More
  VijestiSportMostar domaćin prvog trening kampa za bicikliste

  Mostar domaćin prvog trening kampa za bicikliste

  Prvi trening kamp reprezentacije BiH u organizaciji Biciklističkog saveza BiH održat će se od 24. do 28. marta u Mostaru i Hercegovini, a okupit će oko pedesetak biciklista iz cijele zemlje.

  Riječ je o pilot projektu koji ima za cilj da u Hercegovinu tokom vansezonskog perioda privuče profesionalne sportaše iz cijelog svijeta i na taj način produži sezonu u toj regiji koja u zimskom periodu ima povoljnije klimatske uslove za biciklizam, a ima i kompletnu cikloturističku ponudu koju bi biciklisti mogli koristiti, rečeno je na konferenciji za novinare.

  – Ponosan sam što u Mostaru počinjemo jedan izvrstan projekat i u narednom periodu cijela reprezentacija BiH boravit će i trenirati u Hercegovini. Cilj nam je da privučemo bicikliste iz cijelog svijeta, profesionalne sportaše, u Mostar i Hercegovinu, da ovdje dođu, treniraju i borave dva ili tri mjeseca u zimskom periodu – kazao je predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić.

  Dodao je kako su već obavili neke preliminarne razgovore s biciklističkim savezima iz regije te da su svi oni iskazali interes.

  – Vjerujemo da će ovaj projekt zaživjeti u puno većem obliku i da ćemo u Hercegovini očekivati bicikliste i profesionalne timove iz cijelog svijeta – ocijenio je Zorić.

  Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istakao je kako je jedna od strateških grana razvoja Grada Mostara upravo ova turistička priča.

  – Grad Mostar ima dosta veliku ponudu, oko 2000 kilometara biciklističkih staza, i iznimno smo ponosni što ovako nešto imamo priliku ugostiti. Grad Mostar će ovaj projekt podržati i u budućnosti  – kazao je gradonačelnik.

  Podršku projektu obećao je i predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj koji je kazao kako je biciklistički kamp još jedna odlična prilika da se promovira Mostar i Hercegovina te da uopšte ne sumnja da će ovaj pilot projekt biti jedna uspješna priča koja će preći u nešto tradicionalno.

  Direktor Ureda za evropske integracije Vlade ZHŽ-a i član Upravnog vijeća Biciklističkog saveza BiH Ivan Jurilj naglasio je kako Hercegovina postaje brend, a biciklizam jedna prepoznatljiva kockica u tom brendu Hercegovine kao turističke destinacije.

  – Sigurni smo da će Hercegovina u dogledno vrijeme postati prepoznatljiva turistička i biciklistička regija ne samo u ljetnom, nego i u zimskom te u ranom proljetnom i kasnom jesenskom periodu gdje nam teško neko može konkurirati. Cikloturizam i biciklizam generalno postaje sastavni dio politike Evropske unije, kada govorimo i o privredi ali i o zelenoj agendi, i mi moramo biti dio toga – poručio je Jurilj.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img