Svečano proslavljen Petrov kod zavjetne kapele u Ljubuncima

Petrov, odnosno svetkovina svetog Petra i Pavla proslavljena je kod zavjetne kapele u Ljubuncima. Zavjetno mjesto Vrdol (Mašeta), omiljeno je mjesto okupljanja vjernika i hodočasnika iz Rame i drugih krajeva koji dolaze moliti na Petrov, ali i druge dane u godini.

Sveto misno slavlje u 11 sati je predslavio uzdolski župnik vlč. Ivan Ivančević

U neposrednoj blizini kapele nalazi se grob s uspravnim stećkom u obliku križa. Mještani ga nazivaju biskupovim grobom, a vjernici rado posjećuju ovo mjesto s osobnim zavjetima. Redovna misa je na blagdan svetog Petra i Pavla, a mjestu se hodočasti iz svih dijelova Rame.

Vjeruje se da nadgrobni spomenik u obliku križa upućuje da je tu zaista sahranjena posebna osoba, a prema povijesnim zabilješkama Ljubunci su pripadali biskupskom posjedu, stoga ne bi bilo veliko iznenađenje da je tu sahranjen upravo netko iz biskupske uprave ili sam biskup.

Mjesto je uvijek prigodno uređeno cvijećem i svijećama, utabana staza do groba svjedoči o čestim posjetama, a na kameni križ nakon što izgovore molitve, zavjete i potrebe, vjernici ostavljaju krunice.

Prema usmenoj predaji, osim biskupovog groba, nekropole stećaka, Mašeta kriju i temelje crkve koju su Osmanlije srušile i ubile biskupa. Njegov štap je završio u „ambaru“ (žitnica)jedne muslimanske obitelji. Sve dok je štap bio u ambaru žita je bilo u izobilju. Međutim, pod pritiskom susjeda ta obitelj je štap istopila i od njega pravila burme.

  MUP HBŽ: Prometna nesreća u mjestu Lopatice kod Livna sa smrtno stradalom osobom

Sveti Petar i Pavao

Već od najstarijih vremena Crkva je na isti dan slavila svetkovinu Sv. Petra i Pavla koji su za Neronova progona položili svoj život u Rimu za Isusa Krista.
Blaženi Petar, prvi među apostolima, žarko je ljubio Krista. Zaslužio je čuti: „A ja ti kažem: Ti si Petar“ (Mt 16,18). On je, naime, bio izjavio: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga“ (Mt 16,16).

A Krist njemu: „A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju“ (Mt 16,18). Na toj ću stijeni sagraditi vjeru koju ispovijedaš. Nad tim što si rekao: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin živoga Boga“ sagradit ću svoju Crkvu. Ti si, naime, Petar. Ime Petar dolazi od riječi ‘stijena’ (petra), a ne dolazi od Petra riječ ‘stijena’. Tako Petar dolazi od riječi „stijena“ kao što i riječ kršćanin dolazi od imena Krist.

Tako je Petar dobio ime po Kristu – Stijeni našega spasenja, kako bi na njemu bila sagrađena i uglavljena u jedinstvu vjera svih vjernika. Premda ni Pavlova čvrstoća navještaja i svjedočenja nije bila manja od Petrove, ipak je samo Petar dobio povlasticu da predstavlja općenitost i jedinstvo cijele Crkve.

svečano proslavljen petrov kod zavjetne kapele u ljubuncima

Kako vidimo Petar je imao posebnu zadaću u Crkvi, ali su obojica trčali istu trku vjere i primili isti vijenac pravednosti kojim ih je ovjenčao Gospodin

Zato njih obojica ostavljaju jedinstveno svjedočanstvo i poticaj za Crkvu i vjernike svih vremena. Ne trebamo se bojati ići tragom njihova svjedočanstva, napose putem vjere i ispovijesti božanstva Gospodinova, ali isto tako ne smijemo zaboraviti svjedočiti ljubav koja ih je vodila i dala im snage da polože svoj život i proliju krv kako bismo mi mogli imati čvrste temelje vjere, to jest kako bismo mogli biti utemeljeni na Stijeni koja je Krist.

  ISELILI SMO PROZOR-RAMU, ISELIĆEMO I TEBE: Ako te štiti HDZ, možeš napraviti ribnjak na glavnom izvoru pitke vode

tom duhu se ni Sv. Augustin nije ustručavao pozivati svoje vjernike da štovanje ove dvojice velikana vjere ne bude samo ivanjska proslava, nego i prigoda da ih se nasljeduje: Jedan je dan mučeništva za oba apostola. Ali su i njih dvojica bili jedno. Iako su trpjeli u različite dane, bili su jedno. Prvi je išao Petar, za njim je slijedio Pavao. Proslavljajmo svečani dan koji nam je posvetila krv apostola. Ljubimo vjeru, život, napore, patnje, priznavanja, propovijedi.

svečano proslavljen petrov kod zavjetne kapele u ljubuncima

Ostale fotografije pogledajte na službenoj Facebook stranici Ramskog Vjesnika FOTOGALERIJA.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru