Hoće li povratnici u Pajiće dobiti struju i zašto neće

O selu Pajići  u općini Prozor-Rama koje graniči s općinom Konjic pisali smo već ranije.  Selo je srušeno u ratu do temelja iako nije bilo na prvoj crti, a stanovnici su protjerani. Ivan Pajić Ćeko izgradnjom farme krava vratio je život u ovo malo selo nakon 28 godina.  No, nikako da dobije struju za koju je prije rata selo izgradilo mrežu i financiralo trafostanicu.

IVAN PAJIĆ ĆEKO: Nakon 28 godina vratio život u rodno selo Pajiće koje je do temelja srušeno u ratu

Foto: Pajići u ljeto 1991.

hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće

Foto: Pajići u ljeto 2022.

Od Elektroprivrede BiH, čija je mreža od Pajića udaljena nešto manje od dva kilometra, dobio je odgovor na upit kako bi izgradnja mreže koštala oko 115 tisuća maraka.

Ramski Vjesnik je poslao upite Ministarstvu ljudskih prava i izbjeglica BiH, Federalnom ministarstvu izbjeglih i raseljenih te drugim razinama vlasti u kojem smo pitali  tko može pomoći da se ponovno uspostavi elektromreža koju je selo do rata imalo, kako bi se olakšao povratak i hrabri poduzetnički poduhvat Ivana Pajića.

Odgovori se mogu sažeti u nekoliko riječi: treba prijaviti, ali sredstva nedostatna, Povjerenstvo odlučuje o prioritetima…

Žargonski rečeno, prebaci lopticu na drugoga

POVRATNIK U 2022. U MRAKU: Tko će vratiti svjetlo u Pajiće?

Ovih dana u Pajićima je započela izgradnja još jedne povratničke kuće. Mnogi raseljeni Pajićani iskazuju interes za izgradnjom kuća na svojim zgarištima i do temelja uništenim kućama. To je njihovo osnovno ljudsko pravo, ali struje nema.

  Trebate jesti što više lubenice, evo i zašto!

hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće

Općina Prozor-Rama je stalno iskazivala potporu mještanima prema njihovim zahtjevima za uređenje puta, groblja, vodovoda, uređenja kapelice i potporu Ivanu Pajiću za farmu goveda.

Potpisan Sporazum još 2004. o omogućavanju priključenja na elektro mrežu

Sporazum o ponovnom priključenju stambenih objekata povratnika na elektrodistribucijsku mrežu u Bosni i Hercegovini od 26. 1. 2004. godine, pod brojem protokola 01-260/2004, potpisali su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvo privrede, energetike i razvoja Republike Srpske, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine, Javna poduzeća elektroprivrede BiH, HZ HB i Republike Srpske.

Sporazum o ponovnom priključenju SJ povratnika na Elektrodistribucijsku mrežu u BiH

Na temelju tog Sporazuma Općina Prozor-Rama uputila je Zahtjev o ponovnom priključenju stambenih objekata povratnika u Pajićima na električnu mrežu JP Elektroprivreda BiH.

U tom zahtjevu stoji: Prema članu 3., članu 4., članu 5. i članu 6. ovoga Sporazuma, vlasnici povratničkih stambenih jedinica su oslobođeni troškova priključka tih stambenih objekata na elektrodistribucijsku mrežu. Odredbama iz Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, nadležni organi iz Federacije, kantona, općina i drugih organizacija obavezni su da, u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, ustavom županija/kantona, ovim zakonom, i drugim propisima, sporazumima i dokumentima, podstiču povratak i stvaraju uvjete koji doprinose održivom povratku raseljenih lica Bosne i Hercegovine i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće

Sada je na potezu Elektroprivreda BiH, ali i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) koja je upoznata s cijelom problematikom. Realno bi bilo da se pristupi provedbi Sporazuma i u Pajićima ponovno zasja svjetlo. To će sigurno biti i poticaj mnogim drugima da nanovo izgrade svoje domove.

  ZAŠTO JE ŽENA JARAC POSEBNA Ovaj znak krije ambiciozne, samouvjerene i neustrašive dame

Ovome treba dodati da su se nekadašnji stanovnici sela Rajiči koji pripadaju općini Konjic uspjeli izboriti da dobiju električnu energiju. Rajiči su od Pajića udaljeni manje od dva kilometra.

hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće

Foto: Rajiči krajem osamdesetih

hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće

Foto: Rajiči u svibnju 2022.

hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće

hoće li povratnici u pajiće dobiti struju i zašto neće

 

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi