More
  ZanimljivostiDa li je transplatacija kose bolna?

  Da li je transplatacija kose bolna?

  Transplatacija kose je zasigurno proces koji će vas potaći na duboko razmišljanje i stavit će vas u ogromnu dilemu u kojoj birate između povećanja samopouzdanja i sreće i kratkotrajne boli i procesa oporavka.

  U svakom slučaju donesite sud šta vam je draže i zapišite sebi na papir vaše zašto i protiv, možda dobijete odgovor i rješenje same dileme.

  Da li je transplatacija kose bolna?

  S obzirom da su tehnike korištene za transplataciju kose svoj put u modernom formatu započele 1952. puno je vremena prošlo od tada. Zašto je to bitno? Za razliku od vremena u kojem su nastale pa sve do sada došlo je do mnogih promjena i nadograđivanja.

  Slobodno možemo reći da su drastične razlike i da je došlo do brojnih poboljšanja. Također doktori koji su obavljali operacije su sada već stekli dugogodišnje iskustvo i manje su vjerovatnoće za moguće greške.

  Da li je transplatacija kose bolna?

  Lokalna anestezija omogućava da pacijent tokom operacije ima skoro bezbolno iskustvo. Nakon same operacije postoji mogućnost da pacijent osjeća blage bolove, posebice kada lokalna anestezija prestane djelovati.

  Tokom operacije postoji mogućnost da osjetite blagu napetost i stegnutost na tjemenu. Međutim i za to je mala vjerovatnoća i to je najčešće bio slučaj kod primjene FUT tehnike koja sada već nije zastupljena.

  Svakako je bitno naglasiti da svaka individua ima različit prag tolerancije na bol, pa u odnosu na to možete očekivati nivo bola koji će vas dočekati tokom operacije ili nakon operacije.

  Transplatacija kose – komplikacije  

  Komplikacije sa kojima se susretnete tokom procesa transplatacije ne zavise samo od same tehnike, najčešće tu kao uzrok može biti iskustvo/neiskustvo ili nepažnja hirurga s kojim sarađujete. Da biste to izbjegli pronađite certificirane hirurge kojima je zadovoljstvo klijenta na prvom mjestu.

  Također se osvrnite na iskustvo prethodnih klijenata, čak pokušajte lično kontaktirati iste kako biste dobili više informacija o samom procesu u određenoj klinici.

  Da li je transplatacija bolna zavisi od niza uticaja u procesu transplatacije, te neko sa manje problema tokom operacije može imati znatno drugačije iskustvo od nekoga ko je kroz sve to prošao bez ikakvih značajnih komplikacija.

  Jedna od mogućih komplikacija koja vam može stvarati nelagodu jeste svrbež vašeg tjemena. Međutim to je svakako nešto kratkoročnog daha, pa i ako dođe do toga ne morate se brinuti.

  Također može doći do blage otečenosti što vam također može stvarati nelagodu, ali i to će jako kratko trajati.

  Može doći do pojave infekcije zbog način rukovanja sa alatima i obavljanja transplatacije folikularnih jedinica. Rješenje za takvo nešto jeste preporuka hirurga za lijekove koji će to riješiti.

  Svi ovi faktori utiču na to da vaše iskustvo transplatacije bude drugačijeg od iskustva drugih i morate biti spremni na eventualno neke od njih ukoliko želite ostvariti željene rezultate.

  Transplatacije kose – oporavak

  Oporavak nakon transplatacije kose je zasebna priča za svakog pojedinca i nosi za nijansu različita iskustva. Svakako da bi svaki hirurg trebao dati određena upustva koja su klijenti primorani pratiti nakon operacije.

  Ključ uspjeha i postizanja željenih rezultata jeste zapravo koliko temeljno pratite te upute i vodite računa o sebi.

  Sve dok imate simptom natečenosti tjemena, trebali biste voditi računa o načinu na koji spavate. Morat ćete naći način da glavu držite podignutom i da na njoj nema prevelikog pritiska.

  transplatacija kose

  Porazgovarajte sa vašim hirurgom o lijekovima koje smijete uzimati, tačnije koje ne smijete uzimati tokom perioda oporavka.

  Također ono što možete raditi u periodu oporavka je da iskoristite ledene kocke i držište ih na području iznad obrva kako bi spriječili dalje oticanje. Otečenost se pojavljuje najčešće trećeg ili četvrog dana nakon operacije.

  Kosu ne smijete prati prva tri dana ili postupite po uputama hirurga ukoliko su drugačije. Vodite računa da blago perete kosu i ne vršite pritisak tokom pranja. Preporučuje se da blago nanesete balzam za kosu da bi ublažili svrbež ukoliko imate problem sa istim.

  Hidrirajte kosu nakon operacije.

  Kada mogu očekivati finalne rezultate?

  Dvije do četiri sedmice nakon tretmana očekujte da će doći do opadanja kose. To je u potpunosti normalna pojava i očekujte da će vaša kosa početi rasti nakon 3 mjeseca.

  U periodu nakon 6 do 9 mjeseci klijenti najčešće vide rezultat gdje 60% nove kose raste. Otprilike nakon 12 mjeseci možete očekivati finalne rezultate i biti zadovoljni ishodom operacije. Put koji ste prošli tada će biti krunisan vašim zadovoljstvom.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img