Na Igmanu u subotu manifestacija “Druženje lovaca Igman 2022.”

U subotu 13. augusta Savez lovačkih organizacija u BiH organizuje šestu po redu manifestaciju “Druženje lovaca Igman 2022“. Manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju, a i ove godine se očekuje dolazak preko 7 hiljada lovaca. Osim druženja, koje je primarni cilj manifestacije, kao što joj i naziv kaže, na Igmanu će u subotu biti održan i cijeli niz revijalnih takmičenja za posjetioce sa bogatim nagradnim fondom, a  poziv na druženje otvoren je za sve ljubitelje prirode, lova i druženja. Dženadin Podrum  član Upravnog odbora Saveza lovačkih organizacija BiH i potpredsjednik Jedinstvene lovačke organizacije Konjic za portal radiokonjic.ba govorio je o druženju lovaca na Velikom polju na Igmanu.

“Na smotri će učestvovati 50 članica Saveza lovačkih organizacija, očekuje se oko 7 do 8 hiljada lovaca da prisustvuje smotri. Smotra je planirana da krene u 10:30h okupljanjem lovaca, nakon čega bi bio jedan defile lovačkih društava, a iza toga bi od 12 do 15h bila takmičenja razna, od državne izložbe lovačkih pasa, takmičenja u streljaštvu podmlatka, potezanje konopca, bacanje kugle, izbor najboljeg gulaša, izbor najorganizovanijeg društva i najljepše zastave članice. U 16 sati je planirana dodjela nagrada,a nakon toga slijedi nastavak druženja u Velikom polju”, kazao je za radiokonjic.ba Dženadin Podrum član Upravnog odbora Saveza lovačkih organizacija BiH i potpredsjednik Jedinstvene lovačke organizacije Konjic.

Na Igmanu u subotu manifestacija “Druženje lovaca Igman 2022.”

Posljednje okupljanje lovačkih društava bilo je 2019. godine. Protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa Savez lovačkih organizacija u BiH nije organizovao druženje lovaca. Podrum dodaje kako se i ove godine konjičani nadaju dobrom druženju ali i nekim od nagrada, te se prisjeća u kojim su to igrama bili najbolji 2019. godine.

“Mislim 2019. da je Lovačko društvo Neretvica osvojilo 2. mjesto u potezanju konopca, a ove godine Jedinstvena lovačka organizacija Konjic milsim da će biti najbrojnija na druženju kao i one 2019. Ovih dana se uveliko pripremamo za nastup na ovoj smotri. Do sada je prijavljeno oko 300 članova i mislim da ćemo biti najmasovnije lovačko udruženje. Pripemamo se za sve ono što je potrebno na taj dan, a to je smještaj članova društva, šatori, stolice, stolovi, hrana i piće. Sve je to obezbjedila JLO Konjic. Također svi ćemo biti jednoobrazni i ponijet ćemo zastavu Lovacke organizacije a i zastavu grada Konjica. Zahvalio bih se gradu Konjicu i gradonačelniku gospodinu Ćatiću koji je prepoznao ove aktivnosti i podržao ovu manifestaciju”, kazao je Dženadin Podrum član Upravnog odbora Saveza lovačkih organizacija BiH i potpredsjednik Jedinstvene lovačke organizacije Konjic.

Pored okupljanja i druženja, manifestacija je jedinstevna prilika i da se ukaže na neke od problema sa kojima se suočavju lovci, a Dženadin Podrum dodaje da su uputili poziv svim Ministarstvima koja su nadležna za oblast lovstva u Federaciji BiH, te se nadaju njihovom dolasku.

“Svako okupljanje donosi razmjenu raznih iskustava, tako da će i ovo druženje ići u tom pravcu. Sama činjenica da je svih 50 članica na Igmanu, razna iskustava i problemi sa kojima se susreću članice će se razmijeniti i tražiti najbolja riješenja za to. Savez  lovačkih organizacija je uputio poziv svim Ministarstvima koja su nadležna za oblast lovstva u Federaciji BiH, tako da se iskreno nadamo da će ministri poljoprivrede svih kantona i Federacije biti prisutni kao i ostali ljudi iz zakonodavne i izvršne vlasti”, dodao je Podrum.

Jedan dio članova koje je Upravni odbor odredio već u petak 12. augusta bit će na Igmanu kako bi zauzeli mjesto za šatore svog lovačkog društva i spremni dočekali ostatak članova u subotu 13. augusta.  Nakon dodjele nagrada koja je planirana u 16 sati slijedi druženje, te povratak za Konjic.

radiokonjic.ba

11.08.2022

radiokonjic.ba

Popularno danas