back to top

Danas otvoren 13.međunarodni šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Konjic će u naredna četiri dana biti centar šahovske javnosti, jer je mjesto održavnja 13.međunarodnog rejting šahovskog turnira “Konjic Open 2024” u organizaciji Šahovskog kluba “Igman” Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica. Turnir je okupio više od stotinu šahista iz Albanije, Hrvatske, Turske, Crne Gore, Azerbejdžana, Kosova, Srbije, Njemačke, Rusije i BiH. Prvi potez na šahovskoj ploči povukao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je šahistima poželio uspješan nastup na turniru u Konjicu.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić

“Čestitam našem klubu “Igman” i rukovodstvu, jer se organizacijom ovog turnira sjete i historije BiH, što je najljepši poklon Gradu Konjicu i domovini. Ono što me raduje jeste učešće mladih koji nastavljaju tradiciju igranja šaha. Drago mi je da pored mladih imamo i iskusnije šahiste, koji su uvijek podrška. Želim sreću takmičarima i da se ugodno osjećaju u Konjicu”-rekao je gradonačelnik Ćatić.

Učesnike turnira pozdravili su Sulejman Mulić, direktor turnira “Konjic open 2024”, Nail Kraljušić, predsjednik ŠK “Igman” Konjic i poznati šahovski majstor iz Mostara, 86-godišnji Milan Jovičić, koji je šah počeo igrati kao dječak od šest godina.

danas otvoren 13.međunarodni šahovski turnir "konjic open 2024"
Sulejman Mulić, Milan Jovičić i Nail Kraljušić

“Za mene kao šahistu koji je 80 godina u šahu, ovi događaji mnogo znače, jer je za mene šah život. Ovaj turnir posebno cijenim, zbog ljudi iz Konjica i zbog njih sam i došao. Žao mi je što zbog zdravstvenog stanja nisam mogao uzeti učešće na turniru ove godine, ali naredne, sigurno hoću”– poručio je Jovičić.

Nail Kraljušić, predsjednik ŠK “Igman” Konjic, izrazio je zadovoljstvo što kao domaćini imaju priliku ugostiti šahiste iz regiona i Evrope.

“Imamo 109 šahista iz 11 zemalja odnosno s područja Balkana i Evrope. Ovaj turnir je postao preoznatljiv u regionu i mi ćemo se kao domaćini potruditi da sve protekne u najboljem redu”-naveo je Kraljušić.

Na turniru “Konjic Open 2024” nastupa i nekoliko domaćih šahista. Jedan od njih je i Samuel Zenelaj, FIDE majstor, koji je među favoritima turnira.

danas otvoren 13.međunarodni šahovski turnir "konjic open 2024"
Šahista Samuel Zenelaj nastupa za ŠK “Igman” Konjic

“Sretan sam što počinje turnir, jer mi je uvijek drago kada igram na ovom turniru. Ne znam koliko bodova ću osvojiti, ali daću sve od sebe i nadam se nekom dobrom mjestu”-poručio je Zenelaj.

Umijeće igranja šaha, osim iskusnih šahista, pokazat će i dječaci i djevojčice koji su već uspjeli ostvariti značajne rezultate. Braća Ahmed i Naid Kekić su u Konjic stigli iz Bosanske Otoke. Obojica su državni i federalni prvaci u šahu.

danas otvoren 13.međunarodni šahovski turnir "konjic open 2024"
Braća Ahmed i Naid Kekić iz Bosanske Otoke učestvuju na turniru u Konjicu

“Očekujem da na ovom turniru pređem 1900 rejting. Igram šah pet godina i do sada sam bio tri puta državni i pet puta federalni prvak u šahu”-rekao nam je 11-godišnji Ahmed, koji je šah naučio igrati od oca, kao i njegov brat Naid.

“Imam 13 godina i šah igram pet godina. U Konjic smo došli zbog zabave, igre i dobrog druženja. Jednom sam bio državni, a dva puta federalni prvak u šahu”– kazao je Naid.

Završnica turnira “Konjic Open 2024” je u nedjelju, 3.marta, kada će najuspješnijim šahistima biti uručene nagrade. Posljednjeg dana turnira odigrat će se i brzopotezni turnir “Sjećanje na majstora Adija Kosovca”.

radiokonjic.ba

29.02.2024.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas