Za kotorskog biskupa u Mostaru zaređen don Ivan Štironja

-

U mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve u srijedu je na svečanom ehuaristijskom slavlju zaređen don Ivan Štironja za kotorskoga biskupa, koji je za svoje ređenje izabrao geslo “Bog je ljubav”.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije svečana ceremonija ređenja nije održana u Kotoru u Crnoj Gori već u Mostaru.

Tom prigodom euharistjsko slavlje predvodio je glavni zareditelj nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u zajedništvu s barskim nadbiskupom Rrokom Gjonlleshajom i mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem.

Ndbiskup Barišić je u propovijedi kazao kako je don Ivana Štironju uskrsli Gospodin izabrao za službu pastira Crkvi svojoj koja je u “zaljevu svetaca”.

– Gospodin koji poznaje srca ljudi, prepoznao je u tvome dosadašnjem svećeničkom služenju vjernost, pa ti sada povjerava još veće zadaće, da mu i u tome budeš vjeran. S iskustvom različitih službi u Mostarskoj biskupiji, kao i misionara u Americi i Africi, uvjereni smo da ćeš biti dobar misionar i evangelizator u Kotorskoj biskupiji, danas maloj, ali tako bogatoj duhovnim naslijeđem i kulturnim blagom – poručio je nadbikup Barišić.

Biskupskome ređenju nazočilo je 16 nadbiskupa i biskupa iz BiH, Hrvatske i drugih susjednih zemalja.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale uputio je novozaređeni kotorski biskup Ivan Štironja. Zahvalio je Bogu na daru života, svećeništva te na beskrajnoj ljubavi po Isusu Kristu.

– Hvala mu i na ovom današnjem danu obasjanu suncem, čije su zrake već otopile noćašnji tanki snježni prekrivač – kazao je, između ostalog, kotorski biskup.

Inače, ustoličenje biskupa Ivana Štironje upriličit će se na blagdan blažene Ozane Kotorske, 27. travnja u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru. Papa Franjo imenovao je Ivana Štironju 22. decembra 2020. godine novim kotorskim biskupom.

spot_img

Mostar vijesti