back to top

Institut za razvoj mladih KULT predstavio program “Snaga lokalnog” u Konjicu

Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva uz podršku Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini realizira program “Snaga lokalnog” odnosno predstavljanje alata za procjenu i jačanje organizacijskih kapaciteta i performansi-KULT /POK i KULT /POP. Prezentacija programa za organizacije iz BiH održana je danas u Konjicu, a učesnici su imali priliku i da kroz praktične vježbe nauče nešto novo o jačanju kapaciteta organizacija. Trenutno su u navedeni program uključene 32 organizacije iz BiH, kazala je Selma Šljivo, stručna saradnica u Odjelu za organizacijski razvoj u Institutu za razvoj mladih KULT.

Selma Šljivo, stručna saradnica u Odjelu za organizacijski razvoj u Institutu KULT

“U programu “Snaga lokalnog” sudjeluju 32 organizacije, a namjera nam  je do kraja programa, odnosno u prvim mjesecima ove godine uključiti još 4 do 5 organizacija s kojima ćemo moći aktivno raditi u narednom periodu. Određene organizacije već su završile cjelokupan set podrške koje im Institut nudi, a to su različite vrste obuka i edukacija, susreta i umrežavanja i sl., ali i nekih elemenata tehničke podrške koje nudimo u zavisnosti od potreba organizacije”-kazala je Šljivo.

Radionica je okupila nekoliko predstavnika udruženja i organizacija koje su izrazile želju da nauče nove alate za poboljšanje orgnizacijskih kapaciteta u radu. Danijela Kegelj iz Udruženja roditelja i djece s poteškoćama u razvoju “Vedri osmijeh” iz Mostara, kazala je da radionica ima poseban značaj, jer ima i praktični dio edukacije.

“Instititu KULT organizira edukacije koje stvarno jesu usmjerene na to da nam pruže mogućnost da se kao organizacije pozicioniramo, dokle smo došli, u kojem smo stadiju i kako planiramo dalje. Za mene je veoma značajno prisustvo na današnjoj radionici i bilo bi mi drago da dosta ljudi iz nevladinog sektora prođe ovakve edukacije”-navela je Kegelj.

institut za razvoj mladih kult predstavio program "snaga lokalnog" u konjicu
Učesnici radionice

Pozitivno iskustvo podijelila je i Žana Alpeza, predsjednica Udruženja “Pravi put” iz Gruda.

“Za nas ovo puno znači, jer učimo kako i na koji način bolje pristupiti radu udruženja kroz društvenu odgovornost, a drugi aspekt koji nam je jako bitan je finanasijska administracija, kako kroz pravilnike i ostale zakonske regulative možemo naučiti stavke koje nam uvijek nedostaju”-izjavila je Alpeza.

Mlada Konjičanka Azra Mezit članica je nekoliko organizacija iz Konjica, a učešće u današnjoj radionici smatra veoma korisnim.

“Danas prisustvujem u ime Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije”, a članica sam i Vijeća mladih Grada Konjica i Udruženja “Andalus”. Ova radionica nam pomaže da poboljšamo naše organizacijske kapacitete uz što bolje funkcionisanje”-navela je Mezit.

Nakon Konjica, radionice će u narednim danima biti održane i u Širokom Brijegu, Bijeljni, Prijedoru i Trebinju.

radiokonjic.ba

18.01.2024.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas