke i spisateljice Une Vizek, dotiče se aktualnih rodnih pitanja, ali uz zanimljiv i neočekivan zaokret – stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na način da vidimo svijet u kojem vladaju žene. Standardni klišeji o muško-ženskim odnosima na satiričan način podliježu kritici.

Ovu predstavu na scenu HNK Mostar postavio je redatelj Dražen Krešić, a u njoj igraju Jelena Kordić Kuret, Mario Knezović, Ivo Krešić, Dražen Pavlović te Ivan Skoko.

Sve ulaznice za predstavu rezervirane su prije mjesec dana, odmah po objavi repertoara za mart, priopćili su iz HNK Mostar.

spot_img

Mostar vijesti