back to top

Sutra će se u Konjicu održati program povodom 39. godišnjice od smrti Kasima Prohića

Program će se održati u amfiteatru Srednje škole Konjic u 13 sati

Program “Kasim Prohić-činiti i biti” će biti održan u okviru manifestacije “Teatar baština ’23” koju organizuje NU Konjic uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu i Grada Konjica.

O djelu istaknutog filozofa, estetičara, kritičara Kasima Prohića, govoriti će rukovoditelj Katedre za historiju umjetnosti Univerziteta u Sarajevu- Filozofskog fakulteta prof.dr. Senadin Musabegović i dekan Univerziteta u Sarajevu-Filozofskog fakulteta prof.dr. Kenan Šljivo, koji je za Radio Konjic kazao da će se tokom govora osvrnuti na to šta je za njega značio Kasim Prohić tokom  rada i akademskog razvoja, te šta je značio za savremenu filozofsku misao i generalno humanističku misao.

“Djelo Kasima Prohića postavilo je visok standard u filozofskom stvaralaštvu, i to predstavlja neku vrstu bisera u cjelokupnoj humanističkoj tradiciji. U tom smislu, njegove estetičke studije jesu nešto što omogućava da, s jedne strane izraze širi spektar filozofskih pitanja, a s druge strane da reflektiraju o tome kako estetika i estetička misao, može u sebe integrirati jedan cijeli skup humanističkih pitanja. Dakle, govorit ću o tome kako proširiti rezoluciju njegovih estetičkih razmišljanja na cijeli spektar humanističkih i društvenih pitanja” izjavio je prof.dr. Kenan Šljivo.

Prigodan program pripremit će učenice, članice Sekcije društvenih nauka u Srednjoj školi Konjic, Sultić Ilma, Vrtić Ilma, Masleša Nađa, Macić Amna, Džajić Emina i Karkelja Sarah, uz mentorstvo prof. Sevle Krivić.

I ove godine u okviru manifestacije Teatar baština’ 23 “Kasim Prohić -Činiti i biti”, bit će prikazan online reprizni program iz 2020. godine, u kojem govore: akademik Dževad Karahasan, prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Sanjin Kodrić, prof.dr. Sead Šemsović, doc.dr. Irma Marić, književnik Stevan Tontić i glumica Hasija Borić – Stojić.

Nakon toga, bit će uprličena izložba “Crtice iz života Kasima Prohića”, iz arhiva Safeta Safe Hebibovića.

Program će se održati u amfiteatru Srednje škole Konjic u 13 sati.

jasmina@radiokonjic.ba

29.11.2023.

radiokonjic.ba

Popularno danas