back to top

Konjic: Održano autorsko veče novinara i publiciste Slavka Mandića iz Crne Gore

U organizaciji Narodnog univerziteta Konjic večeras je u Konjicu upriličeno autorsko veče Slavka Mandića, crnogorskog novinara i publiciste, koji se predstavio djelima: „Politički popovi i litijaški eksperti-Tamna strana crnogorske zbilje“, „U ime oca i sina-Ubistvo države s predumišljajem“ i „Akademici i crkveni miši-Mantijaški jataci“. Promotor Mandićevih djela bio je kulturolog i publicista mr. Željko Rutović, koji je govorio o temeljnim vrijednostima autorovog stvaralaštva.

Mr. Željko Rutović

„Riječ je o žanru političkih kolumni novinara Slavka Mandića, ali koje smo večeras željeli problematizovati u jednom vrijednosnom ključu čitanja njegovih djela. Temeljne poruke koje su višeznačne treba čitati u ključu temeljnih vrijednosti slobode, identiteta, etike, prava na odbranu, identiteta svoje kulture, jezika i države. Turbulentna politička i izazovna vremena rađaju velike stvaraoce i tumače svakidašnjice. Zato je ovo izuzeto vrijedno sociološko, antropološko, istorijsko i kulturološko štivo. Ovo su vrlo vrijedni tragovi jedne kolektivne kulture sjećanja prostora Crne Gore, koje će neki budući istraživači iz pojedinačnih uglova imati priliku da osvijetle političke, društvene i državne procese, i procese koji se dešavaju u regiji, i sve ono što jeste jedan iskaz političkog, kažem, turbulentnog života u Crnoj Gori“ -kazao je Rutović.

Slavko Mandić, predstavljajući se konjičkoj publici, izrazio je zahvalnost organizatorima i zadovoljstvo što ljudi u Konjicu doživljavaju kulturu, podržavaju slobodnu riječ i slobodu u punom značenju te riječi, te ono što rade on i njegove kolege u Crnoj Gori.

konjic: održano autorsko veče novinara i publiciste slavka mandića iz crne gore
Novinar i publicista Slavko Mandić

„Nažalost, politika koja je danas u Crnoj Gori nije ona koja obećava, jer se dozvoljavaju neke stvari koje zdrav razum ne može da toleriše i ne razumije svakako. Neke vjerske organizacije prave, recimo, ono što je nezamislivo u 21.vijeku da formiraju Vladu, da se miješaju direktno u institucije sistema, a da onda država, naravno, slabi i prepušta se utjecaju drugih. To mi nećemo i ne smijemo dozvoliti i zato moramo da se izborimo da Crna Gora bude ono što je uvijek bila, slobodarska, jer ta iskra slobode nikada nije ugasla. Kolumne i tekstove koje pišem su bazirani na istini, a ako ne bi bilo tako, to bi onda bilo promašeno i ne bi imalo smisla“-poručio je Mandić, dodavši da je njegovo pisanje najčešće reakcija na odluke vlasti.

konjic: održano autorsko veče novinara i publiciste slavka mandića iz crne gore
Konjic: Održano autorsko veče novinara i publiciste Slavka Mandića iz Crne Gore

U programu su večeras učestvovali i Radojica Grba, pjesnik i aforističar iz Podgorice, koji je publiku počastio svojim aforizmima, dok je dr. Zulfo Ahmetović sa svojim pjesmama uspio nasmijati konjičku publiku.

konjic: održano autorsko veče novinara i publiciste slavka mandića iz crne gore
Lejla Piljević i Nedim Redžepović

U umjetničkom dijelu programa nastupili su violinistkinja Lejla Piljević i gitarista Nedim Redžepović, članovi benda „NOBS“. Urednik programa promocije bio je mr. Zijo Ćatić.

radiokonjic.ba

26.02.2024.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas