BOROVA RAVAN: Molitva i okupljanje na grobovima predaka

Mjesec kolovoz u zadnje vrijeme je postao mjesec godišnjih odmora, okupljanja rodbine i prijatlje, mjesec kada se događa najviše svadbi. Taj nekakav već ustaljeni niz poremetile su pandemijske korona mjere, no, čim se situacija popravila sve se vratilo u nekakav već ustaljeni ritam.

Jedno okupljanje dogodilo se na grobovima predaka na Borovoj ravni, župa Gračac u Rami

Selo je već podavno napušteno iz onih jednostavnih razloga, a to su uvjeti života. Posljednjeg stanovnika s obronaka Rogulje Iliju Džalto nitko i ništa nije moglo otjerati doli sam Božji poziv koji ga pozva u svoje krilo.

Iako nema više stanovnika, mjesto nije zaboravljeno. Nekada su ovdje živjele obitelji čestitim i mukotrpnim životom prezimena Džalto, Jakovljević, Novak, Logrušić… Već od smrti Ilije nema stalnih stanovnika u ovom selu. Ipak, oni koji žive u Rami često pohode svoje mjesto. A oni koji su daleko otišli trbuhom za kruhom i boljim uvjetima za život okupe se barem jednom godišnje.

Tako se dogodilo i ove godine u subotu, 6. kolovoza kada su se sastali rođaci i susjedi te se molili na grobovima svojih predaka. Misu na groblju na Brovoj ravni predvodio je fra Ante Cvitković, župnik na Gračacu.

borova ravan: molitva i okupljanje na grobovima predaka

Osim molitve nekadašnji se stanovnici okupljaju kako bi udahnuli malo zraka mjesta gdje su im korijeni, gdje se prolijevao znoj, teško, ali sretno živjelo.

  PROZOR-RAMA: Žetva u Jurićima | Ramski Vjesnik

Tu su danas molitvenim spajanjem s precima prikupljali snagu za daljnju borbu kroz život. Bio je to posjet kojim se nove generacije podsjeća i vezuje za mjesto u kojem su njihovi korijeni. Baš te korijene nikada se ne smije zaboraviti, jer su duboki, teški, ali slatki i poticajni za svaku novu generaciju.

borova ravan: molitva i okupljanje na grobovima predaka borova ravan: molitva i okupljanje na grobovima predaka borova ravan: molitva i okupljanje na grobovima predaka borova ravan: molitva i okupljanje na grobovima predaka

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi