back to top

Vučić predlaže 10 mjera nakon masovnog ubojstva u Beogradu

Nakon masovnog ubojstva u Osnovnoj školi ”Vladislav Ribnikar” u Beogradu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare je predložio srbijanskoj vladi deset mjera među kojima je se nalazi pomicanje granice za kaznenopravnu odgovornost s 14 na 12 godina.

Vučić je kazao kako je danas jedan od najtežih dana u suvremenoj povijesti zemlje. Izrazio je sućut obiteljima ubijene djece i djeci ubijenog radnika osiguranja.

”Moramo sagledavati uzroke, sagledavati odgovornost svakog od nas i tražiti rješenje da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi, ali živimo u takvom svijetu da je moguće. Nisam žurio, nitko nije žurio sa izjavama, željeli smo sagledati sve to gdje je sustav pogriješio, sve to gdje leži odgovornost svakog od nas jer djecu roditeljima ne možemo vratiti”, rekao je predsjednik Srbije, prenosi RTS.

Što se tiče mjera, Vučić je, između ostalog, srbijanskoj vladi predložio da se u iduće dvije godine uvede moratorij na držanje i nošenje oružja, te da se provede revizija svih dozvola izdanih za posjedovanje i držanje oružja kao i kontrolu načina pod kojima osobe drže svoje oružje, posebice čuva li se oružje odvojeno od streljiva i je li maloljetnicima onemogućen pristup.

Jedan od Vučićevih prijedloga je i da se propiše kaznenopravna odgovornost za sve koji malodobnim osobama omoguće da dođu u kontakt s vatrenim oružjem.

Također, jedan od prijedloga srbijanskog predsjednika odnosio se na medije i programe u kojima se ističe nasilje, koje može, kako je istaknuo,  naštetiti tjelesnom i mentalnom razvoju maloljetnika.

Potrebno je, kako je dodao, uvesti i šestomjesečne obvezne testove na narkotike u školama.   

Vučić je naveo kako će jedna od mjera biti da u školama bude još veći broj policajaca koji će se brinuti o sigurnosti. Kao važan prijedlog istaknuo je i formiranje posebnih službi za vršnjačko nasilje koje će promptno reagirati, ali i pristup Internet stranicama koji savjetuju kako nabaviti oružje, droga, kako da se neko ubije.

“To su moji prijedlozi, vi ste ti koji donosite konačnu odluku, na kraju će mi roditelji biti zahvalni, jer ćemo moći na vrijeme reagirati”, rekao je Vučić.

Između ostalog, na današnjoj konferenciji Vučić je kazao kako će dječak koji je pucao biti smješten na Klinici za neuropsihijatriju, te naveo kako je privedena i majka dječaka.

Vučić predlaže 10 mjera nakon masovnog ubojstva u Beogradu Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas