More
  VijestiKulturaNa Memorijalnoj sceni playback predstava 'Moja Muka'

  Na Memorijalnoj sceni playback predstava ‘Moja Muka’

  Peti dan MAT festa, u srijedu u 19 sati, na Memorijalnoj sceni 2532, na repertoaru je playback predstava “Moja Muka”.

  Predstava se igra deveti put i u direktnoj je interakciji s publikom. Ovo je predstava u kojoj je publika scenarista, priopćeno je iz Mostarskog teatra mladih ’74.

  Playback teatar je zanimljiva forma i tehnika, u Bosni i Hercegovini, nedovoljno korištena, a kroz teatarsku igru i u teatarskoj fikciji gledaoci se suočavaju sa vlastitim problemima, mukama, traumama i slično, što redovno vodi ka katarzi.

  Postoje mnoge vrste alternativnog teatra….Playback je teatar poput foruma u zajednici, mjesto za “monolog”, za istraživanje odnosa između osobnog i političkog, između individualnog i kolektivnog. To je prilika da čujemo i da nas čuju, da prepoznamo međusobne sličnosti i razlike, i da vidimo svoj život na sceni.

  Umjetnički zajednički tkamo izrečenu riječ, ples, muziku, pripovijedanje i fizički teatar u improviziranoj formi koja može biti ozbiljna, dirljiva, a često i vesela. Sadržaj dolazi od publike, u trenutku, kroz stvarna životna iskustva ljudi, priče i snove, navode iz Mostarskog teatra.

  Playback teatar je 1975. godine osnovao Jonathan Fox – glumac, učitelj i psihodramatičar. Ova slobodna forma teatra sada postoji u više od 50 zemalja.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img