Džemat Podveležja: Posjeta Reis-ul-Uleme 1965 godine

Povodom opravke džamije u Svinjarini džematlije su zakazali svečanost mevludi-šerifa za 7. XI 1965. u nedelju i pozvali Reis-ul-ulemu IVZ u SFRJ Hadži Sulejman ef. Kemuru iz Sarajeva.

Džemat Podveležja nalazi se oko 20 km od Mostara, na glavnoj cesti Mostar-Nevesinje-Gacko, a sastoji se od sedam većih ili manjih sela i to: Gornje Opine i Dobrč, Gornje Gnojnice, Svinjarina, Banjdo, Kružanj i Kokorina.

Sva ova sela smještena su na obroncima velikog gorskog masiva Veleža, iznad Mostara. Ovaj lanac sela naseljavaju samo pripadnici Islama, tako da cio džemat broji 450. domanaćinstava sa oko 5.000 žitelja.

U džematu Podveležja od davnina postoje 2 lijepe džamije sa četvrtastim kamenim munarama, jedna u Svinjarini a druga u Kružnju i 3 mesdžida u selima: Dobrču, Kokorini i Kričanjama.

Vjerski i vjersko-prosvjetni život ovog prostranog džemata odvija se normalno, jer navedeni vjerski objekti imaju svoje imame, pa se pored vjerskih obreda u istima obavlja i vjerska obuka za naše najmlađe.

Ovdje treba napomenuti i to da su pomenuta 3 mesdžida sagrađena iz sredstava vakufa poznatog mostarskog dobrotvora merhum Hasanbega Lakišića oko 1905. godine.

Poslije oslobođenja naše domovine u ovom džematu izgrađene su 3 moderne osnovne škole u Dobrču, Kokorini i u Kružnju, kao i krasna-osmoljetka u Svinjarini.

dzemat podvelezja
Džemat Podveležja: Posjeta Reis-ul-Uleme 1965 godine.

Oporavak džamije u Svinjarini

Zatim postoji mjesna zadruga, prodavnice, mjesni ured i čitaonica. Narod ovog brdskog kraja pretežno se bavi stočarstvom i poljoprivredom. Zadržao je do danas lijepe osobine svojih pređa: poštenje, radinost, gostoprimstvo, dobre odnose i slogu.

  Sultan Selim Javuzov Mesdžid u Mostaru

Povodom opravke džamije u Svinjarini džematlije su zakazali svečanost mevludi-šerifa za 7. XI 1965. u nedelju i pozvali Reis-ul-ulemu IVZ u SFRJ Hadži Sulejman ef. Kemuru iz Sarajeva.

Za ovu visoku posjetu vladalo je veliko interesovanje. Dolazak vrhovnog poglavara Islamske vjerske zajednice i njegove pratnje: Hadži Husein ef. Đoze vjersko-prosvjetnog referenta, sekretara Ešref ef. Berberovića i Mehage Kemure-bio je velika radost za sve stanovnike Podveleža, tim prije što nijedan raniji reis-ul-ulema nije nikada posjetio ovog planinsko-brdskog kraja.

Posebna povorka konjanika sa velikom grupom naroda izašli su u susret visokom gostu i njegovoj pratnji. Od Mostara do Podveležja goste su pratili predstavnici Odbora IVZ i Udruženja ilmije posebnim kolima.

Povorka konjanika stigla je do džamije, čiji je dolazak narod pozdravio razdraganim aplauzima. Velika masa muškog i ženskog svijeta bila je oduševljena ovom visokom posjetom i pažnjom vrhovnog vjerskog poglavice IVZ pa je ispunila ne samo džamiju i njeno prostrano dvorište nego i sve okolne prilaze.

Dan je bio vedar i sunčan, a sunčeve zrake povećavale su opću radost i veselje na licima prisutnih muslimana, muslimanki, omladine i djece.

Pozdravljen toplim govorom mjesnog imama Smail ef. Smajkića, Hadži Reis ef. je sa ukrašene tribine održao prisutnima svoj pastirski, upravo očinski govor, koji je obilovao krasnim islamsko-etičkim uputama, savjetima i podsticajima za rad na vjerskom, moralno – prosvjetnom i kulturnom uzdizanju muslimana, a na dobro IVZ, naroda i opće zajednice.

  Morine - Stubovi koji služe za putokaz putnicima

Njegova poučna izlaganja bila su često puta prekidana toplim aplauzima i odobravanjem, izazivajući suze radosnice u očima mnogih prisutnih slušatelja.

Zatim je govorio hadži Husein ef. Đozo, vjersko-prosvjetni referent Vrhovnog islamskog starješinstva IVZ i predsjednik Glavnog odbora udruženja ilmije BiH, istakavši potrebu lijepog postupka i međusobnih odnosa sa komšijama, bez obzira na vjeru ili nacionalnu pripadnost.

dzemat podvelezja
Džemat Podveležja: Džamija u Svinjarini danas.

Pored ostalog on je podvukao važnost složnog rada na dobru IVZ i potrebu još jačeg zalaganja vjerskih službenika i džematlija na očuvanju islamskih vrlina u vjerskom odgoju naših mladih.

Ešref ef. Berberović u svom govoru istakao je neke nedostatke i ružne pojave li nekim džematima koje treba eliminisati, a svojim dobrim djelima treba dokazati islamsku svijest na dobro svih nas.

Složan i harmoničan rad u svim korisnim postovima dovodi do dobrih rezultata. Govoreći o potrebi i važnosti Glasnika VIS-a i drugih edicija koje izdaje IVZ, govornik je apelovao na prisutne da ne bi trebalo biti ni jedne muslimanske kuće bez ovih korisnih knjiga.

Potom je proučen mevlud-šerif u dvorištu džamije kojeg su izveli brojni vjerski službenici uz učenje odlomaka iz Kur’ana, brojnih ilahija i prigodnih recitacija.

džemat podveležja: posjeta reis-ul-uleme 1965 godine
Turbe Spomen obilježje Šehidima Podveležja

Ova svečanost protekla je u pobožnosti i pod dubokim impresijama predhodnih vjerskih uputa. Na glas muezina s munare Hadži Reis ef. se uputio u džamiju u pratnji naroda, gdje je u prepunoj džamiji obavljen ikindija-namaz.

Poslije razgledanja džamije i njenog invetara, Reis-ul-ulema, hadži Sulejman ef. Kemura nakon oproštaja s nardom, na konju se uputio s pratnjom konjanika kući Derve Smajkića gdje priređen ručak za goste u centru sela.

  Mostarska porodica Kešfi

U predvečerje toga dana Hadži Reis ef. toplo je ispraćen sa svojom pratnjom iz Podveležja, povratio se u Sarajevo. Njegova visoka posjeta i cijela vjerska svečanost u Podveležju ostavila je dubok dojam u narodu ovog kraja.

Glasnik VIS-a, 1966.g. broj, 3-4, str 149-151

Izvor: medzlismostar.ba

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka koja radi na medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz Mostara gdje živi i studira.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi