Potpisan Sporazum o saradnji za uspostavu i rad Centra za razvoj kreativnih industrija Konjic

Danas su predstavnici Grada Konjica, Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak”  d.o.o. Konjic, JU “Srednja škola” Konjic, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, Udruženja za poduzetnišvo i posao LiNK Mostar i Vijeća mladih općine Konjic potpisali Sporazum o saradnji za uspostavu i rad Centra za razvoj  kreativnih industrija Konjic.

Riječ je o partnerskoj inicijativi aktera lokalnog razvoja u Konjicu koji su se udružili s ciljem da promovišu razvoj i zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija, koja je pokrenuta u sklopu implementacije projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“, koji finansira Europska unija u sklopu programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ajla Greda, direktorica Agencije Prvi korak, je navela da će centar djelovati u sklopu agencije i da će to biti multifunkcionalni prostor, gdje će zainteresovane i motivisane osobe imati priliku da koriste usluge, prostor i opremu kako bi razvili svoje vještine i povećali mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru kreativnih industrija.

– “Mi smo u proteklom periodu u saradnji sa Gradom Konjicom i drugim donatorima realizovali projekte koji su imali za cilj da doprinesu prekvalifikaciji i obuci radne snage, ali i da pruže mogućnost mladim ljudima da pokrenu vlastiti biznis” – izjavila je direktorica Agencije Prvi korak, navodeći pozitivan primjer IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, gdje će se 27.jula odlučiti o tome ko će dobiti bespovratna sredstva za realizaciju svojih ideja.

Menadžer projekta “Kreativne idustrije bez granica” Rasim Tulumović je kazao da je riječ o projektu u koji su uključene četiri općine iz dvije države. Iz Crne Gore to su Danilovgrad i Bijelo Polje, a iz Bosne i Hercegovine Jablanica i Konjic.

  Na Boračkom jezeru svečano otvoren UNDP BiH BRIDGE kamp, koji je okupio mlade iz Banja Luke, Mostara i Konjica

– “Osnovni cilj je uspostaviti centre za podršku razvoju kreativnih industrija, a drago nam je da je danas centar zvanično uspostavljen u Konjicu. Nas u narednom periodu očekuje opremanje prostora, nabavka opreme, definisanje usluga i javni pozivi za sve koji žele da prisustvuju obukama” – rekao je g. Tulumović istaknuvši da će, najvjerovatnije, do kraja godine prostor biti otvoren. On je kazao da će projekat trajati dvije godine, a planirano je i uspostavljanje sistema prekograničnog zapošljavanja.

Adisa Salčin Alikadić, predsjednica Vijeća mladih Konjic, je navela da će centar biti prilika za mlade u Konjicu da ostvare svoje ciljeve, jer će ovo biti mjesto gdje će se mladi dodatno edukovati i razmišljati o nekom svom zaposlenju.

radiokonjic.ba

07.07.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi