Općina Prozor-Rama prva u BiH zatvara deponiju, ekološki upravlja otpadom i kažnjava prekršaje

Općina Prozor-Rama koja je prva u Bosni Hercegovini pokrenula Eko park sa sortirnicom otpada i kompostanom zatvara deponiju “Duška Kosa” i prelazi na ekološki prihvatljiv sustav zbrinjavanja otpada, te uvodi kazne za građane koji se ne budu pridržavali novih pravila. – prenosi Klix.ba

Voditelj Eko parka Ivan Tomić za Klix.ba kaže kako je ovo prelazak na ekološki prihvatljiv način zbrinjavanja otpada u toj općini po uzoru na evropske gradove.

“Mi već imamo u općini Prozor-Rama pokrenut Eko park koji u svom sklopu ima izgrađenu sortirnicu otpada koju smo pokrenuli prije osam mjeseci, a prije dva dana smo pokrenuli i kompostanu biološkog otpada. Samim time smo lider ekološki prihvatljivog odlaganja otpada u našoj zemlji”, kaže nam Tomić.

Što se tiče ekološkog aspekta, kako ističe smanjit će se odlaganje otpada time, a s druge strane će sortirnica otpada i kompostanu dobiti i ekonomsko značenje.

“Izdvajat ćemo osam vrsta otpada i samim time dobivamo ekonomsku važnost, a što se tiče ekološke važnosti, znamo da je to problem ne samo u BiH nego i u cijelom svijetu“, kazao je Tomić za Klix.ba.

Podsjeća da je dolazila Federalna inspekcija i da je ustanovljeno kako deponija u Prozor-Rami kao i svaka deponija u BiH, zagađuje i vidno utječe na okoliš, tlo i rijeke zbog čega se moralo nešto pokrenuti.

“Prvi smo u Bosni i Hercegovini što se tiče pokretanja Eko parka sa sortirnicom i prvi imao kompostanu najsuvremeniju u BiH”, kazao je Tomić za naš portal vidno zadovoljan realizacijom ekološke priče u tom kraju.

Iako je kompostana počela s radom tek prije dva dana po njegovim riječima će imati veliki značaj, kako u ekološkom tako i u ekonomskom smislu, jer će se otpad mljeti i posebnim tehnološkim tretmanom pretvarati u kompost, odnosno organsko đubrivo koje je na tržištu veoma dragocjeno.

U izgradnju projekta Eko-park, općina Prozor-Rama je uložila oko pet miliona KM, čime su se stekli uslovi za zatvaranje deponije “Duška Kosa” koja je radila više od 50 godina.

Odluku o zabrani odlaganja otpada na deponiji koja je bila ekološki neprihvatljiva, u saradnji s Općinom Prozor-Rama i nadležnim inspekcijskim službama, donijelo je JKP “Vodograd” d.o.o. kao ovlašteno javno poduzeće za prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog otpada i krenulo je s njenim uređenjem u cilju potpunog zatvaranja i saniranja nakon više od 50 godina rada.

općina prozor-rama prva u bih zatvara deponiju, ekološki upravlja otpadom i kažnjava prekršaje

“Sav otpad koji se ne može odložiti u kontejnere kao što su zemlja, piljevina, životinjski otpad, otpaci i ostaci građevinskog materijala, šljaka, podrumski, dvorišni i tavanski otpad u većim količinama, kao i drugi otpaci koji nastaju u procesu industrijske, zanatske, građevinske, poljoprivredne ili druge proizvodnje,osim opasnog otpada, pravna i fizička lica s područja općine Prozor-Rama mogu odložiti na plato Eko parka u Poniru radnim danima u periodu od 8:00 do 14:00. sati. U slučaju potrebnog odlaganja izvan radnog vremena i u dane vikenda se posebno može dogovoriti s odgovornom osobom u Eko parku”, navedeno je iz tog preduzeća.

Kontrolu nad poštivanjem i provođenjem navedenih aktivnosti vršit će nadležna komunalna inspekcija i komunalni redari, a za nepoštivanje navedenih preporuka predviđene su i novčane kazne.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Popularno danas